En tuff start

De tog emot att springa idag. Jag sköt upp det till efter jobbet istället för lunchen, och fick samla lite extra kraft för att orka genomföra mina 15 ruscher istället för att ta ett lugnt varv. Men jag gjorde det! O det gick väldigt bra! Otroligt skönt! 
Kroppen känns stark och även om huvudet vill lura mig till att jag inte orkar så gör jag det trots allt. Kroppen bevisar motsatsen, om och om igen. Tack för det! Skönt att man kan lite på den iaf, bland alla hjärnspöken. 
Nu är jag superladdad inför morgondagens pass. Bring it!

Orka!

Ibland blir jag knäpp av att läsa och höra om hur folk proppar i sig mängder av tillskott och måltidsersättningar för att få sin "drömkropp". Absolut, det är en effektiv väg till målet, men vad hände med livsnjutandet? Jag skulle bli fullkomligt knäpp av att aldrig få äta tiramisu, njuta av ett glas rött eller ta en bit ost, det är inte värt alla magrutor i världen! Varför skulle det vara det?
Jag tar med glädje den långa vägen till mitt mål. En resa där lagom av allt väger tyngre än inget av nått. Jag vet att man kan bli galen av att fokusera till döds på vad man äter, jag har sett det så många gånger på gymmet. Det är inte bra för hälsan och välbefinnandet att påtvinga sig ett beteende som innefattar orimlig svält. Är utseendet så viktigt?
Jag tränar för att må bra, känna mig stark, vara lagom fettfri men främst för att kunna leva länge. Jag äter en varierad kost med så näringsrik mat jag kan för att tillgodose min kropps behov. Visst, min diet är kanske mer proteinrik, innehåller färre kolhydrat och feta såser än vad som anses "normalt" men för den sakens skull går jag inte runt med förbud kring min mat. Jag vet att jag äter tillräckligt bra för att nå mitt mål trots några godsaker på vägen. Det handlar om balans.
På min resa kommer jag aldrig sluta "unna" mig lagom doser av onyttigheter. Jag hoppas att det finns fler som tänker som jag där ute. Vi som inte har något emot att vägen med vårt val av livsstil blir lite längre, dvs livslång.

Utvärdering

Nu är första veckan av utmaningen "Pallar du?" förbi och en ny vecka står för dörren. Jag valde att ta min vilodag igår och kände för att testa på BodyPump idag. Väldigt kul! Det var minst 1.5år sedan jag körde BP och bröstlåten var minst lika jobbig som då. Kanske skulle sitta fint med ett BP-pass i veckan mer kontinuerligt ändå. Rätt skönt med en igenomkörare där jag slipper engagera mig upplägget för en gångs skull. 
Jag tycker det är dags för en utvärdering av hur veckan har gått. När jag ligger här i badet så är jag imponerad över hur bra kroppen känns trots all denna träning och brist på sömn iom alla dessa VM-matcher natte-tid. Jag tror känslan kommer bli ännu bättre nästa vecka.
Hur känns det själv? Har du orkat alla 6 pass? Har du utmanat dig själv hela vägen? Var det någon gång du hoppade över ett pass? Varför? Hur kan du undvika att det händer nästa gång? 
Se över din träningsvecka och planera nästa ännu bättre. Gör dig redo för att möta dig själv när du hittar på ursäkter. Bestäm dig för att lyckas! 
Nu är det bara tre veckor kvar, men vi tar en vecka i taget. Bra jobbat!

Vilodag i sikte!

Det är en dag kvar tills vilodag. Ett en enda träningspass. Hur känns kroppen? Erkänn att en kvart ändå går fort, att man orkar ta dig igenom passet trots att man är trött, att det är så härligt när det är över.
Idag blev det åter igen springpasset för min del. Oklart vad det blir imorgon, denna efterlängtade lördag med sovmorgon. Underbart! Det kanske blir ett längre styrkepass i gymmet, vi får se vad jag känner för. Huvudsaken är är att det utmanar kroppen, att jag tränar ordentligt.

Ovanor

Alla har vi våra ovanor. Dessa företeelser som är så svåra att göra sig av med fast man vet att man borde. Jag har mängder med ovanor som jag är väl medveten om: jag lägger mig för sent på kvällarna (dvs slarvar med sömnen), jag hoppar ofta över frukosten (big no no!) och glömmer bort mina mellanmål. Inte bra! 
Som en del av utmaningen "Pallar du!" så ska jag (och du) jobba bort en ovana, en lagom jobbig uppgift bara det. Jag har valt att lägga mitt fokus på frukosten, även om jag bär med mig förändringstänket kring mina övriga ovanor, men man kan inte ställa för höga krav på sig själv, då blir ingenting gjort. 
Hittills har det gott bra, även om det var ruggigt jobbigt att slita sig från sängen imorse trots att Andreas t.o.m så snällt hade gjort frukosten åt mig (jag är sannerligen ingen morgonmänniska!). Men jag tänker kämpa hela vägen ut för att göra frukosten till rutin och vana. Game on!

Middagstips!

Här kommer ett tips på en smarrig och nyttig middag att stilla hungern med mitt i alla dessa inlägg om träning.
Jag litar stenhårt på att ni följer utmaningen. Vi är halvvägs igenom första veckan och det är nu det börjar bli lättare fysiskt men kanske tyngre mentalt, "jag kan väl unna mig en vilodag nu med tre dagars träning i rad" är säkert en tanke som dyker upp i huvudet, men jag lovar att det kommer vara värt det på söndag när du krigat dig igenom din första vecka utan uppehåll. Håll ut och kämpa på! 
Åter till mitt middagstips! Jag är ett stort  fan av broccolimos och vill slå ett slag för detta fenomen. Med broccolimos får du i dig rikligt med järn och kan skippa såsen, moset är tillräckligt krämigt som det är. 
Jag brukar koka ca 400g broccoli och sedan mixa med 1dl creme fraîche och kryddor. Superenkelt! Till detta har jag gärna biffar med fetaost och soltorkade tomater i och även en liten sallad. Väldigt gott och välförtjänt en kväll som denna när jag både kört spinning och promenerat hemåt efteråt genom hela stan. Prova du med!
Kategori: Recept Taggar: middag; recept; broccolimos, middagstids;

På håret

Idag har tiden verkligen sprungit iväg och för en kort stund trodde jag inte att min träning skulle bli av. 
Så tog jag mig i kragen och klämde in ett sent "minuten" pass, allt tack vare utmaningen. Utan utmaningen hade jag inte gjort det, det kan jag lova. Då hade jag legat otränad för dagen och tittat på fotboll i sängen.
Men nu ligger man istället här på träningsmattan, trött, svettig och nöjd. Det känns så grymt när man lyckas stoppa sig själv från att kasta in handduken. Att hålla det man lovat sig själv. Bevisa för sig själv att man kan lita på sitt egna ord. Att det går om man vill.
 

Sjukt nöjd!

Pass #22 avklarat utav min utmaning "Pallar du?"! Hurraaaa!
Det blev springpasset denna gång. Ett välbehövligt avbrott från jobbet över lunchen. Intervallerna om 15/15sekunder var som väntat utmanande och jag är helt klart trött i kroppen. Jag är väldigt nöjd över att jag orkade springa på i normalt tempo i 7min efter sprinterna. Det var nog jobbigast, rent mentalt.
Nu är det påfyllning av vatten som gäller, så jag orkar med kvällens Bikram. Kommer bli skönt att få stretcha ut.
Hur går det för dig med utmaningen? Kämpa på! Snart känns det lättare!

 

Bikramsöndag

Jag är helt slut efter kvällens Bikrampass! Det gick väldigt bra, jag klarade att gå ganska djupt in i rörelserna och kände verkligen av min utveckling jag gjort under dessa 11gånger hos DuCalme. Men det var väldigt krävande och utmanande! Precis som träning ska vara!
Imorgon är sista gången för den här terminen och jag kommer sakna Bikramyogan under sommaren otroligt mycket. Det blir definitivt en fortsättning till hösten!
Nu är det dags för kroppen att få lite återhämtning i sängen. Det blev en ovanligt ansträngande "vilodag" idag. Jag kommer behöver all sömn jag kan få för att orka morgondagens pass #22 utav min utmaning "Pallar du?" under lunchen efterföljt av Bikram på kvällen. Så godnatt på er, namaste!
För den som är nyfiken på att se vad man gör för övningar på Bikramyoga så kommer här en liten övningskarta. Det är samma positioner varje gång, och de upprepas två gånger.
Bikramyogans positioner:

Pass #23

Idag blev det en annan variant av "Minuten"passet. För att hinna med barnaktiviteter, lunch, bakning, fotboll och middag så passade det perfekt med ett kortare pass. Vi tog dock några andra övningar, med önskemål från min lilla träningsgrupp. Galet jobbigt men skönt efteråt. 
Som en liten bonus fick vi njuta av utsikten på bryggan. Man kan inte klaga på miljön vi tränar i, Västervik är verkligen vackert vid vattnet.
Variant av "Minuten":
(Utför varje övning i 1 minut, byt utan vila direkt till nästa övning, när alla fyra övningar är utförda så vilar du 1 minut. Upprepa 2 varv till, totalt 3 varv)
1. Höga knän
2. Burpees
3. Sprintstart (bild)
4. Plankan
5. Vila

Pass 1 av 24: check!

I härlig midsommaranda är nu första passet av dessa 24 avklarat, egentligen en liten tjuvstart. 
Jag lyckades få med mig min syster och våra sambos på "Minuten" passet så det blev 15 intensiva minuter med en superkort springrunda efteråt för att jobba bort mjölksyran. Väldigt skönt! Nu är vi laddade för att fortsätta vårt Midsommarfirande här på landet i Västervik. Glad Midsommar!
Kategori: Livet som Linda, Träning; Taggar: utmaning; pallar du?; kom i form, utmaning; pallar du?; kom information;

Pallar du?

Jag utmanar dig till att träna 15-30min om dagen, 6 dagar i veckan i 4veckor fr.o.m. midsommar plus att du avstår från en ohälsosam ovana under tiden, t.ex. att inte äta godis, att inte dricka läsk, eller att sluta hoppa över frukost. Antar du utmaningen? Pallar du?
Det är så mycket lättare än du tror! Det enda som får stoppa dig är halsont eller feber, aldrig karaktär.
Men det klarar du galant! En kvart går supersnabbt och kommer ge dig massor av energi.
Här kommer tre pass att varva mellan:
Tabata (24min):
(Varje övning utförs i 20s, vila 10s och upprepa sedan övningen igen, totalt 8gånger i rad innan du snabbt byter till nästa övning)
Starjumps
Burpees
Utfallshopp
Höga knän
Sprintstart
Plankan
 
"Minuten" Intervallpass (15min):
(Varje övning utförs i 1min och nästkommande övning påbörjas direkt utan vila. Totalt 4 intensiva minuter, vila 1 min när varvet är utfört, upprepa. Totalt 3 varv.)
Burpees
Armhävningar
Utfallshopp
Plankan
Vila
 
Spring (25-30min):
En springtur med 15st 15/15 intervaller i mitten av passet (totalt 7.5min intervaller), dvs spring riktigt snabbt i 15s och jogga sedan lugnt 15s, upprepa 15ggr.
 
Kom ihåg att det är upp till dig att få resultat! Jag finns givetvis med och peppar hela vägen, nu kör vi!

Egoboost

Idag har jag fått uppleva riktig instruktörslycka.
Idag har jag fått höra att jag inspirerat till träning. Att jag varit den som fått en person till att börja träna för 5 år sedan.
Fantastiskt! Man blir alldeles glad i hjärtat när man får höra sånna roliga saker. Det är så kul att vara instruktör och få människor att ta hand om sin hälsa. Love it!

Träna utomhus!

Det är nu det är perfekt att träna ute. Lite kyligt men ändå bra väder. Man blir inte överhettad av värmen utan istället lite svalkad av vinden. Löprundan blir skön med en tunn långärmad tröja och långa tights. 

Jag har börjat kombinera mina korta löprundor med några styrke/explosivitetsövningar. Här kan man köra tricepsdips, boxjumps (bild) eller varför inte några vinklade armhävningar? Passa på att nyttja miljön runt omkring dig!

En liten påminnelse...

Fredagsträningsmys!

En sån här sommardag när regnet stänker ner från skyn lite sporadiskt vill man helst krypa ner under täcket och titta på film. 
Det var i november 2012 jag insåg vad som se ännu mysigare: att ge sig ut och springa i dugget innan säng-films-myset. 
Dels för att det inte alls är så tokigt utan snarare ganska svalkande och skönt att springa i småregn, dels för att man känner sig lite grymmare och hurtigare bara man sticker ut stortån genom dörren men framförallt för att det är så mycket mysigare att slappa i sängen efter ett träningspass. 
Kanske något att passa på att testa idag om du inte gjort det än? Riktig fredagsträningsmys! 

Lagom

Ordet lagom är så himla bra ibland. En liten påminnelse om balans men även fokus. 
Jobba lagom mycket, inte så du stressar ihjäl dig. 
Träna lagom mycket, precis så mycket att du får resultat utan att överträna och skada dig.
Sov lagom mycket, så kroppen får återhämtning.
Ät lagom mycket, inte mer än vad kroppen behöver.
Allt handlar ju egentligen bara om att kunna hålla lagom-nivån. Det är just det som är det svåra. Eller det lätta. Det beror helt på hur man ser på saken. Det kanske kan vara jobbigt att vänja sig att hålla "lagom" men det är ju verkligen värt det när det går på rutin. När man känner att kroppen mår bra och man mår bra i sin kropp, endast av att hålla sig till lagom.