Semester

Nu har jag checkat ut från jobbet. Känns både lite sorgligt och härligt. Ett tydligt tecken på att jag trivs på jobbet men ändå uppskattar ledigheten. Hann precis i mål med allt som skulle göras innan semesterns första glas rosé i solen. Jag fick dock snällt avstå från mitt inplannerade springpass men det gör faktiskt ingenting alls. Springa kan jag göra imorgon och varje dag fyra veckor framåt om jag så vill. Superhärligt!

Jag kommer att fortsätta att blogga men kanske inte varje dag eftersom jag kommer att befinna mig utomlands mestadels. Trevlig semester på er!

Sommarträning!

Nu är det semestertider för många av oss i vårt avlånga land. Här kommer mina bästa tips på hur vi kan röra på oss i våra olika semestermiljöer, med eller utan redskap ensam eller med sällskap:

Båtliv: Simma. Kör styrkeövningar som t.ex. armhävningar och plankan på en kobbe eller på båtens däck.
Lantliv: Gå en rask långpromenad. Kör en Tabata med kroppsövningar i gräset (t.ex. Burpees, armhävningar, utfallshopp, benböj, sprintstart och sit-ups).
Om det regnar: Kör en Tabata inomhus! Vid sällskap på picnicen: Spela fotboll eller brännboll.
Strandliv: Spela beachvolley, strandpingis eller spring i sanden längs vattnet med lite fys efteråt.
Sthlmsliv: Paddla kajak eller kör utomhusjumpa i Rålambshovsparken.

Möjligheterna är oändliga!

Sen ska man ju inte glömma bort all vardagsmotion man ofta utför i överflöd t.ex cykla till affären, klippa gräsmattan eller snickra på sommarhuset.

För min del blir det både löpning, Tabata och beachvolley i sommar. Känns otroligt härligt!

Fokus: Rygg

Jag vill fortsätta att tipsa om ryggövningar. Vi behöver en stark rygg för bra hållning! Dagens övning är marklyft. Tänk på att hålla en rak rygg hela tiden, låta armarna vara avslappnat raka och böja lätt i benen. Lycka till!
 

En liten påminnelse

Stark i kroppen, svag i sinnet

Tro det eller ej men det är mer ofta än sällan som jag känner mig omotiverad till att springa. Jag kan få svårt att rättfärdiga varför jag just "måste" springa eller komma ihåg hur fantastiskt skönt det känns efteråt. Då gäller det att värma kroppen med något man är bra på, i mitt fall lite styrka i form av några sit-ups, 10 armhävningar eller benböj, bara för att väcka kroppen till liv och tända till kämpaglöden. Det brukar också vara bra att tänka på sitt mål med löpningen och varför man bestämde sig för detta mål och acceptera att resan dit kommer att kännas tung ibland men att inse att vi utvecklas av att möta och besegra våra motgångar.

Idag var det dock en sådan dag när kroppen var taggad men psyket aldrig kom igång. Jag blev förvånad över hur lätt det kändes för benen att köra på i mitt nya lite snabbare tempo samtidigt som det kändes som att jag släpade viljan att fortsätta på en tung kedja efter mig. Tankarna for ständigt till "va varmt det är", "vad långt det är kvar" och "va konstigt att benen ändå känns så lätta trots att det är så jobbigt" istället för "shit va kul det är att det går så bra att springa i den här härliga värmen!". Mind Games! Som en inre kamp mellan viljan att springa och längtan efter att inte göra någonting alls. Ganska fascinerande att det går att känna så på samma gång.

Mitt knep i sådana lägen är att köra lite fartlekar för att få tankarna på annat håll: springa snabbt till en lyktstolpe, jogga till följande soptunna, sparka fötterna mot rumpan i 1min etc. Jag sätter små delmål med olika företeelser för att hålla igång. Struntar i att ha ett mål-tempo och kör istället bara på. Det brukar fungera. Jag brukar trots allt ta mig runt.

Genast när jag sprungit klart så kommer känslan av hur fantastiskt det känns att ha sprungit, när svetten lackar, ansiktet är knallrött och kroppen är nöjd. Den bästa känslan! Hur kunde jag glömma bort den? Det är då man inser att huvudsaken är att jag kommer iväg på min runda, hur jobbigt det än känns, hur långsamt det än må gå. För det är alltid värt det! En lugn runda i ett tempo under mitt normala är hundra gånger bättre än ingen träning alls! Sen är det alltid lika fantastiskt att titta ner på sin klocka vid målgång och inse att man faktiskt hållit måltempo i alla fall, för att det "jobbiga" endast var en mental påfrestning snarare än fysisk och att fartlekarna gjorde tricket.

Kategori: Träning Taggar: Motivation till att springa

Projekt Core

En tjuvtitt på min inspirationskälla till mina corepass i höst. Många godbitar att plocka ifrån. Jag kan lova att coremusklerna kommer att få sitt!

Måndagar: 12.15 Nordic Wellness Bromma
Onsdagar: 07.30 Nordic Wellness Tegnérgatan

Skrapsår & träningsvärk

Gårdagens beachvolley känns i kroppen. Det trodde jag väl aldrig! Mitt vackra skrapsår längs skenbenet dunkar på rätt bra och varje gång jag böjer på benet gör sig skorpans framfart sig påmind. Mindre skönt men det pris man får betala när man går all-in i beachvolley med "ful-sand".

Det som verkligen är härligt är träningsvärken i rumpan. Grymt! Inte tänkte jag på alla sidoutfall och benböj jag gjorde när allt mitt fokus låg på bollen. Hur bra som helst!

Tillbaka till verkligheten

Efter en fantastik helg med ett magiskt bröllop försöker jag samla energi för att beta av min sista vecka innan semestern. Gårdagens väder bjöd in till ett härligt häng vid vattnet med de flesta bröllopsgästerna och gav en ordentlig semesterkänsla med beachvolley och fotboll. Ingen ville riktigt bege sig in mot stan och lämna skärgården.

Nu längtar jag efter mer strand-häng, mer beachvolley och massor av bad och sol. Nedräkningen har börjat, hur mycket jag än trivs med mitt jobb. Nu vill jag ut och njuta av sommarvädret!

Helg

Dags att ta helg! Det känns i kroppen att jag haft en hög träningsnivå den här veckan. Efter ett ryggpass och en kortare löprunda hem ifrån gymmet är det dags att gå in på viloläge. Ingen mer träning för min del. Imorgon ska jag på bröllop och bara umgås med mina fina vänner. Jag kommer även att sjunga i kyrkan inför alla 150 gästerna, vilket känns som en stor ära att få göra. Jag blir alldeles rörd när jag tänker på det. Supermysigt!

Frukost

Vaniljyoghurt, Fredrik Paulüns granola med kakao & hallon toppat med skivad banan. Riktig morgonlyx!

Fokus: Rygg

Det är dags att tipsa om en ryggövning igen. Vi tjejer tenderar att skippa ryggen och hellre träna mage. Inge bra! Med en stark rygg får vi bättre hållning och ett självsäkert utseende. Här kommer en övning som stärker hela ryggen samtidigt som du måste koppla på de övriga bålstabilitetsmusklerna för att hålla balansen: Rygglyft på pilatesboll.
 
 
Kategori: Träning, Övningar; Taggar: Rygglyft, Ryggövning, Övningar på pilatesboll;

2min snabbare

Idag lyckades jag förbättra min 5km runda med 2 minuter. Underbart! Vet inte om det beror på att jag kommit in i löpningen eller om det var för att jag körde ett upplägg med progressiv löpning, dvs att man ökar hastigheten lite var femte minut 5 gånger och håller varje ökning i 5min (totalt 25min) för att komma upp i en ganska snabb hastighet den sista "5:an". Jag tror att upplägget fick mig att pressa mig själv lite hårdare och därav springa snabbare och förbättra min tid.

Det var ganska utmanande att ligga på snabbt tempo så länge. Det var svårt att känna vad som var en lämplig ökning för att orka hålla hela vägen men det är ju en del av utmaningen och en del i vad som gör det hela roligt. Det är verkligen kul med intervallträning!

Cykelkärlek

Sol vid Sumpan, vind i håret vid Västra Skogen, båtkänsla vid Pampas Marina & lite bergodalbanakänsla samtidigt som vattnet kluckar längs stigen hela vägen. Det är en otroligt naturnära väg jag har till och från jobbet trots att bilarna och staden är så tätt inpå. Det här med att skrota sl-kortet känns som en riktigt uppfriskande fläkt i vardagen. Tänk att cykling i fint sommarväder kan skapa såna positiva känslor!

Vardagsmotion!

Juli är här! Jag startar upp månaden med att skippa busskortet och istället cykla till jobbet. Det ger både vardagsmotion och är ekonomiskt för semesterplånboken. Hur bra som helst!

Nu hoppas jag på två soliga veckor innan jag tar sommarledigt ifrån gymmet, så jag slipper cykla i regn.