En serie balansövningar: Raka sit-ups

Situps kan göras på alla möjliga olika sätt. Här kommer en variant som är skonsam för ryggen men tuff för magmusklerna.


Hitta ett bekvämt läge för ländryggen på BOSUn. Spänn magen och undvik att svanka.

 
Sänk kroppen bakåt samtidigt som du spänner magmusklerna och inte tappar kontrollen över höftpartiet. Kom tillbaka upp i utgångsläge och börja om igen.

En serie balansövningar: Plankan 2

Denna övning är nästan densamma som Plankan 1. Skillnaden är att du byter position så att fötterna istället är placerad på BOSUn. Detta gör övningen lite jobbigare än Plankan 1.


Hitta balansen på alla fyra och ha en rak linje mellan axlar och höfter. Spänn magmusklerna och håll en stark rygg.


Lyft ena benet samtidigt som höfterna förblir stabila i grundposition. Föreställ dig att du har ett vattenglas som balanserar på höfterna och som inte får skvimpa ur. Spänn magen genom hela rörelsen!

Imorgon smäller det!

Det är mycket som händer den här helgen: Stockholm Maraton, Workout Åre och Sportlife Stockholms Instruktörs-jippo.

Maran är jag inte redo för i år så den kommer jag inte hänga med på men jag ger ett stort LYCKA TILL till er som springer!

Planen var att jag skulle dragit upp till Workout Åre och svettats på mina vänner Sandra Fagerlund och Jonas Nordins klasser men tyvärr krockade det med årets Sportlife-happening. Hela lördagen ska jag träna, skratta, äta gott och bara umgås med mina fantastiska instruktörs-kollegor på Sportlife. Det kommer bli en toppendag jag inte kan missa! Jag inleder såklart med mina vanliga morgonklasser: Spinning activio och Core, men klockan 12.00 bär det av till Sportlife Odenplan i vita kläder, helt enligt kvällens dress-code. Det är alltid lika kul när helgen går i träningens tecken, kroppen kommer nog vara lite trött på söndagens Indoor Walking men det är det värt!

Bästa instruktörerna under Workout Åre:


Jonas Nordin kör x-fit Express..


Sandra Fagerlund är med i teamet bakom X-walk..


En serie balansövningar: Plankan 1

Detta är i grunden en core övning som blir lite tuffare om man använder BOSUn.


Hitta balansen på alla fyra och ha en rak linje mellan axlar och höfter. Spänn magmusklerna och håll en stark rygg.


Lyft ena benet samtidigt som höfterna förblir stabila i grundposition. Föreställ dig att du har ett vattenglas som balanserar på höfterna och som inte får skvimpa ur. Spänn magen genom hela rörelsen!

Shoppinghumöret stillat..Vill tipsa om Scorett i PK-husets toppen-erbjudande: 2 par skor för priset av en! Jag hittade allt jag ville ha igår inom loppet av en kvart. Ett par ballerina-skor, ett par klackar (bilden) och fick som en bonus ett par tyg-skor från Björn Borg. Det var en supernöjd Linda som studsade till Sabai Soong för att avnjuta lite middag med goda vänner. Det blev en toppen-onsdag trots regn! Så skynda att fynda..

Dags för Tabata!

Ska snart ut i solen och hålla i Tabata för mina hurtiga kollegor. Dagens pass blir:

1. Halva burpees. Startar i hukad position och hoppar ut i plankan och tillbaka. Inga upphopp.

2. Armhävningar varvat med Triceps armhävningar (varannat set)

3. Utfalls-hopp.

4. Plankan med handklapp mot partner.

5. Climb Jumps.

6. Sit-ups.

Lovar att lägga upp bilder så du kan se alla övningarna ordentligt.


Natassja och Carolina jobbar hårt i solen..

En serie balansövningar: Armhävningar

Den här övningen utmanar kroppen lite mer än en vanlig armhävning efterssom musklerna måste jobba för att hålla kroppen i rätt position genom hela rörelsen. Här jobbar du främst med bröstmusklerna, triceps och coremusklerna.


Stå i plankposition och spänn till magen så att kroppen förblir rak utan att höfterna tappas mot marken. Håll en naturlig svank.


Böj armarna och sänk kroppen mot BOSUn och skjut sedan upp kroppen igen tillbaka till utgångsläge med nästan raka (inte helt) armar. Håll kroppen rak genom hela rörelsen.

Ge mig glass och nya skor!Efter en fantastiskt lat helg i solen känns gårdagens functional moves pass rejält i benen. Och mycket vill ha mer! Just nu kan jag inte sluta tänka på glass och solsken. Dagen till ära (lön!!) har jag även svårt att få tankarna från shopping. Ikväll blir det därför en liten runda på stan i jakt efter de perfekta sommarklackarna innan jag sticker ut på gärdet/djurgården på en liten springtur.

En serie balansövningar: Utfall

Fokus på ben och rumpa men även core.


Ta ett stort steg ifrån BOSUn och hitta balansen med ett ben på BOSUn.


Böj benet och håll balansen utan att flytta runt benet på BOSUn. Fokusera på att böja det bakre benet så att det främre knät inte skjuter fram över tårna.

En serie balansövningar: Benböj

Fokus på ben och rumpa, men aktiverar även core ordentligt genom att balansförmågan utmanas.


Hitta balansen med benen axelbrett isär.


Böj benen och gå djupt ner medan du försöker hålla balansen. Puta bak rumpan ordentligt och håll ryggen stark och rak med spännda magmuskler.

En serie balansövningar..

De närmaste dagarna tänker jag dela med mig av några övningar som ger styrka och stabilitet där coremusklerna aktiveras genom hela rörelsen samtidigt som de är skonsamma för knäna. Övningarna är anpassade efter en BOSU, ett redskap som är populärt vid balansträning och för att stärka muskler i rehabträning.

Toffsrand, träningsvärk och tidsbrist!

Äntligen fredag!

Jag är HELT slut i kroppen. Körde ett Tabata pass för kollegorna på jobbet i går vid lunchtid och tränade sen på kvällen med Åsa och Sofia. De körde ett knä-vänligt Tabata pass (som jag kommer dela med mig av inom kort) medan jag körde intervallträning på löpbandet. Fullt ös med andra ord!

Planen var att köra 4 min snabbt (14-16km/h) varvat med 2 min långsamt (8km/h) enligt rekommendationer från Andreas, men tyvärr var jag alldeles för trött så det blev 1 min på 13km/h, 1 min 11.5km/h och 1 min 8km/h om vartannat istället. Funkade bra det med. Blev helt utpumpad och efter 25 minuter kastade jag in handduken och gick och åt istället.

Imorse var kroppen inte särskilt lycklig över att få köra spinning och jag fasar inför morgondagens springrunda på Djurgården med "Join the movement". Jag avskyr att behöva gå upp på morgonen så det tar verkligen emot när klockan ringer kl 06.00 varje fredagsmorgon. Dessutom måste man kämpa mot tidsbristen när man ska göra sig i ordning inför jobbet. Det är alltid stressigt när mascaran ska på och den eviga toffsranden (som borde vara varje instruktörs irritationsobjekt) måste fifflas bort. Märkligt nog är det helt klart värt det! Det finns inget skönare än att lämna jobbet och kila iväg på AW och veta att man redan tränat. Och träningsvärken är som ett litet kvitto på att man lyckats utmana kroppen igen så den kan jag leva med.

Som vanligt är det bara att köra på, vilan kommer på söndag!

12 minuter effektiv träning!

Här kommer ett supereffektivt löparpass för den som inte har så mycket tid, eller för den som helt enkelt vill ge sin kropp en rejäl utmaning och öka fettförbränningen. Passet bygget på Tabata-intervaller och det kommer garanterat att tömma dina energireserver om du kör ordentligt.

Försök att springa så fort du kan och verkligen maxa din hastighet på "spurtarna" och jogga lätt under "vilan". Under uppvärmningen ska du ligga på 50% av din maxhastighet, dvs i ett bekvämt mellantempo.

12 minuters löpning med Tabata-intervaller:

Minuter 1-4
Uppvärmning: 50 procent av max följt av:


Minut 5
Spurt i 20 sekunder
Vila i 10 sekunder
Spurt i 20 sekunder
Vila i 10 sekunder


Minut 6
Spurt i 20 sekunder
Vila i 10 sekunder
Spurt i 20 sekunder
Vila i 10 sekunder

Minut 7
Spurt i 20 sekunder
Vila i 10 sekunder
Spurt i 20 sekunder
Vila i 10 sekunder

Minut 8
Spurt i 20 sekunder
Vila i 10 sekunder
Spurt i 20 sekunder
Vila i 10 sekunder

Minuter 9-12 
Nedtrappning 50 % av max


Kör hårt och lycka till!

Join the movement!

Dags att ta tag i löpträningen igen! Ni som följt mig på "welovesthlm" vet att jag ska springa både midnattsloppet och lidingöloppet i år. Efter att loppet "permiärmilen" var avklarat minskade dock min löpträning drastiskt, inte ok! Dags att komma igång igen! För att peppa mig själv lite har jag bestämt mig för att vara med och springa i "Join the movements" längre löparslinga på lördag. Blir kul!

Kesella is King!

Jag tycker att det är dags att jag tipsar om den produkt som jag nästan inte kan leva utan: Kesella vanilj.Den här lilla burken passar perfekt som frukost, mellanmål eller som "efter-tränings-mål" för mig. Hög proteinhalt och mättnadskänsla och riktigt god. Det är dock inte allt, man kan även göra en supergo efterätt med kesella vanilj. Det finns många olika recept, här är några enkla bär-varianter. Ut med den onyttiga efterätten och in med kesella!

Lätt: Varva Kesella vanilj med färska, frysta eller upptinade bär, t.ex. hallon och hjortron, i ett fint glas eller skål och toppa med lite riven mörk 70% choklad.

Mellan: Mixa Kesella vanilj med frysta bär, t.ex blåbär och jordgubbar, i en mixer och häll upp i fina glas eller skålar och toppa med lite riven mörk 70% choklad och några blad citronmelis.

Lite mer tidskrävande: Mixa kesella vanilj väl med t.ex hallon i en mixer och häll över i en plast-skål. Lägg lite plastfolie över skålen och ställ in i frysen i några timmar. Kesellan förvandlas till sorbé-liknande glass som du kan lägga upp i fina skålar och varva med några fina färska bär t.ex. björnbär. Toppa glassen med riven mörk 70% choklad och några blad citronmelis.

Smaka och njut!

30 minuters Tabata för hemmet!

Så var det onsdag och dags att dela med mig av ett Tabata pass som är anpassad för 30 minuters träning i hemmet.
.
Passet består av 6 olika övningar som vardera görs i 8 omgångar av 20 sekunder träning och 10 sekunders vila i rad. Du kör alltså övningen i 20 sekunder, vilar i 10 sekunder, kör samma övningen igen i 20 sekunder och vilar i 10 sekunder tills 8 repetioner av samma övning uppnåts. Byt därefter övning och upprepa 20/10sekunders intervallerna på den nya övningen 8 ggr.  
.
Se till att ha en sekundmätare till hands (eller en Tabata app på mobilen). Totalt görs varje övning i 4 minuter.  Gör så många repetitioner du hinner med bra teknik varje 20 sekunders del och se till att vila ordentligt de 10 sekunder du får för optimal återhämtning mellan omgångarna. Lycka till!
.
Övning 1: Burpees
Börja i positionen som visas i mitten. Hoppa ut i plankan, hoppa ihop och sedan så högt du kan mot taket och upprepa sedan alla moment.
.
Övning 2: Tricep

Placera händerna långt ut på kanten av stolen. Du bestämmer själv hur nära (lättare) eller långt ifrån (jobbigare) du vill placera benen. Böj sedan armarna till 90 grader. Håll höfterna nära stolen under hela rörelsen.
.
Övning 3: Climb jumps
Placera en fot vid sidan av handen. Spänn magen och försök hålla ryggen rak. Svinga sedan över till andra sidan i ett hopp och byt ben.

Övning 4: Armhävning
Placera armarna brett isär och i nivå med bröstet. Sänk kroppen mot golvet och tryck upp igen. 
.
Övning 5: Utfallshopp
Starta i utfallsposition, 90 grader i alla vinklar (i knän och höfter). Hoppa sedan upp och byt ben i luften och kom ner i utfall igen fast med andra benet fram. Försök hålla 90 grader i alla vinklarna när du landar. Stora rörelser!
.
Övning 6: Situps
Ligg på golvet och placera benen upp i luften utan att ländryggen förlorar kontakten med golvet. Lyft sedan överkroppen upp mot taket och håll blicken i taket snett uppåt.
.
Svetten kommer garanterat att rinna!
.

Sojabönor!

Träffa min vän Sebbes ny favorit i köket: Sojabönan!

I söndags bjöd jag över Ida och Sebbe på spelkväll men mötes av ett tvärt nej. Varför? Jo för att Sebbe skulle göra sojabiffar. Inte en godkänd anledning kan man tycka men efterssom jag vet hur passionerad Sebbe är med sin mat och sina proteinkällor visste jag att det inte gick att få honom på andra tankar.


Ida visar Sebbes nya favoritbönor..

I måndags fick jag erbjudandet att få smaka på "Mr Beans" sojabiffar. Självklart svängde jag förbi för att se om Sebbes recept var något att ta till sig. Betyg på biffarna: Mycket väl godkänt!


Sebbe, numera "Mr Bean" i mina ögon..

Målet med Sebbes recept var högt protein-innehåll för lite pengar. Vilket han lyckades med. En sojaböna består av ca 34% protein och är även rik på fibrer. Tillsammans med de övriga ingredinserna uppnår Sebbes sojabiffar till ca 30g protein/portion (200g). Dessutom blev biffarna billiga att göra. Totalt kostar biffarna 4 kr/portion (200g).

Här kommer receptet (4pers): 
4 ägg 
200 g bönor
1 lök 
4 mtsk ströbröd
200g lätt kesella
Krydda efter smak.

Blanda ihop ingredienserna och forma till biffar. Stek i stekpanna (stekfett behövs inte om man har teflon stekpanna).

Biffarna passar utmärkt för de som vill ha en billig proteinkälla. De är dessutom vegetarian-vänliga!