Run Grane ruuuun!

Jag är som ni kanske vet inne i min semester och har avnjutit en helg i Västervik med nära och kära, rensat lägenheten inför kommande hyresgäst (eftersom jag blir sambo med Andy i Augusti) och laddar nu inför morgondagens avfärd mot mitt gamla London. Sjukt härligt! Det bästa är att jag kränger med mig mina löparskor vart jag än befinner mig, alltid redo för en löp-tur! Jag har alltså lyckats hålla min nya livs-stil vid liv. Hurra!! Idag hade jag dessutom min bästa runda. Målet var 5km på 25 min, men jag gjorde istället 6km på 29min. Det var bitvis tungt men även sträckor där jag kände mig otroligt stark. Mitt fokus var att lyssna på kroppen och inte pusha mig själv för hårt. Jag är trots allt rätt ny till det här med löpning och jag vill inte att mitt resultat-inriktade psyke ska ta kål på kroppen. Hur som helst så har det blivit flera rundar, och fler kommer det att bli! Ska t.o.m. lirka med skorna i handbagaget till London. Har man ett mål så har man!

Omedveten dopning

En kort liten tanke. Vad knasigt det är att tillskott kommer ut på marknaden innan de blivit testade om de eventuellt klassas som dopningsmedel. En vän har kört på ett pre-workout tillskott en längre tid som för två dagar sedan klassades som dopning. Helt galet! Han känner sig lurad och jag förstår honom. Ska det verkligen få gå till så?

Nedräkning...

Nu är det bara några timmar kvar till min 3 veckor lååååånga semester! Ska bli superhärligt att bara få fokusera på löpningen. Min kropp och själ längtar! Planen är att kombinera löpningen med några Tabata-pass och lite core-träning baserat på övningar som går att uföra var som helst (inomhus eller utomhus med kroppen som enda redskap). Om du vill köra ett Tabata-pass utomhus är det bara att plocka några redskapsfria-övningar ifrån min kategori "pass". Kom ihåg att varva kondition och styrka omvartannat så att du håller pulsen uppe. Du kan även förvandla din omgivning till ett gym i sommar. T.ex. kan du ersätta mina övningar på step-brädan med en bänk eller en lagom stor sten eller stubbe.

Exempel på ett Tabatapass väl lämpat för utomhusträning:
Burpees
Armhävningar
Utfallshopp
Tricepdips (på t.ex. en bänk eller någon form av kant som på bilden)
Löpning upp och ner för t.ex. ett trappsteg
Situps

Det var för övrigt väldigt roligt att ha Shirin ifrån Aftonbladet på besök i onsdags. Hela Tabata-gänget var på plats och tillsammans körde vi stenhårt i solen. Det krävdes dock lite peppning ifrån min sida så jag hoppade några repetitioner. Repotaget publiceras någon måndag i sommar så det är bara att hålla utkik!

Ikväll sticker jag ner till Västervik och ska inleda min ledighet med bastubad, fantastiskt härligt! Ser även fram emot att få snöra på mig löpardojjorna på lördag och dra ett varv lägs vattnet. Äntligen semester!
 

Hormontillskott för viktnedgång, hit eller miss?

Jag är skeptisk. Fox News har precis släppt en "studie" där de hävdar att hormontillskottet HCG Ultra är ett fungerande redskap för att snabbt gå ner i vikt. En reporter var trött på allt babbel om att HCG Ultra var så bra, så hon bestämde sig för att testa. Mycket riktigt, hon rasade ner i vikt. Preparatet innehåller hormonet HCG (human chorionic gonadotropin), ett hormon som infinner sig hos gravida och som kort och gott gör att den gravida mamman ökar förbränningen på fett utan att öka förbränningen på muskler. Detta är alltså ett naturligt förekommande hormon hos GRAVIDA. Frågan är dock om det är så vettigt att proppa i sig hormonet utan att kroppen tillverkat det själv och utan att man är gravid? Jag är såklart tveksam eftersom det som vanligt inte finns några långtidsstudier på detta. Till produktens försvar kan det dock tilläggas att den rekomenderade dosen av HCG Ultra innehåller en mindre mängd HCG än vad som produceras hos kvinnan under graviditet, vilket bör betyda att det inte är farligt. Jag hävdar dock fortfarande att det hadlar om att ändra sin livsstil inte sträva efter en quick-fix vid viktnedgång. En quick-fix resulterar oftast i att man bara går in i en jojjo-bantning (tappar och ökar i vikt om vartannat) ändå.

Min Tabata i Aftonbladet!

Imorgon blir en mycket spännande dag! Då kommer nämligen Aftonbladets måndags-hälsobilaga förbi och testar och plåtar min Tabata. Sjukt kul! Jag hoppas att inte allt för många har gått på semester redan, vill ju helst ha några deltagare med på bilderna. Det är min sista Tabata för den här terminen. Jag hade egentligen tänk vara utomhus med mitt lilla onsdags-gäng men kameran kanske föredrar om vi är inomhus? O andra sidan kanske ett utomhus-pass som är enkelt att göra på sommar-semestern ute i det gröna utan redskap är passande för deras reportage? Det tycker iaf jag! Jag får förbereda två pass och se hur de vill göra helt enkelt!

Hur tänker du nu Katrin?

Ännu ett fall av feltolkad LCHF:are. Suck! Denna gång är det Katrin Zytomierska som utalar sig galet om LCHF. Visserligen gillar hon att skapa kaos men ändå. Läste att hon tycker att det är helt tokigt att vi är rädda för fett, vilket jag kan hålla med om, och istället borde moffa i oss mängder av det, vilket jag tycker är onödigt. Tyvärr så har Katrin inte så bra koll som hon tror. Hon har lagt upp en bild på när hennes barn käkar något som hon liknar vid baconchips på bloggen och nästan hyllar det. Hur tänkte hon nu? Det hon förespråkar (bregott, baconchips och smält ost) består främst av onyttiga fetter som framkallar hjärt- och kärlsjukdommar (den största folksjukdomen vi har i sverige). Helt galet! LCHF är inte så knasigt om man äter nyttiga fetter dvs enkel- och fleromättade fetter t.ex. oliv- och rapsolja. Det verkar dock som om 95% av alla LCHF:are där ute har missat just den detaljen, vart fetter ska komma ifrån för att klassas som nyttiga. Självklart förespråkar jag också produkter med så lite tillsatser som möjligt, dvs Bregott före Lätta, men det betyder inte att jag tycker att man ska välja fettrika bacon framför fettsnåla kalkon. Animaliskt (mättat) fett har påvisats dåligt för hälsan i allt för många studier för att jag ska ändra åsikt om det. Det kommer att bli mycket intressant att se den egentliga effekten av att äta en LCHF-diet rik på mättat fett när vi äntligen får långtidsstudier på det. Jag hoppas verkligen att jag och dagens forskning har fel men chansen känns väldigt liten tyvärr. Dagens kort- och långtidsstudier kring hjärt-och kärlsjukdomar är rätt ofattande och de pekar på att man specifikt bör undvika mättat fett. Katrin skriver även att hon tycker att "det är tur att alla människor inte litar blint på livsmedelsverket utan använder sin egen hjärna att jobba med". Man kan ju då fråga sig hur Katrins egna hjärna fungerar? Hennes barn har ju tyvärr ingenting att säga till om, de äter bara vad som serveras. Skrämmande! Katrins inlägg hittar ni här.