Hamnfestivalen

Tänkte att jag skulle dela med mig lite av hamnfestivalen i bilder. Det blev lyckat med en hel del intresserade potentiella nya Sportlife medlemmar.

Jaime, jag och Anna-Lena..
Elin glassar i solen, helt slut i benen efter alla klasser och uppvisningar..
Jaime, kollega från WorldClass-tiden som nu också hoppat på Sportlife tåget. Me like!


Någon typ av Björn som vi tvingade ner att göra 20 armhävningar. Heja Björnen!

Jag var med och höll uppvisningar på fredagen och lekte loss på vår hemmagjorda TRX-ställning med hopp om att fånga folks intresse. Det fungerade utmärkt. På lördagen missade jag några timmar eftersom jag höll mina sista pass på Sportlife Östermalm (snyft) men väl på plats körde jag loss rejält på vår rodd-maskin som vi hade ställt ut.


Det var riktigt underhållande att se när de 25:åriga grabbarna försökte vinna ett års-kort på Sportlife genom att ro 500meter på kortast tid. De fullkomligt brände ut sig i starten genom att strunta blankt i tekniken och bara låta överkroppen och armarna göra jobbet. Det var inte många som klarade sig i mål. En kille trillade till och med av! Helt ärligt visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Killen som tog hem kampen fick en tid på 1.29 minuter. Ska bli intressant att testa vad jag får för tid. Kanske ska prova det imorgon.

För övrigt kommer jag att gå på SuperSaturday på lördag. Kan inte stå emot grupptrycket! Det ska faktiskt bli skoj!

Ät dig i bättre form!

                 

Det är lätt att glömma bort hur enkel ekvationen för att komma i form egentligen är. Även om du vill gå upp eller ner i vikt eller bibehålla samma vikt så gäller balansvågen för alla.

Äter du mer mat (dvs energi) än vad din kropp gör av med (dvs förbränner) så går du upp i vikt.

Äter du mindre mat än vad din kropp gör av med så går du ner i vikt.

Äter du lika mycket mat/energi som din kropp gör av med så bibehåller du din vikt.

Om förutsätter att du äter och fröbränner som en balanserad våg, där intag och förbränning är lika, så kan du välja två alternativ för att rubba balansen. Det ena sättet är att ändra matvanor. Det andra sättet är att ändra mängden fysisk aktivitet.

För att gå ner i vikt krävs ett mindre energi intag alternativt ökad fysisk aktivitet.

För att gå upp i vikt krävs ett ökat energi intag alternativt mindre fysisk aktivitet.

Alla kroppar har en basal förbränning. Det vill säga den energi som går åt när vi bara andas och lever t.ex. när vi sover. Börjar vi röra på oss ökar förbränningen och vi behöver genast få i oss mer energi för att orka. Målet som varje människa bör sträva efter är att hitta en form där vi mår bra, känner oss starka och friska och sedan bibehålla den genom att hitta balansen mellan mat och fysisk aktivitet.

Det som har visat sig mest effektivt i många studier för att skapa en förändring i kroppsvikt är maten och maten i kombination med träning. Att bara träna och hoppas på stora förändringar är därför en lång väg att gå mot resultat.  Vill man komma i form, gå ner eller upp i vikt eller förbättra muskelaturen så är kombinationen mat och träning det vinnande konceptet.

Vissa tycker att det är svårt att ändra sina matvanor, medan andra tycker att det är svårare att öka den fysiska aktiviteten. Det viktigaste att komma ihåg i sådanna lägen är att även små förändringar ger resultat i slutändan! Spring inte mot målet för att stupa på vägen. Ta det lugnt och gör de förändringar i vardagen som du faktiskt klarar av att leva med.


Alla dessa små förändringar...Jag tjatar hela tiden om alla dessa små förändringar man kan göra med sina matvanor för att gå ner i vikt. Här kommer några enkla tips:

Drick vatten innan maten
Ett stort glas vatten innan maten ger ökad mättnadskänsla.

Byt stekfett
Byt bort smöret i stekpannan mot olja.

Tänk på vad du stoppar i kaffet
Ta lättmjölk i kaffet istället för "vanlig" mjölk. Det gör skillnad i längden.

Se över dina såser
Prova att byta ut grädden/matlagningsgrädden i såsen till turkisk yoghurt i stället.

Kör hel-nyttiga dagar varannan dag i början
Om det känns svårt att bryta mönstret helt och sluta äta godis så börja med varannan dag. Undvik dock att äta mer godis de "onyttiga dagarna". Då missar du hela poängen.

Ät mindre portioner, ofta.
Håll igång förbränningen genom att äta mindre portioner oftare, t.ex. var tredje timme. Det ger även en mindre matsäck som gör att du så småningom känner dig mätt snabbare. Ge det lite tid!

Ät mer grönsaker och rotfrukter
Fyll upp tallriken med grönsaker och rotfrukter. Det ger en nyttig mättnadskänsla som dessutom är näringsrik.

Nyttiga mellanmål
Ha nyttiga mellanmål tillhands om sockersuget hugger in t.ex. en näve osaltade och orostade nötter, lättkesella med passionsfrukt eller en knäckemacka med kalkon.

Byt bort de snabba kolhydraterna
Ät fullkornspasta, råris, quinoa, cos-cos och bulgur istället för vanlig pasta. Kolhydrater behövs som energikälla för hjärnan men snabba kolhydrater så som socker och pasta bör undvikas om man vill gå ner i vikt.


Det är mycket nu..

Hej vad det går! Det är full rulle på mitt fantastiska jobb på Sportlife och det känns som kvällarna försvinner minst lika snabbt med olika aktiviteter.

I går repade jag med bandet och det var verkligen superkul! Jag var lite slut i både kroppen och huvudet när jag lämnade Sportlife Sjöstaden men tiden bara fortsatte att flyga fram i rallyfart väl på plats i replokalen. 12 timmar på en dag har nog aldrig sprungit på så snabbt förrut. Yeeaay!

Ett projekt som jag verkligen ska ta tag i till hösten är just musiken. Det är dags att spela in en skiva med mina alldeles egna låtar. Helt på skoj förståss men ändå en milstolpe i mitt liv. Nu ska det bli av! Jag börjar samla på mig ett bra material och det är dags att göra någonting av det. 

Jag tänkte även att jag ska bli bättre på att lägga upp lite mer bilder av vad jag faktiskt håller på med på dagarna. Min iPhone vill inte riktigt som jag vill alla gånger och utan blixt blir det lite suddigt ibland men jag ska bli bättre än vad jag är nu i alla fall. I några blogginlägg framöver kommer jag även att svara på några intressanta frågor jag har fått. Jag har försökt grotta ner mig i studier för att ta fram vettiga svar mellan jobb, träning, musik, och häng med kompisarna. Tiden är inte alltid på min sida men vi strävar åt samma håll och vi hittar nog snart ett sammarbete som fungerar för oss båda. Det är ett mirakel att jag hinner klämma igenom ett avsnitt av Sex and the City nästan varje kväll. I min mening är det som terapi för själen och ett fantastiskt sätt att varva ner på kvällen.

Nu är det dags att ladda för morgondagens hamnfestival i Sjöstaden!

Scendags!Imorgon är det dags för Hamnfestivalen. För er som inte känner till den så är det en festival i Hammarby Sjöstad med lite olika jippon och event under 2 dagar. Många företag ställer ut och flera band spelar på scenen. Nåt som också sker på scenen är Sportlifes lilla uppvisning.Jag och några kollegor ska visa upp 3 låtar från 3 olika Les Mills pass, BodyPump, BodyCombat och CXworx. Själv håller jag i CXworx låten tillsammans med Elin. Ska bli riktigt skoj! Så nu ligger jag i hårdträning med mitt CX pass. Det blir fyra uppvisningar på fredagen så förhoppningsvis ger det lite träningsvärk tills på lördagen. Jag har nämligen inte kört BP eller BC på väldigt länge. Så har du vägarna förbi Sjöstaden får du gärna svänga förbi scenen och Sportlife tältet. Kan ju tipsa om att vi delar ut gratis veckokort hos Sportlife Sjöstaden. Kom bara kom!


Den här övningen kommar jag stå på scenen och rocka...

I valet o kvalet...Ibland har jag verkligen svårt att bestämma mig. Inte konstigt att jag är våg! Nästa lördag, 3 September, är det i alla fall dags för Super Saturday. Les Mills dag för alla instruktörer och andra träningsglada människor som vill ge sina muskler en ordentlig omgång. Det är kul med event men den här gången har jag verkligen svårt att bestämma mig om jag tycker det är värt det. Det som lockar mest är nog att prova Les Mills nya danspass Sh´bam. Om ni är sugna på att vara med så kan ni anmäla er här. Vi kanske ses bland svetten!Jag ska även passa på att tipsa om ett annat träningskonvent som pågår i helgen; Scandinavian Sport & Fitness Festival. Det verkar riktigt kul men själv kan jag inte gå. Just typiskt! Om du kan gå så gör det! 200 kr per dag (400kr för hela helgen) Riktigt prisvärt! Jag kanske dyker upp en sväng söndag eftermiddag (jag vill, jag vill, jag vill!!) men det ser mörkt ut då jag har två pass på morgonen. Kör hårt!

Dags att komma igång med träningen?

                         

Jag har för tillfället en del personer i min liv som vill gå ner i vikt och komma igång med träningen nu till hösten. Härligt! Det är dock vanligt att man ger upp snabbt om man inte ser någon förändring på kort tid. Hang in there! Resultaten kommer! Det behöver egentligen inte vara så svårt. Det kräver ju självklart diciplin och karaktär men omöjligt är det inte. Här är mina bästa tips:

Överraska kroppen
Träna något du vanligtvis inte tränar eller öka vikterna i gymmet/öka tempot på löpbandet. Kroppen är snabb som en vässla på att anpassa sig och kräver förändring för bästa resultat. Utsätt den för utmaningar kontinuerligt så får du resultat snabbare.

Träna intervaller
Intervall-träning chockar kroppen och får dig att bryta gamla rutiner. Öka tempot i 20 sekunder när du är ute och springer och varva med normalt tempo så märker du snart en förändring på vågen.

Styrketräna
Det går snabbare att komma i form om du varvar konditionsträningen med styrketräning. Ju mer muskler desto mer energi går åt, vilket ger ökad förbränning och bränner fler kalorier även när du sover.

Träna intensivt
Långpromenader må vara skonsamma för knäna men en springrunda är bättre för hjärtat. Dessutom är din förbränning igång en längre tid efter ett intensivt träningspass jämfört med ett lågintensitets-pass. Vilket i sin tur gör att du sparar tid.

Förändra dina matvanor
Förmodligen det svåraste momentet men absolut det mest effektiva. Ekvationen är enkel. Äter du mer än vad du förbränner går du upp i vikt och vise versa. Minska därför på ditt energiintag men gör det i små steg, annars är det lätt att hitta tillbaks till gamla vanor igen. Ta bort det uppenbart onödiga. Byt ut grädden mot creme fraiche, stek i olja istället för smör och ta lättmjölk i kaffet istället för "vanlig" mjölk. Är man en godisråtta som äter/dricker godis/läsk varje dag så kan det vara svårt att ta bort allt på en gång. Ta bort läsken och godiset varannan dag till att börja med. Små förändringar ger enorma resultat i slutändan.

CX30 debut!

Igår körde jag en CX30 (eller CXWORX som det nu heter) för första gången. Jag var MYCKET nervös och kände mig inte alls tillräckligt förberedd. En liten tröst var att jag "team:ade". Dvs att jag inte instruerade passet helt själv.

Tricket när man inte känner sig förberedd är att låtsas som att man är det. För man kommer alltid vara nervös inför första passet. Det känns aldrig som att man kan koreografin innan en debut. Det är bara att rycka av plåstret, kasta sig in i grupptränings-salen och köra!

Tryggheten i det hela är ju att medlemmarna oftast inte har någon aning om hur passet ska vara i detalj. De märker helt enkelt inte små fel. Hur som helst gick det jättebra! Jag fick till min del av passet och mina låtar över förväntan. Bålstyrkan fick sig en ordentlig genomkörare och jag kände mig full av energi efteråt.

Det ska bli kul att köra passet på höstschemat. Det blir en bra kombination till min löpträning!

Nu kör vi!

Nu är sommaren förbi i min mening och det är dags att dra igång bloggen igen. Jag har jobbat hela sommaren så kvällarna har varit fyllda med roliga saker. Därav blev det lite mindre tid för bloggandet tyvärr.

I höst händer det nya spännande saker för min del. Imorgon börjar jag på heltid+ (blir mycket jobb framöver) på Sportlife och äntligen fylls mitt liv med träning igen. Känns fantastiskt att få jobba med att inspirera människor till en hälosammare livsstil igen. Skoj!På lördag blir det rivstart med klasser som drar igång och Midnattloppet. Min gruppträningsdebut efter sommaren hade jag igår. Det var en riktig utmaning! Jag höll i MRL för första gången på 3 år. Inte vilken MRL som helst utan en MRL med 3 block berstående av step, dvs kondition på en step-bräda. Jag har aldrig i hela mitt liv instruerat step så hjärtat slog nog dubbelslag minuterna innan klassen drog igång. Tack vare min kära vän (och MRL-drottning) Erica Amén så hade jag lärt mig en koreografi som fungerade utmärkt. Medlemmarna verkade nöjda och trötta efter passet och jag kände mig fantastiskt glad och stolt över att jag lyckats genomföra klassen. 

Känns härligt att träningsbranschen fortsätter att bjuda på utmaningar. Det är en oslagbar känsla att veta att man klarar av mer än vad man tror. Ingenting är omöjligt!