"Alla dessa materiella ting..." del 2

I onsdags köpte jag ett par broddar till mina springskor. Känner att jag gjorde det i rättan tid med tanke på att snön just har parkerat sig på marken. Tänkte ta och testa de till helgen. Hade gärna gjort det idag men dessvärre glömde jag mina ute-spring-skor hemma. Typiskt!

På bilden ser ni hur broddarna sitter på mina inneskor, inte lika bra. De passar bättre på mina lite hårdare Asics skor.

Imperfectly perfect!

Jag vet inte om det kommer med åldern men jag känner hur jag börja landa och tro på mig själv. Jag vågar satsa för att jag vågar misslyckas. Jag vet att jag klarar fallet, jag vet att jag landar på fötterna.
Jag vågar ta för mig och jag vågar att ge.
Har den här veckan blivit otroligt inspirerad på flera olika håll.

I tisdags blev jag inspirerad av mig själv. Att jag lyckades anta en utmaning och klara av den, trots press, nämligen min föreläsning.

I onsdags blev jag inspirerad av ett tal av J.K Rowling. Om att våga tro på sig själv och sin förmåga att lyckas. Att misslyckas inte är hela världen. Att våga lita på att man alltid kan börja om igen.

I går av tjejerna i nätverket B.A.B.Y - för tjejer som brinner för träning och hälsa. Deras vision är att våga förverkliga sig själv och andra genom att sammarbeta. Att våga följa sina drömmar.

En otroligt inspirerande vecka helt enkelt. Jag känner mig mentalt stark och har en känsla av att jag får vara och är "imperfectly perfect". Jag har fått ny energi att våga satsa på mig själv!

Jag hoppas att du också kan hitta känslan av att tro på din förmåga att lyckas.

Nedan ser ni bilder ifrån gårdagkvällens BABY event.

Snö...

Är fortfarande i chock över att snön har börjat falla. Tid för mera mys helt enkelt. Desto mer snö, desto fler levande ljus och varma filtar!

Jag föredrar varmare och soligare väder men mys inne när det är kallt ute är trots allt helt ok.

Laddad trots snöslask!

Idag har njutit av känslan av att jag kan springa i alla väder. Jag blev uppriktigt sagt irriterad över att jag inte lyckades ta mig ut pga av diverse möten. Snöblasket brydde jag mig inte alls om, jag har alldeles för bra kläder för det. Fantastiskt! Det går alltså att bli "en sån där som springer året om". Galet!

Nu ska jag kila hem ifrån jobbet och äta lite mat och ladda inför morgondagens projekt på Tegnérgatan men framförallt för det stora bloggmötet på "Rosa Skrot" som kör igång vid 18.30 imorgon kväll. Det ska bli otroligt kul att få ta del av nätverket "B.A.B.Y" - för tjejer som brinner för träning och hälsa, startat av Malin Nylén. Jag tror och hoppas att det kommer att ge mig en hel del!

Trevlig kväll på er!

Veckans Tabata!

Den här veckan körde vi en repris av förra veckan. Den var tydligen en hit!

1. Burpees utan armhävning
2. Armhävningar
3. Jämfotahopp mellan steplådor (se förra veckan för beskrivning)
4. Benböj med axelpress med viktplatta (för plattan mot bröstet när du står rakt, för plattan över huvudet snett framåt när du går ner i benböj)
5. Plankhopp (se förra veckan för beskrivning)
6. Tricep Dips på bräda
7. Höga knän
8. Sit ups med viktplatta (ha benen böjda med fötterna i golvet, ha viktplattan mot bröstet, räta ut armarna med viktplattan upp i luften när du gör en "crunch")

Som vanligt utförs alla övningar i Tabataintervaller, dvs kör övningen i 20s, vila i 10s, upprepa i 20s etc. tills att du kört 8 omgångar, byt sedan övning.

Om du har några frågor angående t.ex utförandet av en övning är det bara att fråga i kommentarsfältet.

Kör hårt!

Glädje!

Nu är föreläsningen avklarad! Det gick väldigt bra! Kände mig trygg i mina kunskaper och att jag kunde svara på frågor utan problem. En fantastisk känsla! Jag har inte vågat ta steget att hålla föreläsningar tidigare men nu känner jag direkt att det är något jag vill fortsätta med. Det är en glädje att få kunna informera och sprida kunskap.

Ikväll blir jag firad av Andreas, som för övrigt har varit ett rejält stöd de senaste dagarna. Han har stått för matlagning och lyssnat snällt när jag övat och konstruerat mitt "manus" ända in till småtimmarna på kvällen. Världens bästa!

F som i föreläsning...

Idag håller jag min föreläsning om "kost för aktiva". Det känns väldigt spännande och nervöst!

Det är min första föreläsning om kost som jag håller i i mitt egna namn som näringsfysiolog och det är just det som gör det så läskigt. Jag har hållit i många presentationer både på svenska och engelska både här i Sverige och i England men nu är det plötsligt jag som är "experten", personen som ska ha svar på frågor och funderingar, den som ska veta allt. Jobbigt! Men även roligt.

Det har inte varit enkelt att skriva ihop den på sånt kort varsel (en vecka) samtidigt som jag har haft tusen andra projekt i görningen men jag känner mig ganska nöjd.

Det är så typiskt att man drabbas av tekniska problem när det är så viktigt att allt fungerar, t.ex en dator som kraschar så man måste börja om igen, ett mailkonto som får "error" två dagar innan deadline så man måste fixa PowerPoint bilderna på nytt IGEN. Jag har varit fullständigt galen! Men nu känns allt hyfsat lugnt och förberett. Skönt!

Vill passa på att säga tack till de som stått ut med mig och mitt stressade humör den senaste veckan och för att ni har haft förståelse för att jag gått under jorden (speciellt Åsa och Ida). Tack för att ni alltid finns där ändå!

Back on track!

Idag har jag sprungit 8 starka kilometrar på pigga ben som ville springa snabbare än vad som var bra för dem. Sjukt skönt!

Jag behövde verkligen den här rundan för att skaka bort stress och nervositet inför imorgon då jag håller min första föreläsning som jag någonsin hållit under mitt egna namn som näringsfysiolog.
Det känns stort. Det är stort! Framförallt så är det väldigt roligt!

Visste du att...

...1 av 5 personer får en hjärtattack och att det är den vanligaste enskilda dödsorsaken hos män och kvinnor i Sverige?

Nu vet du!

Var rädd om dig och ditt hjärta med andra ord!

Det finns många faktorer som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Några av dem är rökning, bukfetma, diabetes, fysisk inaktivitet, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, infarkt i släkten och stress.

Det man själv kan göra för att motverka risken för hjärtinfarkt är att träna, äta sunt, inte röka och sluta stressa och istället lyssna på kroppens signaler.

Idag är det ett mindre "krig" mellan LCHF:are (lågt kolhydratintag och högt fett intag) och många näringsfysiologer (som jag själv) om det är farligt att proppa i sig bacon, bea-sås och rött kött (vilket jag påstår att det är och många näringsfysiologer med mig). Debatten tycker jag borde dö ut genom att man tittar på den forskning vi har idag. Man vet att mättat fett är en riskfaktor för hjärtinfarkt (som finns i t.ex rött kött, feta såser, smör, grädde och glass) och studier visar tydligt att ett minskat intag av animaliskt fett (mättat fett) minskar risken för hjärtinfarkt. Det saknas långtidsstudier på effekten av en LCHF diet med högt innehåll av mättat fett och risken för hjärtinfarkt. Därav kan man inte säkert säga att det inte skulle öka risken att få hjärtinfarkt av att äta enligt LCHF med mättat fett. Med andra ord, så länge forskningen visar att ett lågt intag av mättat fett minskar risken för hjärtinfarkt kommer jag att fortsätta rekommendera folk att inte äta LCHF med mättat fett.

Kanske något som är värt att meddela din vän eller kollega som fått för sig att en diet grundat på LCHF med mättat fett är nyttig? Viktminskning i alla ära, men det finns andra alternativ som inte ökar risken för hjärtinfarkt.


Veckans...

I vanlig ordning vill jag sammanfatta veckan genom att utse veckans:

Låt: "Turn Around" - Conor Maynard feat. Ne-Yo

Upplevelse: Swedish House Mafia. Det blev en spontan konsertupplevelse i fredags när Andreas upptäckte att det fanns lediga sittplatser kvar till konserten. Väl på plats slank vi in i ett VIP-bås. Lite busigt men väldigt värt det. Hade klockren utsikt och fick en fantastisk upplevelse. Det var helt otrolig att blicka ut över det hoppande folkhavet. Det kändes nästan som stå på scenen själv. Grymt!

Fokus: Jobb. Det är mycket på agendan just nu, både för mig själv och för Sportlife (som numera går under namnet Nordic Wellness): långa dagar med event och julkampanjen för gymmet, förberedelser för min föreläsning om kost på tisdag, förberedelser för Januari-kaoset (årets galnaste månad på gymmet), öppning av mitt fina massage- och kostrådgivningsrum i Bromma och därav uppbyggnaden av en ny kundkrets, nya företagskunder för mina gruppträningsklasser och så självklart möten för mina egna projekt som jag har på gång och för bloggen. En hektiskt men rolig period. Känner hur jag hela tiden utvecklas men även hur jag måste hitta balans i vardagen. Man kan ju faktiskt inte bara jobba, även om det är roligt så tar det på krafterna!

Mys: Jag och Andreas har julpyntat med tre fina julstjärnor. Det blev fantastiskt mysigt här hemma!

Träningspass: Mitt lilla träningspass i onsdags med en blandning av löpning på band och styrketräning. Det gav en kick att få styrketräna så det blir det i fortsättningen mer av. Med all vila är jag dock nu redo att ta tag i löpningen ordentligt igen också. Känns skönt!

Nedan ser ni några bilder ifrån Swedish House Mafia.

Lördag!

Jobbat, snackat, sålt, längtat efter att få shoppa, att få sovmorgon, att få äta söndagsscones till frukost.

Idag har det varit en lördag med jobb i fokus. Imorgon är det söndag och ledigt. Fantastiskt! Orkar precis med att kila över gatan till Knut och Mikaela på en stillsam middag ikväll.

Just nu ska jag ladda med mitt nya fynd: AloeVera Drycken med Gojibär smak. Har aldrig smakat den men nu håller jag den äntligen i min hand.

Trevlig lördag på er!

Fredag!

Tar fredag på bästa sätt med tanke på att jag ska jobba imorgon: Swedish House Mafia! Nu kör vi!

Alla dessa materiella ting...

Känner mig väldigt nöjd över att ha fyndat (i min mening) en löparjacka för kallare temperaturer!

Det är h&m som säljer en modell som hade alla funktioner jag letat efter till ett bra pris. Jackan är lite fodrat, vindtålig och vattenavvisande men gjord av ett material som andas. Har inte testat den men det känns riktigt bra.

Den finns i svart och lila och blir din för 499:-. Jag slog till på den lila!

Hur har vi det med våra mål?

Vissa säger att vi idag är alldeles för målfokuserade och att vi bygger upp stress på grund av våra mål.

Jag skulle vilja påstå att ett mål får mig att bli mer fokuserad och sorterad i tankarna. När saker inte går som jag vill på en gång eller när jag känner mig stressad och pressad brukar jag fokusera på mitt mål och sortera bort kaoset och tänka att det leder mig närmare mitt mål, även om det kanske tog en annan väg än den jag förutspått just nu.

För mig är mål är alltid bra, om det så gäller planering för vad man ska göra under dagen t.ex. tvätta, laga mat eller ringa sin syster, så väl som vad man har tänkt genomföra under sin träning till att sätta upp tydliga karriärsmål.

Jag presterar t.ex alltid bättre i gymmet om jag vet klart och tydligt vad jag ska göra och vad jag har för mål (t.ex. antal repetitioner). I karriären är det nog ännu viktigare för mig. Så fort jag tappar fokus på mitt mål så blir jag förvirrad, börjar tvivla på vad jag vill, har inte samma ork eller vilja att drivas framåt mot utveckling. Sätter jag däremot upp ett mål ger det mig energi att kämpa på och prestera, jag får genast energi och glädje. Målet för mig framåt!

Sen ser jag även till att leva i nuet och njuta av resan och kanske framförallt vara medveten om att målet kan förändras på vägen.

Vilka mål har du?

 

Sen frukost...

Den här morgonen fick sov-prio så det blev en frulle "on the go". Inte den godaste men ändå ett relativt bra alternativ när man inte riktigt hinner.

Glädje!

Det gick att springa. Kände mig väldigt stark men att vaderna fick dra ett ganska stor lass.

Det blev dock bara 2.5 lugna km innan jag ledsnade totalt på löpbandet. Det är så mycket roligt att springa utomhus!

Därför körde jag ett oplannerat pass i gymmet istället för att kriga vidare. Åh vad jag har saknat min styrketräning! Det gav sån energi att jag knappt kunde sluta. Mina stackars armar är följaktligen helt slutkörda! Gött!

Ska återuppta mitt gymmande och cross-fit igen. En gång i veckan iaf. Jag behöver den i mitt liv!

Laddad för att test-springa!

Ska ge mig på att testa hur det går att springa på löpbandet, om jag får ont eller ej. Tänker värma upp ordentligt och ta det lugnt. Håll tummarna nu!

Veckans Tabata!

Den här veckan var det verkligen fullt ös! Väldigt roligt! Jag bjöd på några nya övningar och några klassiker. Kul att se att intresset för Tabata växer i Bromma.

Veckans Tabata:

1. Burpees utan armhävning
2. Armhävningar
3. Jämfotahopp mellan stepbrädor (placera en bräda med långsidan framför en annan bräda (med lagom mellanrum att du kan hoppa ner ifrån den ena och upp på sen andra). Hoppa sedan upp på en bräda jämfota, hoppa ner på andra sidan och direkt upp på nästa bräda, hoppa ned för den andra brädan och vänd, repetera tills 20s passerat)
4. Benböj till axelpress med viktplatta (ger ett smalt grepp)
5. Plankhopp (stå i plankposition med händerna på kortsidan av en stepbräda, hoppa jämfota in med fötterna under kroppen (böj på knäna), hoppa ut igen, skapa tempo) Se bild nedan!
6. Tricep Dips på bräda
7. Höga knän
8. Core - Halv fällkniv (jobba med ett ben i taget)

Som vanligt utförs alla övningar i Tabataintervaller, dvs kör övningen i 20s, vila i 10s, upprepa i 20s etc. tills att du kört 8 omgångar, byt sedan övning.

Om du har några frågor angående t.ex utförandet av en övning är det bara att fråga i kommentarsfältet.

Kör hårt!

Morgonträning!

Har under morgonen kört en cirkelklass för det morgonpigga gänget uppe på Ricoh.

Det var härligt att se dem trotsa tröttheten och ge 100% trots att klockan precis slagit 07.00.

Starkt jobbat!
 

Saker jag tycker om...

Långa sovmornar, en kopp te i soffan, att få krypa upp under en filt och titta på en film och njuta av clementiner, ett glas vin med levande ljus fladdrande bredvid...

Höstmys helt enkelt!

Lång ofrivillig vila...

Nu har jag inte sprungit sen i onsdags, nästan en vecka! Detta beror på att jag fick känningar i skenbenet för några rundor sedan och jag vill såklart inte att det ska bli värre utan snarare försvinna.

Även om jag helt ärligt inte känner en längtan efter att få springa så är vilan inte något jag njuter av. Jag känner snarare en stress.

Jag försöker dock vara positiv och litar på att vilan och lite lugnare träning ska göra sitt. Snart är jag i fas igen!

Visste du att...

...Omega 3 bl.a. kan förbättra vår förmåga att hantera stress och att det kan reducera depression och aggressivitet?

Visste du även att de flesta av oss äter för lite omega 3 jämfört med omega 6?

Om inte, nu vet du!

Som utbildad näringsfysiolog tänker jag förmedla lite information om mat och näringslära här på bloggen varje måndag. Den här veckan bjuder jag på lite kort info om Omega 3. Om ni har några frågor får ni mer än gärna ställa dem i kommentarsfältet så lovar jag att svara så gott jag kan.

Omega 3 är viktiga fleromättade fettsyror som finns i fet fisk, valnötter och rapsolja. Fettsyrorna agerar "smörjmedel" för cellernas membran (det så kallade "skalet" runt cellen) i kroppen och framförallt för cellerna i hjärnan. Så mycket som en tiondel av hjärnans fett består av omega 3 och klassas som nödvändig att få i sig genom kosten.

Omega 3 skyddar dessutom mot hjärt- och kärlsjukdomar genom att gynna det goda kolesterolet (HDL) och minska det dåliga kolesterolet (LDL). Inte så tokigt!

2 portioner fet fisk (t.ex. lax eller makrill) i veckan är allt som behövs för att täcka behovet för en frisk vuxen, ändå är det så många som inte får i sig tillräckligt.

Äter du dina två portioner fisk per vecka?

Bilden är lånad ifrån SvDs hemsida.

Träffa det nya träningskonceptet SOMA!

Här om dagen kikade jag in på min vän Erika Kits Göleviks blogg för Topphälsa och fick nys om det nya träningskonceptet SOMA. En svensk träningsform som blandar styrka, kondition och smidighet i funktionell yoga stil. Låter kanske märkligt men efter att ha kikat på konceptets hemsida så blev jag supersugen på att få testa och utbilda mig för att kunna leda passet på Sportlife Bromma. Vore underbart! Jag har längtat efter ett sånt här koncept! Titta gärna på filmen på SOMAs hemsida så kanske du också blir lika förälskad som jag.
 
"Den perfekta kroppen är den kropp som är balanserad, som rör sig obehindrat i fullständiga rörelsebanor, som inte är tyngd av smärtor och som är frisk inifrån och ut." - SOMA 
 
 
Bilder lånade ifrån Stark på Riktigt - Erika KG för ToppHälsa

Veckans!

Vill som vanligt sammanfatta veckan som gått genom att utse veckans...

Låt: "Trouble" (Wideboys Radio Mix) - Leona Lewis.
Sjukt bra! Äntligen lite nytt ifrån fröken London! Den akustiska versionen är också fantastisk men inte lika peppande under träningen.

Tema: Välbefinnande! Jag hoppas såklart att detta blir ett stående koncept. Denna vecka har behovet av lugn och balans i tillvaron gjort sig påtaglig. Nya arbetsuppgifter under veckan har kompenserat med lugn och ro hela helgen. Idag har jag varit särskilt "lat" utan långpass utan istället sovmorgon, eftermiddagstupplur på soffan och film-mys. Precis vad jag behövde mentalt och fysiskt! Väldigt härligt!

Upptäckt: Hur bra min mage mår av den dagliga fiberdos (2-3 msk) av Havrekli jag äter varje morgon i min yoghurt. Trodde faktiskt inte att det skulle ge en sådan påtaglig effekt.

Träningspass: Är inte särskilt nöjd med något av mina pass den här veckan. Helst inte att jag inte kom iväg på mitt 15km varv. Imorgon blir det nya tag!

Utmaning: Att jag börjat jobba på Sportlife Tegnérgatan utöver Sportlife Bromma. Nu finns jag alltså på två anläggningar. Det är både roligt men också lite tufft. Mest roligt...

Roligaste plan: I fredags under middagen på Koh Phangan (se bilden nedan) kom jag och Andreas på att det vore roligt att ha en "Thai-dag". Om man inte kan dra iväg på semester till Thailand kan man ju istället ta Thailand hit genom en dag med spa/massage/solning följt av middag på thairestaurang med goda vänner. Blir som en mini-semester för kropp och själ!

Roligaste kväll: Fotbollsmatchen Sverige-England på nya arenan. En grym upplevelse! Jag är så glad att jag fick uppleva den live!

Fredag!

Idag har jag egentligen löpning på agendan men det får istället bli vila, precis som igår. Laddar lite extra eftersom planen är att avsluta denna vecka med att springa 15km. Jag har aldrig sprungit så långt förut så det ska bli mycket spännande att se hur det går. Vi får hålla tummarna för bra väder!

Nu ska jag njuta av att det äntligen är fredag! Är helt färdig både mentalt och fysiskt så ikväll ska jag bara slappa och mysa...

Trevlig fredag på er!

Vill ha!

Näst på min önskelista är ett par löpskor anpassade för halt underlag. Jag försöker förbereda mig inför vintern genom att minimera antal potentiella ursäkter för varför jag inte kan ge mig ut och springa. Att införskaffa bra utrustning känns som ett bra sätt! Det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder, eller hur var det?
 
Enligt marathon.se är Icebug Anima Bu Grip (med dubbar) vinnare i grepp-test på halt underlag på en 400m bana. Jag kan absolut tänka mig att lysa upp snön med denna lila-gula löpsko, tycker den är ganska fin trots sin lite klumpiga form.
 
Om det finns någon som har bra tips på utrustning för vinterlöpning får ni gärna dela med er! Någon som testat broddar?
 
Smile! - It's Friday!
 
 
 
 Bilderna är hämtade ifrån Löplabbets hemsida

Ständig träningsvärk...

Jag känner hur all löpning börjar ge resultat på kroppen. Inte för att jag var ute efter något fysiskt resultat men det går trots allt hand i hand när man ändrar sin träningsrutin.

Jag börjar bli "hårdare" i kroppen och har ständigt träningsvärk. Helt ok! Men jag ser fram emot dagen då kroppen har vant sig och jag bara kan köra på utan att det ger mig krämpor dagen efter.

Något att längta efter!

För övrigt så längtar jag även efter första advent och adventsljusstaken. Älskar levande ljus! Imorse blev det ljus till frukosten och även nu på jobbet har jag ett litet ljus vid min sida. Mys!

Sverige-England!

Har ikväll spontant fått njuta av Zlatans magnifika spel på Sveriges nya nationalarena i Sverige-England matchen. Vilken kväll, vilka mål, vilken spelare Zlatan är!

Lite löjligt ärligt tycker jag även inte att det var helt fel att få mingla runt i VIP:en med bl.a. Mellberg, Mjällby och andra stjärnor. Det tackar jag min Andreas och hans kontakter för. En riktigt härlig afton helt enkelt!

Löpning + yoga = sant!

Efter mina springturer ser jag till att stretcha ordentligt. Speciellt vaderna och baksida lår.
Något jag verkligen tycker om är att avsluta med solhälsningen. Det känns bra både för kropp och själ.

Idag tyckte jag löpningen var tung så det kändes extra värt att ge kroppen några minuterna att bara få sträcka ut och andas.

Veckans Tabata!

Idag körde vi lite nya övningar som var både lite knepiga och jobbiga. De gick iaf hem!

Veckans Tabata:

1. Modifierad Burpee utan armhävning (hoppa upp, kryp ut med händer framåt i en plankposition, kryp tillbaka, hoppa upp)
2. Armhävningar
3. Boxjumps på step-bräda (ha brädan på högsta läget, hoppa jämfota upp på brädan in i ett benböj, hoppa ner igen in i ett benböj)
4. Utfall med hantlar eller skivstång
5. Modifierad sprintstart på bräda (stå i plankposition med händerna på kortsidan av brädan, spring på stället men dra knäna lite snett utåt upp mot brädans yttre kant istället för rakt under kroppen)
6. Rygglyft med vikt (gör rygglyft samtidigt som du för runt en vikt i en cirkel dvs håller vikten över ländryggen, flyttar armen ut åt sidan och framför huvudet, möter med den andra armen som fullföljer cirkeln på andra sidan kroppen)
7. Snabba fötter (spring upp och ner för brädan)
8. Fällkniven med ett ben i taget

Som vanligt utförs alla övningar i Tabataintervaller, dvs kör övningen i 20s, vila i 10s, upprepa i 20s etc. tills att du kört 8 omgångar, byt sedan övning.

Om du har några frågor angående t.ex utförandet av en övning är det bara att fråga i kommentarsfältet.

Kör hårt!

Frukostlycka!

Har hittat en god frukost som jag för tillfället snöat in totalt på: naturell yoghurt med kanel, banan och havrekli.

Riktigt gott och nyttigt!

 

En perfekt avslutning på dagen!

Efter ett BodyBalance pass och en smarrig energipåfyllning efteråt med tjejerna, Elena och Erica, avrundar jag denna dag.

Det var precis vad min kropp och själ behövde!

En liten bonus var att Ericas pojkvän Jonas också körde BBpasset. Jag undrar om jag lyckas dra med mig Andreas nästa vecka?

Saker jag tycker om...

Vår varma filt, en mysig middag, vaniljkesella, träning, Andreas, fest, mys med levande ljus, naturen, söndagsscones, vårt sovrum.

Dessa är några av de saker jag tycker om. Saker som ger mig glädje, kraft och energi i vardagen. Värt att stanna upp och tänka på ibland.

Dagens tema: Välbefinnande!

Det har varit en seg start på den här dagen. En trött känsla finns i kroppen som inte vill pigga till sig. Sov alldeles på tok för dåligt!

Så kvällens planer kunde nog inte vara mer passande. Ska möta upp två vänner och köra BodyBalance (en blandning av yoga, pilates och tai chi) följt av fika. Supermysigt!

Min kropp behöver stretcha ut musklerna ordentligt och jobba med styrka och stabilitet. Det är ett bra komplement till all löpning. Önskar jag kunde få in mer av det.

Nu är det dock jobb på agendan!

Lugnt tekniklöp i solnedgången!

Idag var det inte den bästa löpdagen för min del, även om dagen i sig var strålande vacker och perfekt för löpning. Vid min cirkelklass under lunchen slog det mig att jag saknar min styrketräning.

Den känslan blev en liten energi-tjuv inför min löpning. För att ta bort måste-känslan inför springturen bestämde jag mig för att bara ta det som det kommer, inte sätta krav på tid utan istället köra teknik på feel-food känsla.

Det gick bra! Hade en skön runda på 5.5km i mina backar och passade på att njuta av naturen halvvägs.

Ibland är det så skönt att bara få släppa press och mål och istället bara vara.

Höga knän x 100!

Alla som såg "born to run" Christopher i skavlan för en tid sedan har förmodligen koll på hans tips om att göra 100 höga knän varje dag. Jag tänkte börja med detta f.o.m. idag för att se om det så småningom gör skillnad på mitt löpsteget.

Det borde det göra, eftersom man jobbar med samma muskler som vid löpning och för att "knälyftet" är viktigt om man vill få ett lätt och graciöst steg.

Blir intressant! Testa du med!

Veckans...

I vanlig ordning vill jag summera veckan som gått! Här kommer veckans:

Låt: "Turn Around" - Conor Maynard feat Ne-Yo.

Träningspass: Det får bli mitt 8km pass som jag gjorde i tisdags. Blev så nöjd över att jag lyckades springa enligt det första "3.30" programspasset inför maran.

Firande: Att min syster doktorerat i teknologi. Det var särskilt roligt att få vara med under själva disputationen och lyssna till min systers presentation. Innan hade jag ganska dålig koll på vad hon forskat i men nu har jag stenkoll.

Längtan: Att få träna! Har vilat sen i torsdags (10-km rundan) och är väldigt sugen på att sticka ut på ett varv. Vaderna är t.o.m. värk-fria!

Överraskning: Att min moster sprang Tjejmilen i New York (hon är en riktig friskus!) under ledning av min kompis Erika Kits Gölevik och Topphälsa. De kände igen varann men kunde inte placera vart ifrån. Kul att de träffades där tycker jag!

Prestation: Att jag trotsade milen i ruskig regnväder i 4grader. Det har jag aldrig gjort förut! Känns otroligt bra och lovande inför vintern. Vill man så går det ju uppenbarligen. Det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder, eller hur var det?

Lärdom: Att hysteriska dieter inte är för mig och att det bevisar min teori att jag inte tror på dieter. Jag tror istället på en förändring som är hälsosam i ett långvarigt perspektiv.

Nedan ser ni en bild ifrån min systers presentation.

Festligheter!

Igår hade jag så mycket på agendan så att jag varken hann med att träna eller blogga. Är just nu uppe i Luleå för att fira min syster som doktorerat i teknologi.

Det var en tuff disputation med presentation och utfrågning av min systers forskning igår som syrran hanterade med bravur. Jag är mycket stolt!

Ikväll firar vi ordentligt med stor fest. Hela dagen idag har bestått av festfix. Just nu ska jag ta mig ann en ljus-slinga som ska upp någonstans. Full rulle helt enkelt!

Milen i regn och rusk!

Nu börjar jag känna mig som en riktig löpare! Jag har krigat mig igenom en mil i riktigt uselt väder. Det bästa var att det inte alls var så tokigt när man väl kom igång.

Bytte om och gick till dörren men stoppades av regn och blåst. Jag vände på klacken och tänkte att jag får springa på löpbandet istället. Så slog det mig att löpningen inte blir registrerad på "RunKeeper" om jag springer inomhus (såklart) så då hade jag inget annat val än annat ge mig ut i rusket. Klockrent!

Tack RunKeeper! Utan appen hade jag förmodligen hoppats på finare väder en annan dag och skippat träningen idag.

Visualisera dina mål!

Ibland när jag känner att allting är omöjligt brukar jag tänka tillbaka på den tiden då jag var 16år, bodde i en stad där jag inte kände någon, i en främmande familjs hus i Leeds i England.

De var en tid då jag bara såg möjligheter men även mötte svåra situationer som jag var tvungen att handskas med. En tid då jag växte mentalt och lärde mig otroligt mycket om mig själv.

Det var även då jag tog steget att våga testa breakdance. Jag kommer aldrig glömma hur frustrerad jag var över att det var svårt, tungt och jobbigt. Jag kunde försöka få till ett lyft eller "move" i timmar. Men övning gav färdighet! Jag faschineras över alla konstiga positioner jag kunde stå i då, som jag skulle behöva bygga upp modet för rejält innan jag skulle ge mig på att testa att utföra idag. Galet!

Det jag minns allra bäst är när jag var nära att kasta in handduken efter mina eviga försök att lyckas med en position med muskler som var helt slut. Min danslärare skrattade åt mig och bad mig blunda. Sen frågade han mig om jag kunde se mig själv utföra dans-steget. Det kunde jag. Han sa sedan: "Bra, då kommer du göra det!". Han fortsatte med att förklara: "Om du kan föreställa dig själv göra det, så kan du göra det på riktigt". Sen bad han mig visserligen att vila men orden han sa gav inspiration och oslagbar peppningen.

På något vis har den lilla konversationen blivit som ett mantra för mig som jag aldrig kommer att glömma. Så fort jag har ett mål så visualiserar jag bilden av mig själv i mitt huvud när jag når mitt mål t.ex. springa över mållinjen på maran samtidigt som klockan slår 3.30. Det ger mig styrka att tro på mig själv. Styrka att jobba mot mina mål.

Om jag sett mig själv nå mitt mål i tanken, så kan ingen säga till mig att jag inte kan eller att någonting är omöjligt. Lite dumdristigt så vet jag att det går.

Om jag trots allt saknar motivation tar jag fram min mål-bild för att inspireras till att kämpa vidare. Åter igen blir jag på så vi mentalt stark, och ingentig slår den styrkan.

Kort o gott:
Visualisera dina mål och sluta aldrig tro på dig själv och din förmåga att lyckas!

Kan du se dig själv nå dina mål?

Veckans Tabata!

Den här veckan var det ganska tufft för axlar och armar och mina deltagare var helt färdiga i slutet. Testa och se om du känner likadant!

Veckans Tabata:
1. Burpee utan armhävning
2. Armhävningar
3. Explosiva utfallshopp (se tidigare inlägg)
4. Tricep Dips
5. Brädhopp (se tidigare inlägg)
6. Gående plankan upp och ner för step-bräda
7. Bergsklättraren
8. Russian Twist

Som vanligt utförs alla övningar i Tabataintervaller, dvs kör övningen i 20s, vila i 10s, upprepa i 20s etc. tills att du kört 8 omgångar, byt sedan övning.

Om du har några frågor angående t.ex utförandet av en övning är det bara att fråga i kommentarsfältet.

Kör hårt!

Vilodag!

Idag blir det ingen löpning utan vila. Möjligtvis lite axlar och bicep/tricep men annars får det va. Skönt! Jag känner hur vaderna behöver ett litet break. Hade helst vilat längre än 1 dag innan mitt långpass men jag hinner bara springa imorgon, torsdag. Resten av dagarna är fullsmockade med planer.

Imorse testade jag en proteinfrukost, naturell yoghurt med kanel och havrekli och två ägg. Det var faktiskt riktigt gott! Rekommenderas!

Mjölk och träning!

Det gläder mig att se att Arlas mjölkpaket ger tips på träning. Kul att de visar en övning som inte är så vanlig heller. Bra där Arla!

I fas!

Äntligen en skön och stark runda med sol och härligt krispigt höstväder. En skön känsla! Gav mig ut med målet att springa det första passet enligt mitt "3.30 program" från marathon.se (en liten testrunda innan det drar igång den 4:e december) och det gick riktig bra trots att min bana är sprängfull med backar.

Instruktionen var att springa i lugnt "prat-tempo" i 8km på 42-43min. Jag sprang på 44min och det är jag väldigt nöjd med pga alla backar.

Kan inte förstå den enorma skillnaden mot igår när det var en kamp att ens komma runt 5km. Tror helt bestämt att det hade med mitt dåliga matintag att göra. Inga mer mat-chocker för min del, jag fokuserar på min löpning istället!

Längtar efter värme!

Hur skönt vore det inte att dra iväg till varmare breddgrader som fåglarna gör?

Det tar emot varje gång jag ska ge mig ut och springa i regn och rusk. Igår gick det dessutom inge bra eftersom jag mådde illa efter all keso. Inge vidare! Idag har jag laddat med yoghurt och frukt till min grillade kyckling.

Är för övrigt lite nervös för nu är det bara en månad kvar tills att mitt "maran på 3.30" program startar, det som man kan köpa när man anmäler sig till loppet. Ligger hyfsat i fas med hur man ska ligga rent tidsmässigt men just nu lider jag fortfarande av värk i vaderna. Jag hoppas att det minskar för idag är det dags att trotsa vädret och ge sig ut igen på 8km-rundan.

Det är bara att kriga på!

Inte alls min grej!

Har redan brutit min "diet". För Andreas går det tydligen bra men jag fick kväljningar efter några skedar keso och fick slänga i mig lite yoghurt och clementiner.

Det här med dieter är verkligen inte min grej! Jag klarar verkligen inte av att tvinga i mig någonting jag inte tycker om. Sorry, men jag går in fas två på en gång. Hello, grönsaker!

Keso och kalkon

Charmigare lunch har man ju ätit i sina dar...

Attackfas!

Jag har på skoj bestämt mig för att testa "Dukan"dieten, mest för att Andreas ville göra något drastiskt av vår diet.

Dieten är ganska vettig (även om jag inte tror på dieter) men inledningsvis är den lite smått galen. Den första fasen kallas attackfasen och innebär att man i princip endast äter protein i ca 5 dagar.

De närmsta dagarna ser jag alltså fram emot (eller inte) att få äta 2 kokta ägg
och lite naturell yoghurt med kanel till frukost, keso och kalkonskiver till lunch, och grillad kyckling med keso till
middag.

För att se hela upplägget på dieten kan ni klicka här. Det ska bli väldigt intressant att se hur kroppen reagerar på denna första "attackfas" och om det ens går att ta ut sig under träningen eller om jag istället känner mig energilös.

Stay tuned...

Veckans...

Som vanligt vill jag sammanfatta veckan som gått. Här kommer veckans:

Låt: "Sidewalk" med Loreen. Grym!

Träningspass: Gårdagens teknikpass. Det är så himla roligt att ha format ett nytt bra löpsteg att jobba vidare med. (Det var för övrigt väldigt häftigt väder under springturen med regn och sol och lite vårkänslor, som ni kan se på bilden nedan)

Prestation: Att jag lyckades få till tre springpass denna vecka utan att bli sjuk. Kommande vecka ska bli lika "springfylld" men med förhoppningsvis lite bättre tider på varven.

Längtan: Solen! Jag drar inte jämt med kylan som gjort sig påtaglig denna vecka. Vilket i sin tur har gjort att jag har börjat fundera över nån vecka ledigt över jul på varmare breddgrader. Vore underbart!

Utmaning: Att låta bli att stressa så mycket! Att släppa jobbtankar efter arbetsdagens slut har varit mycket svårt den här veckan. Det har gjort att den var känts väldigt lång.

Hoppas att ni har haft en bra vecka!

Träningsvärk!

Det är inte varje morgon man får en fullständig chock pga att det är en kamp att försöka gå ut ur sovrummet. Jag har världens träningsvärk! Vaderna sa ifrån på en gång och jag kan konstatera att jag har haft en vackrare gångstil i mina dagar. Helt sjukt men ändå härligt. Det är som ett litet kvitto på gårdagens framsteg i löpningen.

Nytt löpsteg!

Kommer precis hem ifrån en fantastisk löprunda. Min vän Klara drog med mig ut på ett 50min och 8km långt teknikpass som var revolutionerande för mitt löpsteg. Jag lyckades äntligen få upp mitt löpsteg på tå, istället för att sätta ned hälen, även kallat "posing". Grymt härligt!

Det var en helt annan känsla att koppla på vaderna och lyfta knäna högre men det kändes så mycket bättre och jag upplevelse att mitt steg blev mer graciöst.

Självklart gjorde mitt nya steg att löpningen blev mycket jobbigare, speciellt för mina vader, men när jag väl hittade steget var det svårt att sluta. Det kändes helt enkelt mer "rätt".

Känner mig så lycklig över att ha gjort ett sånt framsteg. Allt tack vare Klara. Jag tittade på hennes steg och försökte härma det tills att kroppen förstod vad det var frågan om. Det hjälpte massor att tänka att jag var en Barbie-häst med ett fint dressyrsteg. Låter kanske galet men så kändes det iaf, och det fungerade.

Jag rekommenderar verkligen att man som nybörjare kör ett ordentligt teknikpass då och då. Det gynnas man verkligen av! Klara gav mig olika fokus i omgångar t.ex. 100m höga knän, 100m vanligt, 100m långa steg, 100m vanligt etc. Till en början var fokus dock såklart att bara hitta själva steget på tå.

På bilden nedan ser ni Klaras steg när hon är på väg att landa på tårna med rak och fin hållning. Ett skonsammare steg för knäna och ett nättare steg med mer driv som gör det enklare att ta ut steget och samtidigt lägga kraft bakom det i t.ex. tempoökningar. Testa du med!

Jag är fortfarande löjligt "hög" av denna löptur. Vilken härlig känsla!

Nu ska jag kasta mig in i duschen och ge mig iväg på födelsedagsfirande. Trevlig lördag!

Fredag!

Dags att njuta av helg! Härligt!

Igår nämnde jag ju att jag fick till lite träningsklädershopping i alla hast. Min vän Klara ringde spontant upp och tipsade om bra rea på Stadiums vinterlöpkläder med 20% ytterligare medlemsrabatt på hela sortimentet. Vem vill missa sådana toppenpriser?

Nu är jag ett par vindskyddande löpartights, vindtäta vantar och en varm långärmad underställströja rikare. Toppenbra!

Det ger genast positiv energi och glädje till att vilja träna! Tänkte roa mig med att inviga vantarna och tröjan imorgon.

Nu är det AW på schemat. Vi ses på stan!

Musik som lyfter vol. 2

Har efter mitt tidigare inlägg om motivationslåtar (låtar som peppar och lyfter mitt humör när jag tränar) fått önskemål om fler låt-tips. Självklart vill jag dela med mig av det jag lyssnar på i lurarna! Här kommer några av mina favoriter just nu, vissa lite mer djupa och andra mer up-beat:
 
Loreens nya album. Tycker det är super! Särskilt dessa låtar:
"Everytime"
"Euphoria"
"Crying out your name"
& "See you again"
 
Andra grymma låtar är:
"Follow Me" (Vocal Mix Radio Edit) - Sebjak
"Bullet" (Nause and Adrian Lux Remix) - Rebecca & Fiona  (version 2.37min)
"Glad you came" -The Wanted
"Titanium" - David Guetta feat. Sia
"In my mind" - Ivan Gough feat Georgi Kay (version 3.06min)
 
För er som missade mitt tidigare tips på motivationslåtar så kommer de här:
 
"Drowning" (Avicii Remix) - Armin Van Buuren
"Greyhound" - Swedish House Mafia
"Pressure" (Alesso Edit) - Nadia Ali, Starkillers & Alex Kenji
"Hungry Hearts" - Nause
"She Wolf" - David Guetta feat. Sia

Enjoy!
Kategori: Träning Taggar: motivationslåtar, musik;

Gott o blandat!

Idag har det varit en stressig dag på jobbet.

Egentligen är det en stressig jobbperiod i det stora hela och jag känner hur det kryper in på alla möjliga områden, t.o.m i träningen och i löpningen.

Stressen tar väldigt lätt över och påverkar. Det är något jag aktivt jobbar med att få bort genom att släppa jobbtankar så gott det går och fokusera på alla andra små saker runt omkring i min vardag när dagen är slut men det är inte helt lätt.

Självklart hjälper det massor att bolla idéer, frustrationer och glädjeämnen kring jobbet med min kära sambo också men det bästa är när tankarna flyger iväg på annat håll.

Idag var det många stressiga tankar som fick vingar och som istället förvandlades till träningsglädje i.o.m shoppingfynd med en fin vän och firande av mina föräldrars lägenhetsköp tillsammans med familj & kärleken.

Sen kan jag nu i efterhand glädjas över att jag fick till ett springpass idag, även om jag mest kände mig pressad och stressad just då.

Nu är det dags att krypa till kojs! Gonatt!

The Nike Blast 2013!

Nu har datumet för när bokningen till The Nike Blast 2013 öppnar släppts, den 12 december. Jag har faktiskt gått och längtat en hel del efter detta årliga, stora, glädjespridande och inspirerande träningskonvent. Det är verkligen värt att gå. Man får uppleva en fantatisk stämning under klasserna och får även ett par Nike skor med i entrébiljetten. Inte så dumt! Själva eventet är inte förrän i februari, så jag får snällt vänta lite till, men att få nys om bokningsdatumet gjorde att det inte känns så långt dit trots allt.
 
Lovar att påminna er om att gå in och boka en plats den 12 december. Tills dess kan ni alltid gå med i Nike Blast eventgruppen på facebook för vidare info, den hittar ni här.
 

Låt din inspiration bli din motivation!

Alla är vi olika men ändå lika på en punkt: alla gynnas av att motionera!

Att träna är bra för hjärtat & lungkapaciteten, ger längre livslängd, motverkar benskörhet, ger bättre självförtroende och självkänsla. Ändå är det så många som inte tränar. Varför är det så? Varför blir vi så bekväma?

Jag vill ändå hoppas och tro att vi alla nån gång upplevt känslan av att ha blivit inspirerad av att träna. Det kan vara en musikal som fick dig att vilja dansa eller kanske en fighterfilm som fick dig att vilja hoppa hopprep. Det är just den känslan jag önskar att vi kunde spara i en liten plastlåda och öppna tre gånger i veckan tills att träning blivit en livsstil. Istället glöms känslan bort och försvinner i alla måsten.

Eftersom inspiration inte går att bevara i burk så har jag ett annat knep för att känna inspiration till att träna: tänk tillbaka på den stunden/upplevelsen/känslan/tanken som fick dig att känna glädjen till att träna! Återskapa minnet och håll kvar i den positiva känslan du kände då. Gör sedan känslan till verkligen genom att utföra det du en gång kände dig inspirerad till att göra. Låt din inspiration bli din motivation!

Att lyssna till vad andra inspireras av och hur de tränar kan också ge inspiration och motivation.

För mig har träningen blivit en livsstil och känslan av att vilja träna kommer ofta över mig när jag minst anar det t.ex. när jag hör en bra låt, ser en kämpaglöd och vilja hos en annan person eller när jag ser någon prestera i en stor idrottstävling.

Motivationen hittar jag i att känna att jag utvecklas, att jag kan, orkar, blir starkare, snabbare och smidigare. Det är det som får mig att sträva efter nya mål. Det är känslan av förbättring som pushar mig framåt.

Bilden nedan inspirerade mig i Turkiet, då det äldre paret vägrade sluta sola trots molnigt väder. De njöt av tillvaron ändå och tog tillvara på ögonblicket. Det fick mig att känna en känsla av frihet. Mitt foto av det lilla paret inspirerar mig till att njuta av livet och ger mig glädje varje gång jag tittar på det. Glädjen och energin tar jag sedan med mig när jag springer. Nästan som en liten låda med inspiration på burk.

Vad inspirerar dig?