Anmälan till halvmaran, check!

Nu har jag säkrat en plats till Kungholmen runts halvmara den 4 Maj. Vilken morot! Det blir en perfekt uppladdning inför det stora målet: maran!
 
Nu kan jag iof sig inte garantera att jag kan springa halvmaran eftersom jag möjligen drar iväg till Island på training camp i en vecka med personlig träning varje dag (mer info om det senare). Vilket också är superskoj. Jag kände att jag iaf ville säkra en plats utifall att datumen inte krockar och jag är hemma i Stockholm. Hur frustrerande vore det inte att bara stå och titta på när alla i stort sätt springer förbi mitt hus?
 
Passa på att boka en plats du med! De går åt som smör i solsken! Det går att välja mellan en mil och en halvmara för 246 respektive 295 kronor. Mer info hittar du här.

Veckans Tabata!

Som vanligt var det full fart på dagens Tabatapass. Det blev en jobbig favorit i repris!

Veckans Tabata:

1. Modifierad Burpee utan armhävning (hoppa upp, kryp sedan ut med händerna ifrån hukposition till plankposition med fötterna på samma plats hela tiden, kryp tillbaks till hukposition och hoppa upp igen, repetera)
2. Armhävningar
3. Brädhopp (se tidigare inlägg)
4. Gående plankan upp och nedför bräda
5. Snabba fötter (spring upp och ner för brädan så snabbt du kan)
6. Utfall framåt med valfri vikt (kettlebells, viktstång eller hantlar)
7. Hopp över bräda med händerna på brädan (se bild nedan)
8. Mage - Russian Twist

Som vanligt utförs alla övningar i Tabataintervaller, dvs kör övningen i 20s, vila i 10s, upprepa i 20s etc tills att du kört 8 omgångar, byt sedan övning.

Om du har några frågor angående t.ex utförandet av en övning är det bara att fråga i kommentarsfältet.

Kör hårt!

Utförsäljning av Nike och Reebok!

Har spenderat morgonen på Nike och Reeboks utförsäljning av träningskläder och träningsredskap på Outletbutiken på gärdet och kan starkt rekommendera den för er som är ute efter tränings-toppar och bh-toppar.

De hade även Nike Lunar skor för 400kr (samma som gavs ut på Nike konventet tidigare i år). Prisvärt men inte riktigt vad jag behöver. Jag har mängder med träningstoppar hemma och vill inte lägga pengar på skor. Det jag behöver är springkläder för vintertid, dvs vindskyddande och varma träningskläder.

Hittade dock ett par fina gymhandskar från Reebok för 100kr som fick följa med mig hem.

För mer info klicka här.

Åter i spåret!

Äntligen har jag sprungit! Det var en härlig känsla!

Utgick ifrån jobbet och tog ett lugnt 5km varv vid vattnet. Det är galet jobbiga backar i just den sträckan jag valde men det kunde inte hjälpas. Ville inte åka hem och springa, då förlorar man genast "en halvtimme ljus".

Lyssnade verkligen på kroppen under mitt varv, eftersom jag inte sprungit på länge, men jag kände mig förvånansvärt stark. Jag kanske inte har tappat det helt ändå? Har absolut presterat bättre men det spelar ingen roll, är bara så nöjd att jag kom iväg.

Ser redan fram emot nästa tur i spåret!

(bilderna nedan är härligt springfartssuddiga)

Bryt mönstret och få bort dina dåliga vanor!

Har du svårt att komma iväg till gymmet eller börja träna? Känns det ovant och "inte som du"? Problemet kan ligga i att du fastnat i gamla vanor och rutiner som är svåra att bryta. Svåra, men inte omöjliga.

Testa att ändra små saker som du gör i vardagen och utsätta dig för nya utmaningar i små steg. På så vis blir förändring generellt inte lika främmande och omöjligt. Det handlar om att stärka sina svaga sidor på alla områden.

Jobba på att våga utmana sig själv i nya situationer och märk sen att det inte var så farligt. Gör saker som du inte brukar göra, saker som inte finns med i dina rutiner och vanor. Sjung i duschen, hälsa på en främling på stan, ring en vän du inte pratat med på länge, sök ett jobb bara för kul, laga en ny maträtt.

Om man gör någonting nytt utanför sin "comfortzone" varje dag kommer det tillslut kännas som om hela världen ligger för ens fötter. Det stärker självkänslan och självförtroendet och begränsningarna suddas ut mer och mer. Snart kommer det inte kännas lika svårt att skippa den gamla vanliga TV-rutinen utan istället ge sig ut på den där promenaden, att provträna på gymmet där du inte känner någon och ändå fråga om hjälp när du behöver det, eller att hoppa av bussen en station tidigare och gå hem.

Bryt mönstret och få bort gamla vanor som hindrar dig från att bli ditt "bästa jag"!

Frukost!

Det är härligt att få njuta av en frukost i lugn och ro. Det ska bli min nya vana!
Har du också en ny vana?

Storkok!

Avslutar denna galna måndag med ett storkok och middag av bästa sort: spaghetti & köttfärsås. Det får bli dagens prestation, eftersom jag inte hann med att springa och för att jag är urusel på att laga stora mängder mat. Känner mig superekonomisk!

Jag hoppas att morgondagen inte snuvar mig på min träning för nu blir jag snart galen om jag inte får springa!

Håll dig frisk!

Jag har ju precis blivit frisk igen efter en lång tids snörvel och hostande. Nu ligger stort fokus på att få vara frisk fortsättningsvis utan att det stör mina träningsplaner. Inte helt enkelt i detta kalla klimat! Jag har dock några knep som jag försöker följa och som jag vill dela med mig av:

1. Sov ordentligt! Att ha för lite sömn i kroppen är ett säkert sätt för mig att bli sjuk. Jag trillar ner i feberträsket direkt i brist på sömn.

2. Klä dig ordentligt! Ha lager på lager och använd mössa och vantar! Att frysa är som att be om feber. Jag brukat även ha varmt om fötterna.

3. Är näringsrik mat! Se till att du får i dig alla nödvändiga vitaminer och mineraler. Så här på hösten är det bra att fylla på ordentligt med d-, c- och b-vitaminer. Ett vitamintillskott kan vara ett alternativ för den som inte får till det med maten. Annars är det bara att mumsa apelsiner (c-vitamin), bönor och broccoli (b-vitamin) och ägg och fet fisk (d-vitamin), om du inte har råd att unna dig en resa till solen förståss (d-vitamin produceras naturligt i kroppen när vi utsätts för solljus).

4. Drick vatten! Se till att du får i dig tillräckligt med vätska så att kroppen hela tiden kan rensa ut slaggprodukter. Tips är att följa färgen på ditt urin. Ljust är bra, mörkt betyder drick mer!

5. Lyssna på kroppen! Träna inte om du inte känner dig helt pigg. Kör lugnare pass om du är på väg tillbaka ifrån sjukdom till friskhet. Kör inte över kroppens signaler. Det resulterar oftast i att det bara blir ännu värre.

Dela gärna med dig om du också har något bra knep!

Grå stormhimmel och regnpisk!

Hade tänkt ge mig ut på en löprunda tidigare idag men vädret fick mig ärligt talat på annat humör. Så typiskt! Istället får det bli träning inomhus. Tur att det iaf finns alternativ. Löpbandet, here I come!

Veckans..

Som vanligt vill jag i söndags-anda reflektera över veckan som gått och bekänna veckans...

Låt: "Crying out your name" - Loreen.
Stark låt som får mig att känna styrkan att springa långt.

Träningspass: Mitt enda lilla styrkepass i onsdags. Nästa vecka är det mycket mer träning på agendan, äntligen!

Mys: Andreas har varit sjuk och jag har varit på väg tillbaks till friskheten nästan hela veckan vilket har resulterat i massor av mys. Blev mysfokus både i tisdags och i stort sätt hela helgen. Nu känner jag mig full av energi och härligt pigg!

Förändring: Att jag klippt lugg, känns ganska solklart som en ny frisk fläkt!

Roligaste nyhet: Att mina föräldrar äntligen hittat sin drömlägenhet i stan efter de sålde huset i Viggbyholm. Nu hoppas jag bara att de vinner budgivningen!

Skönaste känsla: Att jag är frisk, kär, lycklig, har fina vänner, har världens bästa pojkvän, att jag fått sett min pappas strålande glädje över att få hitta sitt drömhem, att jag trivs på jobbet och att inredningen i mitt och Andreas sovrum börjar ta form.

Nu ska jag njuta av mer mys i form av film, te, tända ljus, Andreas och filmen "Jägarna 2". Trevlig söndag!

7 motivationsknep för att komma igång med träningen!

Imorse blev jag ju som sagt överöst med frågor om hur man kommer igång med träningen och jag tänkte dela med mig några av mina tips här på bloggen:

1. Sätt lång- och kortsiktiga mål! Lägg upp en långsiktig plan för din träning. Ta gärna hjälp av en personlig tränare som kan hjälpa dig göra ett bra och realistiskt upplägg efter dina önskemål. Sätt även upp kortsiktiga mål som hjälper dig att hålla motivationen vid liv på vägen. En extra morot kan vara att belöna dig själv när du når ett kortsiktigt mål t.ex. genom att köpa ett nytt träningsplagg som du velat ha.

2. Se över din kalender och planera in din träning för veckan. Håll sedan dessa tillfällen! Din goda hälsa är ingenting att tumma på, den är värd att prioritera! Glöm inte bort att tänka realistisk! Hur många gånger hinner du träna på en vecka på riktigt? Planera inte in fyra träningstillfällen om du realistiskt bara hinner med två, då är risken att du istället bara blir besviken och omotiverad till att fortsätta. De dagar kalendern verkligen är full kan du köra "den lilla träningen" t.ex. några burpees, armhävningar och situps i 10min på morgonen innan du hoppar in i duschen eller när du kommer hem från jobbet. På så vis håller du träningsandan vid liv även när tiden är en bristvara.

3. Hitta en träningsform som passar dig! Testa olika typer av träningsformer tills att du hittar det just du tycker är roligt. Alla är vi olika och även om "han" eller "hon" tycker "si" eller "så", så är det viktigt att du kommer ihåg att lyssna på din egen röst och din egna kropp, vad du vill, behöver och klarar av! Glöm dock inte bort att variera din träning. Kroppen är snabb på att vänja sig och för bästa resultat bör du ändra träningsrutin var 4:e vecka.

4. Träna tillsammans! Dra med en kompis till gymmet, joggningrudan eller på morgonpromenaden. Det är lätt att snooza på morgonen men inte lika lätt att lämna en kompis som står och väntar i sticket! Tillsammans blir det lättare att komma iväg!

5. Ladda ner en träningapp! Nu finns det massor med bra appar som hjälper till med träningen. "RunKeeper" och "Nike+" säger till hur du ligger till hastighets- och tidsmässigt på löprundan eller promenaden. Du kan också kika på hur rundan såg ut på karta och vart det gick lite långsammare/snabbare. "NTC och "Casall T.O.D" ger dig ett fullständigt pass att köra själv eller med sällskap i gymmet eller hemma. Perfekt när man har idétorka på övningar.

6. Anmäl dig till en tävling/ett lopp! Gör som jag och anmäl dig t.ex. till ett lopp för att komma igång med löpningen. Det blir ett tydligt mål att jobba mot och lite extra roligt för den som gillar utmaningar. Eller varför inte anmäla sig till att tävla i t.ex Cross Fit och Fitness för att få extra motivation?

7. Motivationslapp! Skriv ner varför du vill börja träna och vad du vill uppnå med din träning. När du sen känner att motivationen dalar plockar du fram listan och låter dig själv inspireras av dina egna ord.

Så, nu är det bara att köra igång! Just do it!

Färdigfotad!

Dagen har verkligen sprungit på med både kundmöten och box-pass. Imorse blev jag även intervjuad och fotograferad (promo för gymmet). Riktigt kul!

Det blev väldigt många foton och frågor om hur man kommer igång med träningen. Fotografen ville att jag skulle hänga på bollen och andra redskap vilket jag hade lite svårt för då jag hellre står med rak och fin hållning vid hälsoreportage. Ska bli väldigt spännande att se de färdiga bilderna och artikeln i sin helhet.

Nedan ser ni lite "bakom kulisserna" bilder där jag lyssnar på direktiv och blir plåtad. (Ni ser även hur den gröna väggen växer fram på väggen i bakgrunden. Målarna jobbade verkligen på i superfart!)

Lugg!

Jaha, så har man blivit med lugg! Känner mig ganska nöjd faktiskt. Framförallt så känner jag mig fräsch inför morgondagens intervju och fotografering. Lite sömn på det här så ska jag väl även kunna trolla fram ett piggt leende framför kameran!

Trött och träningsvärk!

Idag är det en otroligt seg dag. Har en skön träningsvärk i både armar och ben men är även trött som ett djur. En sån här vacker höstdag borde man istället vara pigg. Om jag dessutom hade varit några fler dagar ifrån förra helgens feber så hade det varit en perfekt dag för en löptur. Istället blir det vila och återhämtning för kroppen, också välbehövligt.

Det är mycket på agendan idag, även ett litet besök till frissan. Vet fortfarande inte om jag ska satsa på lugg eller ej men jag hoppas att min frisör löser det problemet åt mig. Kanske kommer ut därifrån med något helt annat.

Tillbaks i gymmet!

Nu har jag väckt kroppen till liv! Äntligen tillbaka! Körde ett lugnt men ändå lite jobbigt pass i gymmet för första gången sen Turkiet. Det gick över förväntan. Jag gjorde lite mer än jag tänkt men höll ändå tillbaka rejält. Istället för x-fit, som jag normalt kör i gymmet, blev det mer som en klassisk styrkerunda. Valde framförallt att ha fokus på överkropp med pull ups, rodd och axlar. Det var länge sedan jag körde rena axlar så det var lika bra att dra igenom några reps. Nu skakar armarna av trötthet. Det känns ruggigt skönt att vara trött på ett bra och "friskt" sätt trots lite snorig näsa.

Dagens träning:
Uppvärmning, rodd i 5min/1000m
Pullups med stöd, 8reps, 6reps, 4reps
Sittande Rodd, 3x12
Axlar, 3x12
Thrusters, 21reps, 15reps, 9reps
Rygglyft, 3x10
Mage "fällknivs-cykeln" special, 3x25 (ligg på rygg i "fällknivs-ursprungsläge" med benen rakt ut 5cm ovanför golvet, fingrarna vid tinningen, lyft upp kroppen och dra in ena knät som möter motsatt armbåge à la "cykling". Se till att du kommer högt upp med ryggen så att det blir riktigt jobbigt, släpp ner igen och gå upp med andra knät som möter respektive motsatt armbåge)


Veckans Tabata!

Idag fick mina medlemmar köra en av mina favvisar: thrusters! I övrigt körde de på bra under hela passet och blev riktigt slut i både armar och ben. Dessutom kom de nya deltagarna ifrån förra veckan tillbaka. Riktigt kul att de gillar konceptet!

Veckas Tabata:

1. Burpee utan armhävning
2. Armhävningar
3. Sprintstart
4. Thrusters
5. Enbenshopp på step-bräda (se tidigare inlägg)
6. Utfall med vikt
7. Bergsklättaren
8. Russian Twist med vikt

Som vanligt utförs alla övningar i Tabataintervaller, dvs kör övningen i 20s, vila i 10s, upprepa i 20s etc. tills att du kört 8 omgångar, byt sedan övning.

Om du har några frågor angående t.ex utförandet av en övning är det bara att fråga i kommentarsfältet.

Kör hårt!

Mysdags!

Ikväll blir det myskväll med film, mystofflor och te. Hur härligt som helst! Gårdagskvällen blev ganska lång och denna tisdag var inte särskilt mycket lugnare än gårdagens måndag så det är läge för "nio-bio" i casa de la GraneRiikonen. Myyyyys!

Dags att träna!

Idag har jag bestämt mig för att morgondagen ska bli en träningsdag. Min förkylning har börjat avta och energin börjar komma tillbaka. Planen blir att köra ett lugnt styrkepass. Jag tror det blir det bästa receptet för att komma igång.

Ibland måste man sparka igång kroppen för att ta död på gamla sjukdomsrester. Det brukar fungera bra för mig, så länge jag inte är sjuk på riktigt (dvs feber eller ont i halsen). Jag förespråkar absolut inte att man ska träna när man är sjuk! Det är livsfarligt! Känner jag dock att jag mest lider av störande snörvel så brukar jag testa att köra. Det gäller bara att lyssna ordentligt på kroppen. Är skönt att ha träningen på agendan igen!

Comeback och godislängtan!

Idag var det comeback på jobbet (efter feberyra i sängen) och därav otroligt mycket att göra. Förstår inte ens vart dagen tog vägen, den susade förbi. Mitt i allt blev jag riktigt sugen på godis och bestämde mig därav för att inte äta godis i veckorna, lite onödigt hårt kanske men ändå ett bra beslut. Har lyckats hålla mig ifrån gottepåsen hela dagen men unnade mig istället en efterrätt på kvällens middag på Vapiano. Deras Teramisu är riktigt mumsig!

Godis är i min mening inte alls samma upplevelse som en god efterrätt. Godis är något jag mer eller mindre äter när jag bara känner ett sug efter något sött och inte något jag njuter av på samma sätt som jag gör av en efterrätt.

När jag verkligen analyserar saken är det otroligt mycket onödigt godis jag äter på helgen som jag faktiskt lätt skulle kunna ersätta med t.ex. en kula fin glass. Intressant! Det här med godisuppehåll ska bli spännande! Jag undrar om jag njuter mer eller mindre av mitt godis på helgen?

Nu är det tea-time i soffan med Andreas och finbesöket: vår hustomte Jonathan. Alla är vi övermätta ifrån vår middag. En härlig kväll!

Veckans...

Det här inlägget hamnar visst på måndagen istället för söndagen andra gången i rad. Slarvigt!
Här kommer iaf en sammanfattning av förra veckans:

Låt: "Follow Me" Vocal Mix Edit - Sebjak.
Otrolig bra låt som får mig att vilja knyta på mig springskorna och bara sticka iväg på momangen!

Inspiration: Alla bra träningstidningar jag skummat igenom. Även en intervju på TV med Carolina Gynning. Hon har ju väldigt mycket "go" den där kvinnan. Får mig att känna att det finns så mycket möjligheter. Ska aldrig sluta tro på mig själv!

Tråk: Att ha varit hemma sjuk när alla andra varit ute i Stockholmsnatten och haft kul.

Nya jag: Att jag börjat laga nyttigare mat hemma, trots sena kvällar och stressigt liv. Även att jag blivit mycket mer ekonomisk i.o.m detta. Känns bra! Denna "veckans nya jag" ska förhoppningsvis hålla i sig längre än en månad eller två.

Träningspass: Helt sjukt men jag tränade inte ordentligt en enda gång förra veckan. Inte roligt alls men nu blir jag väl förhoppningsvis frisk snart!

Godaste mums: De nya små dödskallarna ifrån DagLivs på Kungsholmen. Fulländat, det är allt jag vill säga.

Ångest: Vilken vinterjacka man bör satsa på. Jag avskyr att frysa på vintern. Sen har det ju inte varit så skoj att inte ha fått träna alls den här veckan som gått.


Americano by Granefication

Sitter och förundras över att en dansvideo jag la upp på youtube har lockat över 70000 "views" och har fått 7 sidor med kommentarer. Det är så himla skumt men även roligt att folk över hela världen engagerar sig i att uttrycka sig om detta lilla, flummiga och ganska dåliga dansklipp. Helt otroligt men väldigt kul!

Det får nog avsluta den här dagen. Nu är det dags för mig att sova, igen.

Sjukmat-tips & ny smak ifrån Kesella!

Nu har jag släpat mig ner till affären (läs fått skjuts med bilen av A) och inhandlat diverse nödvändigheter till sjukstugan. Erkänner att det inte bara blev vitaminrik frukt utan även lite gott godis. Det är ju trots allt lördag!

Vill dock tipsa på lite grejer som är bra att ha hemma när man känner sig "dödssjuk" och svag och inte orkar laga mat. Vanligtvis är man ju inte så hungrig när man är riktigt sjuk så flytande föda brukar duga alldeles utmärkt. Det viktiga är ju att man får i sig någon typ av näring och vätska. Så istället för Gorbys Piroger och Billys PanPizza kan man äta:

Kesella, med smak eller utan.
Frukt som är god att blanda i vanlig kesella är t.ex. passionsfrukt, banan och kanel eller tinade frysta hallon (så att de är lite varma). Nu har de släppt en ny smak "Kesella Citrus" (jag har iaf inte sett den tidigare), se bild nedan. Jag tror att den lämpar sig bäst som tillbehör i en efterrätt men man vet aldrig, den kanske är jättesmarrig att äta i sen enkelhet.

Blåbärssoppa, alltid gott att surpla i sig. Det finns nyttiga varianter med mindre socker. Blåbärsoppa innehåller massor av nyttiga antioxidanter.

Gröt, havregrynsgröt med mjölk och frukt eller bär t.ex. banan, blåbär, äpple.

Ägg, koka och ät med t.ex. lite kaviar på.

Måltidsersättning, vitaminberikad proteinshake blandad med mjölk. Mättar och är nyttig.

Keso och skinka/kalkon på knäckemacka.

Som ni ser så finns det några alternativ som faktiskt är helt ok. Om du också har tips på lite nyttigare "sjuk-mat" så får du gärna dela med dig.

Sjuk!

Har trillat ner i feberträsket. Så störande! Hela dagen har spenderats i drömmarnas värld med huvudet på kudden. Det enda jag kan göra nu är att vila och dricka massor av vatten. Känns lite extra surt eftersom det alltid finns massor att göra på jobbet på fredagar och för att jag och Andreas var bjudna på födelsedagsbjudningar x2, en middag ikväll och en drinkbjudning imorgon. Helgerna är alltid fullsmockade men födelsedagsbjudningar tycker jag är lite extra viktiga, trevliga och roliga att gå på och därav extra tråkiga att missa. Nu blir det istället lugn och ro hela helgen.

Jobb...

Är otroligt nog fortfarande på jobbet. Inte mitt jobb utan Andreas. Hjälper till med lite ekonomi på hans företag. Börjar känna mig galet sliten som ni kan se på bilden. Näsan bara rinner, inte så trevligt!

Passar dock på att fiska lite efter smarriga recept nu när Andreas bråkar med skrivaren efter ett papper vi behöver innan vi kan släcka och gå hem. Har bl.a. hittat en banankaka som jag är sugen på att baka. Kan man inte träna kan man ju lika gärna äta nyttiga godsaker.

Sagan om förkylningen: Återkomsten!

Så slog den tillbaka igen. Är dunderförkyld! Så himla tråkigt. Så går det när man blir för kaxig och tänker superträning. Undrar hur många steg bakåt jag tar i min löpträning nu? Vill inte ens tänka på hur jobbigt det kommer vara att springa igen när jag inte sprungit på snart 2 veckor nu. Skandal! Blir varmt citron- och honugnsvatten med färsk riven ingefära för min del. Det brukar faktiskt hjälpa så vi håller tummarna på att det funkar även denna gång.

Jag är så trött på att vara förkyld!

Snabba salladen!

Igår slängde jag ihop en sallad, enligt mitt "gott men nyttigt" middags-tema. Hade egentligen velat laga något av de mer "riktiga" recepten som jag hittat men både jag och Andreas slutade så sent så det fick bli något av de enkla. En sallad är perfekt att slänga ihop när man inte har så mycket tid och inte orkar ta tag i en komplicerad maträtt. Det är bara att hacka ihop sina favoriter och mumsa på.

Jag tycker ägg, ost, majs och dressing höjer en enkel kycklingsallad. Dressing kan vara allt ifrån balsamvinäger, lite olja och salt och peppar (lite vitlök om man vill) ihopblandat på egen hand till något färdigblandat. Jag älskar thousand islands, därför blev det gårdagens val.

Min snabba sallad för två:
Baby spenat (rik på folsyra)
Cocktail tomater (rik på antioxidanter)
Riven ost (en sann smakhöjare)
Gurka
Majs
3 Ägg (den bästa proteinkällan)
1 Avokado (innehållet mineraler t.ex. Kalium och vitaminer t.ex. Vitamin E och B6)
1 grillad kyckling (rik på protein)
Thousand Island dressing

Koka äggen i 5 minuter (vattnet är varm från början) så att ägget blir hårt men lite "geggigt" i mitten. Häll fryst majs i en liten skål med en nypa salt på. Täck majsen med varmt vatten och värm på full effekt i micron i 2 min. Häll sedan av vattnet. Skär upp gurka, ägg och avokado i lagom bitar. Skär tomaterna i två delar. Rensa kycklingen och skär köttet i lagom stora salladsbitar. Lägg alla ingredienser på ett uppläggningsfat och servera.

Så himla enkelt och så himla gott!


Inspirerad & motiverad!

Har i ärlighetens namn inte känt mig ett dugg motiverad till att träna sen Turkiet. Är fortfarande lite snuvig och trött i kroppen så jag har bara glidit med i vardagen i hopp om att bli inspirerad. Idag smällde det till! Äntligen!

Det började med ny härlig musik som fick mig att sprudla av energi och längta efter löpspåret (mer om det imorgon) men framförallt kände jag tränings-suget krypa fram av att bläddra i "ToppHälsa", "Träningsguiden" och "Outside Träning". Kände plötsligt att jag var på rätt väg med träningen och att jag inte får tappa det nu pga en envis förkylning.

En artikel i "Outside Träning" skvallrar om att jag redan följer deras träningsupplägg för att nå "ditt livs form" med min kombination av cross-fit pass och löpning och det känns som ett härligt kvitto som motiverar till att fortsätta. Den inspirerar mig samtidigt till att följa deras råd om att stretcha genom att utföra några yoga-övningar efter min träning. Mycket bra sätt att få in lite yoga! Något jag verkligen ska ta efter. Som pricken över i:t fick man med en yoga dvd i "ToppHälsa" utöver deras stora löpguide och dessutom handlade "Träninsguiden" enbart om CrossFit. Super!

Vilken tur att jag unnade mig lite härliga träningstidningar! Motivationen till att träna kunde nog inte vänta på sig längre. Nu kör vi!

Veckans Tabata!

Den här veckan hade jag förutom en stammis även två debutanter som imponerade. Ingen erfarenhet av Tabata och ändå så körde de stenhårt nästan hela vägen. Grymt med sån positiv energi! Nästa vecka hoppas jag på fler stammisar och självklart på återbesök ifrån debutanterna. De verkade iaf "hooked"!

Veckans Tabata:

1. Modifierad Burpee utan armhävning (hoppa upp, kryp sedan ut med händerna ifrån hukposition till plankposition med fötterna på samma plats hela tiden, kryp tillbaks till hukposition och hoppa upp igen, repetera)
2. Armhävningar
3. Upphop
4. Tricep Dips på bräda (se bild)
5. Utfallshopp (se tidigare Tabata inlägg)
6. Gående plankan upp och nedför bräda
7. Sidohopp på bräda (se tidigare inlägg)
8. Mage - cykla

Som vanligt utförs alla övningar i Tabataintervaller, dvs kör övningen i 20s, vila i 10s, upprepa i 20s etc tills att du kört 8 omgångar, byt sedan övning.

Om du har några frågor angående t.ex utförandet av en övning är det bara att fråga i kommentarsfältet.

Kör hårt!

Nyttig linssoppa!

Igår lagade jag en nyttig linssoppa, allt enligt planen om att äta "gott & nyttigt" under en månads tid. Det blev ganska lyckat faktiskt. Smaken på soppan var god och kryddig men den blev lite väl tjock i konsistensen, kan rekommendera lite extra vatten eller en burk tomatkross till. Soppan är mättande, proteinrik, näringsrik och billig. Idag ska vi se om denna supersoppa även håller måttet som lunchlåda eller om den tjocknat till sig totalt. Tror den fortfarande slinker ner.

Soppan var busenkel att göra. Här kommer receptet:

1 lök
2 msk garam masala krydda
1st kanelstång
2msk olja
200g röda linser
1pkt krossade tomater
5dl grönsaksbuljong (vatten med en grönsaksbuljongtärning i)
Salt och peppar
Färsk mynta för garnering

Gör så här:
Hacka löken och lägg i en stor kastrull tillsammans med garam masala och kanelstången. Häll på oljan. Fräs löken i kryddorna en liten stund. Lägg sedan i linserna. När linserna blir glansiga häller du i vattnet och smular ner grönsaksbuljongen. Häll sedan i de krossade tomaterna och rör om. Låt soppan sjuda i ca 15min tills att linserna blir mjuka. Smaka av med salt och peppar. Hacka eller riv loss lite färsk mynta och garnera soppan med. Servera gärna med en skiva bröd till (i mitt fall rågbröd med aprikosbitar). Mumsa på!

Mitt blivande massagerum!

Idag fick jag en kanonstart på dagen. Jag och Titti (Sportlifes regionchef) drog iväg till IKEA för att handla grejer till gymmet. Lycka! Har nog aldrig varit på plats i Barkaby innan öppning. Nästan inget folk och alldeles lugnt och skönt. Det är så det alltid borde vara! Jag hann t.o.m. få en litet pratstund med Titti i restaurangdelen över en fika innan vi gick loss bland alla möbler och artiklar.

Speglar och hyllor till omklädningsrummet i all ära men den sanna glädjen var att inhandla mysbelysning och annat nödvändigt till mitt behandlingsrum. Det är fruktansvärd kaos där inne just nu men den här lilla shoppingen fick mig att se ljuset i denna renoveringstunnel. Snart kommer jag att kunna ta emot massagekunder i Bromma. En härlig känsla!

Det kommer bli så fint! Jag fokuserar på att skapa en atmosfär som utstrålar stillhet och värme. Det gör att både jag själv och kunden kan känna lugnet under en behandling. Dämpade lampor och levande ljus kan göra underverk i ett litet opersonligt rum.

Nedan ser ni kaoset som härskar i rummet just nu och mina påsar med lugnet som snart ska ta över.

2

Två saker som är lite fantastiska just nu är:

1. Att jag fortfarande har träningsvärk ifrån mina coreövningar i Turkiet. Jag erkänner att det var sjukt jobbigt och att jag verkligen gav allt (det var inte en överdrift när jag sa att det inte såg klokt ut när jag slirade runt i min svett på golvet) men att jag skulle ha träningsvärk fortfarande trodde jag aldrig. Det är en positiv överraskning. Jag gillar träningsvärk!

2. De nya godisarna. Igår kväll kunde jag inte annat än att slänga ner det bästa godiset jag sett på länge ifrån Daglivs "Candy Collection". Äntligen har de kommit underfund med att det är mini-dödskallar vi alla vill ha. Jag håller dödskallarna varmt om hjärtat men har alltid tyckt att de är för krångliga att äta. Nu är de i perfekt mumsig storlek och ännu härligare att få unna sig titt som tätt. Klockrent!

Gott och nyttigt!

Jag har ett nytt projekt! Att laga god och nyttig mat under en månads tid. Det kan tyckas enkelt men med många sena kvällar på jobbet och idétorka i matbutiken så är det inte helt lätt. Jag ledsnar ofta på klassiskt nyttig mat som lätt blir torr och tråkig i min mun. Andreas kan leva på samma torra mat i veckor, bara den är nyttig, men jag kan bara inte leva så. Jag behöver sås! Nu har jag dock samlat på mig ett gäng recept med bl.a. nyttiga såser som ska bli tillagade under kommande veckan. Ikväll blir det Taco-rester ifrån igår men imorgon står en linssoppa på menyn.

De rätter jag kommer att laga och dela med mig av är:

1. Kinakyckling med bulgur
2. Linssoppa
3. Chili con carne
4. Lax med quinoa
5. Kycklingsallad

 

Veckans...

Hemma igen! Det har varit en otroligt härlig vecka i solen för min del. Älskar värme och tycker nog att det känns lite extra ruggigt här hemma i Sverige än när jag åkte.
Kom hem ifrån Turkiet natten till söndagen och kom inte i säng förrän vid 5 på morgonen. Därav var min söndag lite seg och blogg-frånvarande. Inser att ni inte fick någon "veckans" förra söndagen heller men nu kommer den iaf! Här är veckans...

Träningspass: Det kan bara bli mitt pass i gymmet i Turkiet, när jag höll på att rinna bort i svett. Det var ju den enda träningen jag gjorde på hela veckan pga förkylning och hosta. Illa! Det får jag ta igen här hemma!

Födelsedagsfirande: Min fina mor fyllde 60år i fredags. Det blev en väldigt härlig dag och kväll!

Utmaning: Att bli frisk ifrån min förkylning. Vilade och vilade och vilade men vaknade ändå med snorig näsa. Varför ska förkylningar vara så envisa?

Prestation: Att jag packade upp väskan och tvättade igår, söndag. Har nog aldrig hänt förut. Min väska blir alltid liggandes i minst en vecka innan den packas upp. Helt klart Andreas som ligger bakom detta mirakel.

Mys: Att få halvslumra i eftermiddassolen med sin kärlek och familj vid sin sida. Det finns nästan inget bättre än att få känna en varm sol mot sin hud ända tills solnedgången.

Förvåning: Att jag inte badade i poolen en enda gång (guppade runt på en badmadrass vid något tillfälle men blev aldrig blöt). Jag som brukar vara en sån fisk! Det blev bara två dopp i havet under hela resan, dock riktigt bra badtillfällen ifrån piren där mamma träffade på en sköldpadda.

Synd: Frossade i glass och pannkakor med chokladfyllning VARJE dag. Helt sjukt! Så himla onyttigt men grymt gott.

Svettigt värre!

Igår valde jag, efter mycket om och men, att träna för första gången på en vecka. Supernice! Det var väldigt varmt och svetten rann verkligen. Kanske inte så trevlig information men jag blev snudd på fascinerad av att jag påverkades så mycket av värmen. Körde som vanligt mina thrusters och armhävningar efter en svettig uppvärmning på löpbandet. Efter det körde jag några låtar ifrån ett gammalt "CX-Worx" pass (core) som fullkomligt tog musten ur mig.

Det var lite svårt att utföra alla övningar på det hala golvet utan matta med en übersvettig kropp. Det blev nästan lite komiskt när jag halkade omkring. På bilden nedan ser ni mina svettiga ben under övningen "fällkniven". Galet!

Jag är hur som helst mycket nöjd över att jag lyckades bli hyfsat pigg så att jag tillslut fick in ett litet träningspass. Hade varit grymt att fått kunnat springa i värmen men det får bli nästa utlandsresa till jul. Längtar redan! Ikväll bär det av hemåt igen så nu ska jag ta vara på den sista solen.

Inte så nyttigt...

Den här veckan har hittills inte haft ett sånt nyttigt tema som jag hade hoppats på. Ingen träning, massor av glass, turkiska pannkakor och förmodligen mer mat än vad min kropp behöver. Det är helt ok, jag unnar mig detta, men kroppen börjar längta efter att få träna ordentligt samtidigt som min lilla snuva inte vill släppa. Ingen vidare kombination. Får luta mig tillbaka med glassen i handen nån dag till men sen kommer jag att utmana snuvan om den fortfarande inte släppt.

Nog om det, dags att sola!

Ett liten uppdatering...

Det var mycket svårare än jag trodde att få till det med bloggen härifrån Turkiet. Kort och gott har jag just nu en underbar semester med mycket vila, massagebehandlingar och sol. Jag har tränat Andreas varje dag men själv vilat pga förkylning. Det är möjligt att jag känner mig stark nog att springa till byn senare ikväll. Vi får se. Det vore fantastiskt!

Hoppas att ni kan härda ut med uppdateringar tills att jag befinner mig i Sverige igen, på söndag. Lovar att det blir en bra och väldigt annorlunda "veckans...".

Nu ska jag bada!

På väg...

Nu bär det av mot solen och Turkiets "Bodrum" för 5 stjärnig vistelse med familjen. Mor fyller 60 och det ska vi fira ordentligt. Det ska bli en otroligt skön resa! Lite typiskt nog så har jag gått och fått en förkylning så jag ligger lågt med träningen de första dagarna. Får väl ta och träna min familj istället, det brukar vara populärt. Har t.o.m. packat ner boxhandskarna, så nått måste vi få till!
Solen, nu kör vi!

Fredag!

Idag har det varit en galen fredag. Hur mycket som helst på agendan eftersom jag är borta nästa vecka. Ingen löpning hann jag med heller. Prio hamnade istället på AW med mina goda vänner på "El Diablo". Inte så tokigt det heller! Galet goda margaritas!

Trötta mamman!

En bild säger mer än tusen ord. Så sant! Iaf i det här fallet. Åsa har när den stora bilden är tagen kört klart sitt intensiva pass med en blandning av styrka och kondition, med två nätter i rad av väldigt lite sömn i bagaget. Starkt! För idag var hon extra duktig. Hon klarade av att gör riktiga armhävningar på knä istället för förenklade och fick lite mer kondition att bita i. Efter inmätningen kunde vi även konstatera att hon ökat i muskelmassa i ben och torso och minskat i fettprocent. Strålande nyheter! Heja Åsa!

Åsas träning idag:

10min på crosstrainer

Thrusters & Armhävningar
(21, 15 & 9 reps. Först 21 thrusters direkt följt av 21 armhävningar, direkt följt av 15 thrusters etc, ingen vila förrän hela varvet är fullföljt)

10min på löpbandet
(gå raskt 1min, springa 1min, gå raskt 1min etc)

Kettlebellswings & Utfall
(21, 15 & 9 reps. Först 21 swings direkt följt av 21 utfall (totalt på båda benen), direkt följt av 15 swings etc, ingen vila förrän hela varvet är fullföljt)

Hopprep, 200st

Reverse sit-ups
(3 x 12st, vila mellan varje set)

Testa du med!

Unna dig!

Glöm inte bort att unna dig en bulle idag, denna kanelbullens dag. Alla tjatar om denna lilla söta degklump idag såklart men det är faktiskt en av mina absoluta favoriter så jag vill också hylla vår bulle!

Längtar efter ikväll när jag får sätta tänderna i en kanelbulle ifrån Vallhalla Bageri, Stockholms bästa bageri. Mums!

Backpass, check!

Ikväll gjorde jag mitt första backpass och kan nog inte känna mig mer nöjd! Sprang bort mot min backe (2km), gjorde mina 10 backvändor och sprang sedan tillbaka till gymmet. Körde på rätt ordentligt så de 4 sista vändorna gick jag faktiskt nedför backen. Till min stora förvåning orkade jag dock springa tillbaka hela vägen till gymmet efteråt i väldig bra och stabilt tempo, med flera jobbiga backar på vägen. Otroligt! Har inte känt mig så stark på väldigt länge. En underbar känsla! Det måste ju bara betyda att min träning ger resultat.

Nu ska jag bara få in ett 10km pass på fredag så blir veckan komplett och perfekt! Det ska väl ändå inte vara så svårt? Längtan efter lite AW i goda vänners sällskap kommer garanterat släpa runt mig i spåret om tröttheten faller på.

Nedan ser ni en bild ifrån min runda. Visst är miljön vacker? Det är omöjligt att ens tänka tanken att ställa sig på ett löpband. Å jag som hatade att springa ute?! Galet!

Känner mig faktiskt så otroligt peppad av dagens pass så jag måste få tjata om det en sista gång: Hurra så härligt!

Event på Sportlife!

Den här helgen smäller det på Sportlife Tegnérgatan! Det är 1-årskalas och öppet hus på samma gång med riktigt bra eventklasser som man inte vill missa.

Jag drar till Turkiet på lördag eftermiddag men hoppas och tror att jag ändå hinner vara med på morgonens yoga med Lina följt av Spinning Activio med Jaime. Vi får se hur organiserad jag känner mig fredag kväll. Tänk va skönt det vore att sitta på planet helt ny-yogad och slutspunnen!

Självklart är eventet öppet för alla och på plats erbjuds du som inte är medlem riktigt bra priser på medlemskap. Gå in på Sportlife Tegnérgatan och boka en plats på momangen så kanske vi syns på lördag!

Veckans Tabata!

Den är veckan bjöd jag på ett mer klassiskt "Linda-upplägg". Ganska mycket benstyrka men med chans för återhämtning.

Veckans Tabata:

1. Burpees (utan armhävning)
2. Armhävningar
3. Explosiva utfallshopp (gå ner i ett utfall bakåt, ha tyngden på det främre benet, dra upp det bakre benet och skjut upp knät så högt det går samtidigt som du gör ett hopp med det benet du hade tyngden på. Landa på stödbenet igen och för det andra benet tillbaka i ett utfall bakåt igen. Fullfölj 4st 20sekunders-set med samma ben, kör de fyra sista med det andra benet)
4. Tricep Dips på step-bräda
5. Brädhopp (stå på brädan med ansiktet mot kortsidan, hoppa isär med benen och landa i ett djupt benböj så att brädan hamnar emellan benen, låt rumpan nudda brädan, hoppa upp på brädan igen, upprepa)
6. Gående plankan på matta (stå på armbågarna och "klättra" upp till handstående, klättra ner igen. Håll höften stilla)
7. Upphopp
8. Sit-ups

Som vanligt utförs alla övningar i Tabataintervaller, dvs kör övningen i 20sek, vila 10sek, upprepa i 20sek etc tills att du kört 8 omgångar, byt sedan övning.

Om du har några frågor angående t.ex. utförandet av en övning är det bara att fråga i kommentarsfältet.

Kör hårt!

Laddad för backpassdebut!

Idag ska jag försöka fullfölja uppgiften att springa ett backpass. Jag är vanligtvis ute på mellanlånga turer men vill bryta trenden och få in min backträning som jag tjatat så mycket om. Det blir en lätt jogg till backen jag tänkt köra i och sen en lätt jogg hem. Målet är att försöka orka 10 rusher upp för backen med lätt jogg nedför men orkar jag inte alla så är det inga konstigheter. Nöjer mig med att bara ha fått till min backpass-debut. Är redan laddad och förväntansfull! Bring it!

Inte så "fishy"!

Så är man en erfarenhet rikare! Har ikväll haft mina fötter nerdoppade i en vattentank med hungrig fisk i och kan konstatera att det inte alls var min grej. Det tog mig ca 7min innan jag lyckades få ner mina fötter och trotsa min panikångest. Svetten rann och jag var inte det minsta avslappnad. Känslan var ungefär som att vara på väg att låta fågelspindlar krypa över fötterna. Väldigt skrämmande! Jag gillar helt enkelt inte småkryp, varken små fiskar eller spindlar. Syrran tyckte inte heller att det var den mest avslappnade behandlingen, även hon satt mest i panik. Det var iaf ett minne för livet och en sann upplevelse som vi kan skratta gott åt!

Stämningen på "Smile Fish Spa" var dock väldigt mysig och personalen var mycket proffsig och bemötande. Bra betyg för den som gillar lite lyxig känsla men kanske inget för den som vill ha en ordentlig fot-genomkörare.

Middagen efteråt tog tankarna långt ifrån fiskakvarium. Sammanfattningsvis en mycket trevlig kväll och födelsedagspresent! Tack syster!

Träningsvärk!

Igår blev det dubbel träning och det känns idag kan man ju säga. Stack iväg på en springtur på lunchen, visserligen bara på 5km men med helt ok tempo. På kvällen blev det sedan ett x-fit pass med Andreas. Man kan ju inte "banga" när han tagit sig hela vägen till mitt gym bara för att man sprungit tidigare på dagen. Jobbar inte så!

Kommer ihåg den gamla goda tiden i London när jag alltid körde ett pass kondition och ett pass styrka om dagen med en vilodag i veckan. Mer för att jag höll 8 spinningpass i veckan och verkligen ville få någon annan typ av träning än för att jag ville vara i superform. Det var galna tider! Hur som helst så vet jag att man klarar av att träna dubbelt, hur trött man än är. Det har verkligen instruktörsrollen lärt mig. Oj va imponerad jag blivit över att kroppen alltid orkar lite till trots att man känner sig helt slut, när man t.ex. måste hoppa in för en kollega i sista sekund efter att man instruerat sina ordinära 2 pass. Det är mentalt. Det är bara att göra det, kroppen orkar! Sen tror jag att inte att det är så nyttigt men det är något helt annat. Man kan fortfarande bli imponerad av den mentala kraften man har över kroppen, trots att den vid missbruk istället kan misshandla kroppen genom att köra över kroppens signaler om t.ex. trötthet.

Vill dock påpeka att jag tycker att mental styrka är bra, eftersom den får oss att kunna utmana kroppen och få resultat. Om man hela tiden befinner sig i sin "comfort zone" så förbättras man inte. Sen måste man ju självklart kunna lyssna på sin kropp så att det inte går överstyr. Allting handlar om att hitta balans!

Vilket utlägg det blev! Träningsvärk var det ja! Ingen träning för mig idag helt enkelt. Ikväll ska jag istället doppa fötterna i en tank med vatten där fiskar kommer mumsa i sig min gamla hud. Låter väl trevligt eller hur? Ska faktiskt bli hur trevligt som helst! Det är syrrans födelsedagspresent till mig. Efteråt blir det middag. Toppentrevligt!Gårdagens X-fit pass kommer här:

5min rodd

Thrusters & armhävningar
21,15, 9 reps utan vila.
(Gör först 21 thrusters följt av 21 armhävningar, följt av 15 thrusters etc.)

8 varv av:
20 sek knäböj (med viktstång)
20 sek burpees (utan armhävning)
20 sek sit-ups
30 sek vila
(Gör alla övningar i rad utan vila, totalt 1min, vila sedan i 30 sek. Upprepa 8 varv.)

Kör hårt!

 

Nya skor!

Träffa mina nya skor! Är så nöjd över att äntligen ha ett par riktigt bra springskor på mina fötter!

I fredags efter jobbet stack jag in till löplabbet, där min Sportlifekollega Andrea är butikschef, och fick mina skor utprovade. Jag fick först stå på en "spegelvåg" där man spanade på mitt fotvalv och belastning på foten. Sedan fick jag ta på mig ett par skor med tunn sula och väldigt lite stöd och springa på ett löpband medan mina fötter blev filmade. Det visade sig att jag vrider in min vänstra fot litegrann när jag sätt ner foten och att jag har en lätt pronation i den högra. Mer än vad jag visste!

Eftersom jag vanligtvis springer med en väldigt lätt och smidig sko (med lite mindre stöd) och inte känner av några skador eller dylikt så är jag inte i direkt behov av en sko med fokus på stöd men efter att ha provat tre par så tyckte jag att den med mest stöd (av de par jag fick prova) var bäst trots att den var lite "tyngre". Den satt skönast på foten och rätade upp min pronation litegrann (syntes på filmen).
 
Det blev alltså ett par blåa Asics Gel Cumulus 14. Tyvärr den minst rosa skon i hela affären, hade hemskt gärna införskaffat rosa skor om möjligt. Vill dock påstå att jag märker skillnaden. Upplever att jag på något vis rullar fram när jag springer och får en bättre stöddämpning. Men vad vet jag, det kanske är inbillning. Skönt med nya skor är det iaf, det känns rätt!

Måste säga att jag även är mycket nöjd med mitt besök till löplabbet och med hjälpen jag fick av Andrea's kollega. Den kändes proffsig och hon var väldigt kunnig. Dessutom fick jag massor av pepp inför min träning, "vill man så går det" var Andrea's ord. Andrea har för övrigt hjälpt mig med upplägget inför maran och det var till henne jag först vände mig när mara-tanken dök upp i huvudet för första gången. Med den erfarenhet och expertis hon har kan jag verkligen rekommendera henne till den som är ute efter en löpcoach.