Värt att testa!

Igår kom vår PT Elin Hellström förbi gymmet med ett roligt tränings-redskap, en Flex Bar. Jag sattes i arbete på direkten och blev positivt övveraskad. Tanken är att du ska få staven att röra på sig med hjälp av så lite kroppsrörelse som möjligt. Att hålla staven vertikalt var den stora utmaningen. Jag började att skaka på rumpan med detsamma för att få igång staven, helt fel! Det horisontella läget var lättare. Flex Bar är ett redskap jag har sett i gruppträningssammanhang i London med aldrig provat. Det var mycket effektivt och jag kände hur musklerna kring bålen aktiverades på direkten. Ett bra redskap för alla, både för rehab och vanlig träning. Bålstyrka behöver de flesta träna upp. Värt att testa helt enkelt!





Fruktmania!

Idag har jag tagit ett steg mot ett hälsosammare liv! Jag har på riktigt börjat äta mer frukt. Jag skrev tidigare att jag skulle försöka äta 5 frukter om dagen och det fungerar faktiskt bra. Idag har jag hitills fått i mig en sharonfrukt, en grapefrukt, en banan och ett päron. Jag kommer lätt att hinna med en kvällsfrukt på väg hem från jobbet. Heja mig själv! Hade för övrigt Tabata och spinning idag för första gången efter några veckors sjukdom. Det blev en riktigt jobbig debut, har inte varit så röd i ansiktet på länge! Tror jag kommer sova gott inatt.

Tillbaka i stan

Phuuuuuu! Helt slut är jag efter helgen som flög förbi. Galet men roligt! London håller alltid måttet! Nu är det tillbaks till verkligeheten som gäller. Vi har aktivitetsvecka på Sportlife Sjöstaden och det är full fart. Idag fick vi några roliga tidningar med massor av coola träningsmaskiner. En som jag fattade tycke för är den hypade motionscykeln Ciclotte. Det är dock oklart om den är lika vass som en riktig spinningcykel, förmodligen inte. Snygg är den i alla fall. Inte helt tokigt att ha den ståendes synligt hemma. Smart tänkt av de italienska designerna. Men smakar det så kostar det, hela 75 000 går den på. Så jag får nog snällt cykla vidare på spinningcyklarna på gymmet. Inte riktigt min prisklass.

Utmana mig i rodd!

Alrighty, resväskan är packad och klar! Nu är det dags för mig att fara till London och göra stan osäker! Äntligen! Nästa vecka tycker jag ni ska svänga förbi Sportlife Sjöstan (lugnets allé 1) för att vara med på vår roliga aktivitetsvecka med massor av tävlingar. På måndag drar vi igång med gruppträningstävlingen och roddtävlingarna. Tanken är att man ska samla poäng genom att gå på olika gruppträningsklasser, olika klasser ger olika poäng. Roddtävlingarna hålls vid receptionen och går ut på att få bäst tid på 1500m, 1000m och 500m. Vinnarna får fina priser på vår medlemskväll 31/10 (kommer inom kort att lägga upp bilder på dem så ni får se vad det är ni vinner). Endast ett försök per sträcka per person gäller för rodden. Jag har faktiskt själv tänkt vara med och tävla i rodden och ska utmana vår PT Alexander. Mycket intressant! Jag är faktiskt lite nervös! För de som vill kika förbi och vara med i gruppträningstävlingen har vi följande poängsystem för klasserna:

 

Poängsystem på gruppträningen:
5 poäng:
Måndag BodyVive 17.30
Tisdag Functional Moves 18.30
Torsdag BodyPump 07.00
Torsdag Functional Moves 18.30
Fredag Body Combat 16.30
Lördag Cykel Activo 9.30
3 poäng:
Tisdag RPM 07.00
Tisdag BodyBalance 12.00
Tisdag BodyPump 17.30
Onsdag CrossFit Tabata 12.00
Onsdag Cykel Activio 12.30
Onsdag BodyCombat 17.30
Fredag BodyVive 9.30

 

 

2 poäng:
Måndag RPM 18.00
Torsdag BodyPump 12.00
Torsdag RPM 18.40
Torsdag Zumba 19.30
Fredag CXwox 12.00
Söndag Raggaeton 15.30
Söndag BodyPump 16.30

 


Kör hårt! Nu sticker jag till London, ses på måndag!

 

London

Både idag och igår har jag haft fullt upp på jobbet. Ulrika är i New York och nästa vecka har vi ett event på gymmet, så "to do" listan har varit lång. Det blir dock förmodligen årets roligaste event om du frågar mig. Mer info kommer om det imorgon. Nu har jag iaf koll på läget och känner att jag kan slappna av och tänka mer på London igen. Jag och tjejklubben drar ju dit för vårt event och det ska bli riktigt kul! Veckans Tabata-pass blev en favorit i repris, samma som förra veckan. Fixade lite bilder idag som jag förhoppningsvis får upp imorgon. Den som väntar på något gott! Nu ska jag krypa till kojs, gonatt!

Återuppstånden!

Äntligen tillbaka! Inte helt otippat blev jag sjuk i tisdags. Så går det när man inte är helt hundra, tränar och äter förkastligt. Jag är hemskt ledsen att jag inte har skrivit någonting men jag har helt enkelt inte orkat. Igår kväll var första gången jag kände att halsen äntligen började släppa sitt järngrepp. Idag mår jag mycket bättre, helt otroligt! Jag har fått massor med tips på hur man bäst blir frisk. Förutom att sova och hinka i sig vatten vågar jag påstå att varmt vatten med honung, citron och ingefära utför mirakel. Jag håller tummarna för att min friskhet håller i sig, för på torsdag drar jag och min tjejklubb till London och gör stan osäker. Jag har dragit i några London-trådar och försökt ordna ett event vi sent ska glömma. Som tur är är Lisa och Erica också med och fixar och donar. De är inte lika tids-optimistiska som jag är så tillsammans är vi grymma! Tror det kommer bli superskoj!

Sliten men på bättringsvägen tack vare mirakeldrycken..

Ett, två, tre.. nu kör vi!

Så kändes i morse när jag klev upp ur sängen. Den här veckan har jag en eller två klasser varje dag och kroppen är fortfarande lite shaky. Det är bara att köra på och invänta vilan som kommer till helgen. Jag har redan betat av dagens enda lilla pass, CXworks. Det var en tung debut men det gick iaf bra, skönt! Det jag försöker fokusera på just nu är att få i mig mat och inte stressa så mycket. Min mage har gått på mat strike den här helgen men sakta och säkert börjar jag att kunna få i mig lite föda igen. Känner absolut ingen hunger, blir bara illamående av tanken på mat. Men som sagt, I'm on it! Här ska ätas! Vill inte sluta upp som katten på den roliga bilden här nedanför:  



 

C som i citrus

Jag har ett nytt mål. Att få i mig mer frukt! Som näringsfysiolog är jag väl medveten om att man bör äta 5 frukter per dag men på senaste har jag snarare varit närmare 1. Inte ok! I onsdags kom lilla solskenstrålen Linda E in till jobbet med en stor påse clementiner. My favourite! Jippiiii! Clementin-säsongen har äntligen dragit igång. Nu finns det hopp för att jag ska lyckas att få i mig 5 frukter iaf. Citrusfrukter är fyllda med C-vitamin (askorbinsyra) och gör mycket gott för kroppen genom att tillföra antioxidanter och stärka immunförsvaret. Det förbättrar även upptagningen av mineralen järn, en mineral som kvinnor som tränar mycket kan ha brist på. Så ät mer clementiner! Min favvofrukt är en korsning mellan madarin och pomerans och uppkom år 1902.  Den har döpts efter sin upphovsman, den algeriske prästen Pierre Clement. Mer än vad jag visste innan jag googlade runt lite. God är den iaf, den lilla hybriden.

Veckans Tabata

Den här veckan peppade jag endast, eftersom jag fortfarande inte är helt hundra efter min femdagars feberfrossa, så jag kan personligen inte avgöra hur jobbigt det var. Enligt mina medlemmar var passet döden. Det kan vara en lätt överdrift men det såg onekligen väldigt jobbigt ut, precis som det ska! Jag lovar att bilder till varje övning kommer upp inom kort. Ska ta några bilder i helgen.

1. Burpees med hopp över stång. Stå vid sidan av stången, kom ner på golvet med hela kroppen (bröstet också), kom upp igen och hoppa över viktstången och gör samma sak på andra sidan.
2. Knäböj med axelpress. Kom ner i knäböj och pressa samtidigt upp armarna rakt upp i en axelpress med viktstången. För stången till brösthöjd när du rätar ut benen och kommer upp stående igen.
3. Sneda hopp över bräda. Stå med händerna långt fram på brädan och hoppa över brädan från sida till sida med underkroppen, händerna håller kvar i samma tag om brädan hela tiden. Tempo is key!
4. Kettlebell Swing. Bild på utförande hittar du i det här inlägget.
5. Boxjumps. Bild på utförande hittar du i det här inlägget.
6. Russian Twist med viktplatta (mage). Ligg på rygg, håll överkropp och ben i luften och spänn magen. Vrid överkroppen från sida till sida och nudda vikten lätt i golvet vid varje vridning.

Kör hårt!

Min nya favorit

Min nya favoritlunch är Yakiniku. Ruggigt gott! Jag kör dock specialaren utan ris med bara grönsaker till. Tycker att entrecoten smakar och mättar utmärkt on its own. Det blir en proteinrik lunch men den innehåller förmodligen en hel del salt, då rätten är dränkt i soja. Smarrigt är det i alla fall! Lite rolig kuriosa om rätten är att den ska förberedas minst 2 timmar innan den serveras. Här är ett recept för den som vill prova att tillaga rätten själv. Jag tror att jag håller mig till sushi restaurangens variant men en vacker dag kanske jag känner mig redo att anta utmaningen. 


Smarrig lunch, indeed!

Mina bästa appar

Det finns en djungel av olika träningsappar där ute och jag tänkte dela med mig av mina tre favoriter. Nike Training Club, Runkeeper och Tabata Pro. Runkeeper blev jag tipsad om av min svåger, NTC fick jag testa med Jessica Clarén i somras första gången och blev genast ett stort fan. Det sista tipset har jag letat mig fram till alldeles själv, det tog lite tid och pengar att få fram den bästa Tabata appen för iPhone men efter mycket om och men blev det Tabata Pro. Jag tycker helt klart att det är värt att köpa en bra app. NTC är gratis, Runkeeper finns som båda delarna och Tabata Pro måste man tyvärr öppna plånboken för! Enjoy!
Nike Training Club ger flera kompletta träningsprogram med bra och tydliga beskrivingar av varje övning och olika nivåer på träningen. Det är inte helt otippat att Nike producerar en riktigt bra påkostad app, me like! Sätt på lite skön musik så guidar appen dig igenom det passet du valt och säger till när det är dags att byta övning. Kan vara bra att ha bra koll på övningarna innan du startar ett pass, så du slipper bryta mitt i. Senast jag körde blev det följande val/pass: Get toned (finns även: get lean, get strong och get focused), Advanced (finns även: beginner och intermediate) och Fit Zone (här finns massor av olika val, dessa val blir ännu fler om du byter typ av pass, t.ex. get lean). Tufft och roligt!

Runkeeper är det bästa sällskapet man kan ha på löprundan. Du får reda på hur långt du har sprungit (gps), hur länge och din hastighet. Tiderna och rundorna lagras så att du kan ha koll på din spring-historik. Det är skönt att man kan ha spotify igång samtidigt, musik är ett måste för mig när man tränar. Musiken tonas ner när Runkeeper berättar hur långt/hur länge du har sprungit. Jag brukar ha inställningen att jag får veta tiden främst, var 5:e minut. Appen berättar också hur långt jag har kommit på mina 5 minuter. Väldigt bra då jag vet om jag måste öka tempot för att nå mitt mål. Du kan ändra om du istället vill veta hur långt du kommit som prio t.ex. notifikation efter 1 km.

 

Tabata Pro är must have-appen för alla som vill köra Tabata själva. Du ställer enkelt in hur många övningar du vill ha (kallas Tabatas) För ett halvtimmes pass blir 6 övningar/Tabatas lagom. Du ställer även in hur många omgångar du vill köra varje övning (kallas cycles). Jag brukar ha 8 omgångar/cycles). Du måste även ange tidsintervallerna för förberedelser, aktiviteten och vilan. Jag brukar ha 0 sek på förberedleser (prepare), 20 sek på aktiviteten (work) och 10 sek på vilan (rest). Passet blir lite extra intensivt om du måste förbereda en ny övning under din vila. Det gillar vi! Du kan även välja om du vill ha ljudet av eller på. Jag brukar ha ljudet på så att jag hör nedräkningen tydligt inför vilan och när man ska börja köra igen. Skärmen blinkar tydligt efter färgkoder när du är i work eller rest. Otroligt pedagogiskt! Så nu är det bara att tuta och köra!

Ta en bulle vettja!

Efter sjuttioelva dagar i husarrest har jag bestämt mig för att i morgon är dagen Linda blev frisk. Min kropp är inte lika övertygad men med lite vilja är allting möjligt! Får ta det lugnt bara. Så efter en hel evighet i sängen och med "sex and the city" som sällskap ska jag äntligen få gå till jobbet. Känns härligt! Jag tänkte lite extra på hur härligt det faktiskt är tidigare idag och vill dela med mig av den känslan. Jag är glad över att jag är där jag är och har de kontakter jag har inom branschen jag har valt att jobba inom. Det är fantastiskt att få ha så många duktiga hälsoprofiler i min närhet dagligen att ta inspiration från, framförallt Blossom, som jag har fått många givande pratstunder med. Livet leker, äntligen! Glädjen över nuet gör även att jag reflekterar över vart jag vill hamna, mitt mål. Vilket i sin tur för tankarna till det som varit och hur jag hamnat där jag är idag. Det är viktigt att komma ihåg att vägen inte alltid är spikrak, min har varit minst sagt krokig.

Det gäller det mesta här i livet, inte minst om man vill göra en förändring i sin livsstil, gå ner i vikt eller öka i muskelmassa. Sätter man ett mål är det sällan vägen dit går rakt. Det står utmaningar vid varje hörn som lurar. Man får dock unna sig en liten "detour". Karriärmässigt så är ju mer erfarenhet alltid värdefull, även om den innebär bredare snarare än djupare erfarenhet. Det får en människa att växa. Jag värdesätter mitt "krokiga", även om jag inte gjorde det när jag befann mig mitt i svängarna. Livsstilsmässigt är det kanske den där bakelsen som skapar en sväng från hälsolivet en stund, men om man inte unnar sig ibland så blir livet snart tråkigt. Det gäller att kunna njuta av nuet men tänka långsiktigt. Ibland får man, sen är det ju bara att svänga upp på vägen mot målet igen. Känns som att det här inlägget blev riktigt klyschigt, men tänk så mycket bättre det känns nu när du äter den där bullen. Det är faktiskt kanelbullens dag idag, en riktig "ibland får man" dag!

Sjuk

Ok, det som inte fick hända hände. Jag blev sjuk! Det är det tristaste jag vet. Man ligger ändå hemma och stressar up sig för saker man måste hinna med eller som man skulle ha fixat och jobbar iaf hemifrån via mobilen. Så onödigt att vara sjuk! Det bara förstör! Men ibland tvingar sig ändå viruset ner i kroppen och febern blommar ut. Då får man så snällt tacka och ta emot och krypa ner i sängen. Jag och min säng har nu levt i symbios i 3, snart 4, långa tråkiga dagar och det ser inte mycket bättre ut än att det blir en dag nummer 5 innan jag är på fötter. Jag lovade mig själv att inte skriva ett gälligt jag-hatar-att-vara-sjuk inlägg men tyvärr är inte hemmet mer inspirerande än att det blev så. Det händer iaf roliga saker på jobbfronten, några event och sammarbeten med intressanta företag. Me like! Nu ska jag krypa ner i sängen igen!

Mina bästa tips för att bli frisk:
1. Sov! Så kroppen får återhämta sig och ta hand om viruset.
2. Drick massa vatten! När man febersvettas förlorar man vätska, så det är bara att fylla på. Rensa kroppen!
3. Ät frukt! Det är alltid bra med vitaminer och antioxidanter som stärker vårt immunförsvar på lång sikt.
4. Bär något varmt på fötterna. Att gå runt med kalla fötter gör ingen friskare kan jag lova!
5. Linda en snusnäsduk/sjal kring halsen om du har halsont. Helst om du är känslig för drag.
6. Handsprit. Använd handsprit för att minska kontakten med andra sjukliga bakterier och virus nu när var och varannan går runt och snörvlar. Främst ett tips om man vill undvika att bli sjuk när man väl är frisk.