Alla dessa droppar...

Jaha, så var det ju egentligen så att jag skulle springa idag. Fredagen kom och gick utan någon träning och lördagen är här och jag behöver inte hoppa in och vicka. Det betyder alltså att kroppen är hyffsat utvilad och att jag borde kasta mig ut i löp-spåret. Tyvärr så känner jag inte för att springa i regn. Dålig ursäkt, jag vet, men så är det bara. Vi får se om jag ångrat mig vid 16.00 men när man redan innan passet börjar se problemen med hur leriga skorna kommer att bli och hur gyttjigt spåret kommer att vara så känns det som om man innerst inne redan bestämt sig för att man inte vill. Å när man inte vill, så brukar träningen inte bli särskilt bra. Vi får se hur det blir helt enkelt. I vilket fall så SKA det bli en runda på måndag!

Spring snabbare!

Idag vill jag dela med mig av fler löp-tips. Dessa är hämtade ifrån "aktiv träning" och hjälper dig att springa snabbare.
 
Spring mycket
Ju mer man springer, desto effektivare springer man. Regelbunden löpträning är en av de viktigaste faktorerna för att förbättra löpekonomin.
 
Tävlingstempo
Om man siktar på att springa en mil på 45 minuter bör man springa flera träningsrundor i just det tempot. Kroppen vänjer sig vid det tempo som man tränar mest i.
 
Träna styrka
Stärker man ben-, mag- och ryggmuskulaturen så kommer hela kroppen att jobba effektivare när man springer.
 
Förbättra löpstilen
Många löpare springer ineffektivt. Därför bör man tänka på tekniken och springa upprätt.
 
Spring avslappnat
Springer man och spänner armar och axlar samtidigt som man hyperventilerar så springer man mindre effektivt. Träna på att springa avslappnat och att andas rytmiskt!
 
Spring fort
Träning i ett tempo som är betydligt högre än man är van vid stärker kroppens förmåga att springa snabbt. Det gör också att man blir effektivare när tempot sjunker. Lägg in korta löpruscher ibland!

Uppdatering

Måste säga att dagarna som gått har varit sprängfyllda med träning och det märks i kroppen! Har varvat instruktörspass (både mina och vick) med min löpträning. Damn! säger jag bara, jobbigt men roligt! Kroppen värker lite både här och där. Inte så att man dör men tillräckligt för att man ska känna att semester inte hade suttit fel. Längtar faktiskt tills jag får en pause från instruerandet och kan foukusera på löpningen till 100%. Aptiten är också påverkad av min ökade träningsmängd. Äter som en häst och försöker aktivt att få i mig all vätska jag behöver men det är svårt. Det är inte helt ovanligt att en liten molande huvudvärk kryper fram på kvällen (tack för att du finns Ipren!). Jag gillar dock mina framsteg. Lyckades komma i mål på 26min på senaste 5km rundan, vilket gjorde mig mycket nöjd! Jag var noga med att inte gå ut för hårt i början och då lyckades jag faktiskt hålla ett sjyst tempo resten av varvet. Gött! Har dessvärre inte fått till någon backträning. Skulle kört igår men 2 vick kom i vägen. Jag vill helst inte ta kål på mig själv! Men det kommer, kanske till helgen eller på måndag.

Liten men go!

Igår fick jag prova på nåt nytt. Andreas hade köpt med sig hem ett gäng av frukten "Mangostan". Han placerad en kniv i min ena hand och frukten i den andra och sa lite fint: "Skär ett snitt på mitten av frukten så ska du få smaka den godaste frukten som finns". Jaha du, det var lättare sagt en gjort! Efter 3minuters kamp med frukten var jag både irriterad och uppgiven. Det var som en kokosnöt, skämtar inte! Andreas frågade om det verkligen var så att jag tränade på gym innan han gav sig på kampen själv. Det var sjukt svårt att komma åt denna lilla söta sak. Väl värt det dock! Oj så gott det var! En liten frukt rik på antioxidanter som jag verkligen kan rekomendera! Kanske nåt nytt och roligt till midsommar?
 
 

Nya tag!

I tisdags gick det inte lika bra att springa som gången innan men jag lät mig inte deppas ihop av det, det är bara att kämpa på! Jag fick ett härligt litet pepp-talk av Louise när jag kom flåsades tillbaks till gymmet lite små-arg över min försämrade tid. Hon sa så klokt att jag kommer att pendla runt 25-30 min nu i början och att det bara är att gilla läget. Surt men det stämmer ju. Man ska inte vara för ivrig. Det vet jag också men jag är sjukt resultatinriktad när det kommer till träning så jag har svårt att ha tålamod ibland.

Det känns för övrigt i kroppen att ribban på träningen har höjts. Jag var HELT slut igår efter mina pass (tabata och spinning). Om någon hade erbjudit mig en säng att krypa ner i vid 14-tiden hade jag inte tvekat en sekund. Jag vet iofs att kroppen vänjer sig vid den ökade träningsmängden rätt snabbt så det är bara att kämpa på.

Idag måste jag ta mig tid att sätta mig in i fotbollen lite extra. Jag vill ju såklart vinna "drömelvan", EM-fotbollsspelet jag håller på med. Annars så är jag rätt laddad inför att få fira midsommar. Jobbar imorgon men är ledig på eftermiddagen. Då ska jag fara ut till mina vänner i sollentuna snabbt som blixten! Kan dock glädja mig över att jag har världens sötaste mamma som ska åka till mig till jobbet på dan med sill och potatis för lite midsommar-lunch. Hur omtänksamt är inte det?

Gaaaaaah!

Är så där nervös som man bara kan vara när man ska pusha kroppen fysiskt och man vet att det kommer att bli jobbet. Löjligt egentligen! Ska ut på min andra springrunda om 1 timme och jag vill lyckas få samma tid som förra gången. Idag är jag dock betydligt tröttare i kroppen så jag HOPPAS att viljan orkar ta mig igenom detta. Sjuuukt taggad är jag iaf!

Löptips!

Som ni vet så har jag börjat löpträna. Jag har t.o.m. gått och blivit en liten leta-löptips-nörd på senaste. Några tips har varit bra och andra mindre bra. Det jag har tagit till mig av är att varva backträning med både korta och långa löp-pass för att bli starkare i steget.
Rent teknik-mässigt hittade jag några bra saker att tänka på sidan "aktiv träning". Här kommer några knep på hur man får den "perfekta" löpstilen:
■ Huvudet: Tänk dig huvudet som en naturlig förlängning av kroppen. Du ska varken luta huvudet bakåt eller framåt utan hålla det rakt ovanpå ryggraden. Du bör också undvika att inte huvudet åker upp och ned. Om du märker att huvudet – och därmed resten av kroppen – åker upp och ned när du löper så använder du krafterna fel. Minska stegfrekvensen och försök att få huvudet att följa en vågrät linje när du löper.
■ Axlarna: Axlarna ska varken dras upp mot öronen eller sänkas ned till knäna. Axlarna ska vara naturligt avslappnade.
■ Bröstkorgen: Håll ryggen rak och skjut fram bröstkorgen. På så sätt underlättas andningen och det blir lättare att ta djupa andetag.
■ Armarna: Armpendlingen bör vara så rak som möjligt. Håll en vinkel på ca 90 grader mellan underarm och överarm, och undvik att korsa armarna framför kroppen. Om armarna förs tvärs emot löpriktningen motverkas framåtdriften.
■ Händerna: Händerna bör inte vara för hårt knutna utan helst bara vara löst hållna. Sätt eventuellt tummen mellan pekfingret och långfingret när du springer – det ger ett lagom löst grepp trots att handen knyts. Handen ska helst vara knuten för att fingrarna inte ska irritera.
■ Knäna: Knät ska helst passera rakt över foten när man löper, och varken vridas inåt eller utåt. Det kan vara svårt att hålla knät i rätt position om man har en medfödd felställning i ben eller höfter. Men om problemet beror på att stabiliteten vid knät är dålig kan träningen hjälpa – speciellt om problemet förvärras när man blir trött. Med hjälp av enbensböjningar, där man koncentrerar sig på att föra knät rakt över stortån och tån intill, kan man få ett bättre löpsteg.
■ Höften: Skjut fram höften och undvik att sjunka ihop vid varje löpsteg. Det ger en effektivare framåtdrift och mindre risk för överbelastningsskador. Detta kan vara svårt att åstadkomma om man inte är tillräckligt stark i höft-, mag- och ryggregionen, men det är viktigt att träna på eftersom höftvridningar kan göra att kroppen belastas fel.

Imorgon kommer jag med fler tips och övningar för att förbättra löpsteget. Ni får helt enkelt stå ut med att jag snöat in totalt på att springa.
 

Så mycket bättre!

Jag höll faktiskt vad jag lovade och har nu sprungit hela 2ggr. Visserligen varken på lördagen eller söndagen pga bakfylla, trötthet och regn men därimot i fredags och idag efter mina pass. Det var en störtskön debut i fredags runt någon form av sjö här i sjöstan (hittar inte så bra). Jag rundade 5km sträckan på exakt 25 minuter. Sjukt bra tempo för att vara mig! Benen kändes mycket starka och jag lyckades hålla drivet i löpsteget (utan att slappa till) hela varvet runt. Det var en seger att få tittta ner på klockan och se 25min. Blev stolt som en tupp! En riktig "runners high". Idag var kroppen tröttare eftersom jag hade pass innan men jag lyckades iaf köra 3km på en kvart. Målet idag var att försöka hålla tempot relativt högt och snarare korta ner på tiden, så 3km kändes alldeles lagom. Imorgon ska jag köra 5km rundan igen. Ska bli spännande att se hur det går den här gången.

Helgen var i övrigt mycket skön, förutom Sveriges förlust såklart. Det blev till att se matchen på Collage med Andreas, Philip och Fredrik och sedan festa vidare där hela natten lång. Lördagen spenderade jag mest genom att förflytta mig från sängen till soffan och titta när grabbarna spelade Fifa. Jag åt tyvärr alldeles för lite till middag på fredagen så alkoholen sög sig fast lite för hårt. Söndagen var inte mer aktiv den, men vi hade iaf besök av syrran med pojkvän och 6veckor gamla sonen Elias. Mycket trevligt kort och gott!

Lycka tll!

Äntligen fredag! Nu smäller det. Sverige möter England och jag kan nog inte bli mer taggad. Hoppas bara att vi vinner. Egentligen tror jag att det blir 1-1 men självklart hoppas jag på 2-0 till Sverige. Det vore ju alldeles fantastiskt!
Hur som helst så sprang jag på en tapper artikel i morse i Metro. Tapper för att den är nästan helt orealistisk. Den uppmanar folk till träna framför TV:n under EM eftersom det är ohälsosamt att sitta stilla så mycket och titta på TV. Njaaaa, jag tror inte att vi kommer att göra det tyvärr. Det är möjligen en träningsfreak som skulle kunna tänka sig att göra det och de tränar redan så pass mycket att de inte behöver det. En fotbollsintresserad person kommer inte att ställa sig och göra plankan när Zlatan får tag i bollen. Ledsen Metro, den här gången höll det inte hela vägen.

EM-yra och löpryck!

Tiden bara springer fram! Jag tror jag bestämt har fått Em-feber för allt jag gör är att springa hem till TV:n efter jobbet. Ingen rast, ingen ro! Jag hinner inte ens blogga!

Iom EM är jag självklart med i "drömelvan", spelet där man väljer sitt eget em-lag och tävlar mot andra lag. Jag tävlar mot Andreas och 8 av hans grabbar i en prestigefylld liga. Det roliga är att det går sjukt bra för mitt lag. Tysklands Gomez gav mig massor av härliga poäng igår till Andreas stora förtret. Me like!

I övrigt vill jag avslöja ett av mina delmål som jag har satt: att komma igång ordentligt med löpningen!
Jag är oftast väldigt trött i kroppen eftersom jag jobbar rätt mycket och håller klasser och masserar MEN jag har bestämt mig för att få in 3st löp-pass i veckan. Jag ska nå mitt mål! Jag vill bli grym på att springa! Å då är det bara att jobba på det, aka börja springa. Min plan är att fullfölja två 5km-pass och ett back-pass i veckan. Så småningom ska jag utöka detta till ett backpass, ett 5km pass och ett 1milspass. Jag är sjukt taggad men vill inte gå fram för hårt. Det sista jag vill är att bli skadad. Backträningen lägger jag in för att bli starkare och mer explosiv och för att det är roligt. Första passet blir på lördag. Jag ska lägga upp foto-bevis på att jag faktiskt sprungit!

Nedan ser ni mitt lag just nu (denna omgången):

Kvällschill i solen!

Har precis kommit hem från jobbet och inser att man faktiskt kan sola ifrån vår säng! Sjukt bra! Så nu ligger jag och steker samtidigt som fotbollen rullar, middagen står avvaktande på spisen och Andreas duschar. Gött! Småladdar lite inför morgondagens utmaningar. Främst 2 pass och en ny massagekund som ska bli frälst och vilja komma tillbaka men även min planerade löprunda runt Kungsholmen. Har aldrig sprungit den rundan och inte heller en sån lång sträcka på väldigt länge, så det blir spännande. Vem vet, jag kanske hamnar i Solna med lite otur! Hur som helst så njuter jag av nuet och ser fram emot morgondagen.

I'm back!

Så, nu har jag haft en liten mini-semester ifrån bloggen kan man säga. Det var lite för mycket i görningen och därför fick det bli en kort pause. Det är spännande saker på g och jag har satt delvis nya tydliga mål. Jag tror att allt blir roligare och lättare om man har mål att förhålla sig till. Så fungerar i alla fall jag!

Förra helgen hade Andreas sin födelsedagsfest/inflyttningsfest och kvällen blev riktigt lyckad! Vi började med mingel och lekar hemma för att få igång gänget. Sen blev det utgång och VIP på Collage. Det var länge sen jag hade så skoj på en utgång, iofs kanske för att det var länge sen jag gick ut ordentligt i huvud taget. Det måste jag bli bättre på!
Här kommer några bilder ifrån festen:

 

Dags för CXworx!

Så var det dags att vässa till instruktörsrollen! Är på väg till en "release" av ett nytt program för träningskonceptet "CXworx". Det släpps nya program för alla LesMills koncept fyra gånger per år. Två av fyra måste man gå på för att få behålla sin licens som LesMills instruktör. Det ska bli riktigt spännande faktiskt. Jag är ju ny som LesMillsare så det här är min första release. Jag hoppas att det inte är lika jobbigt som på utbildningen! Det tror jag dock inte.
Sportlifes sommarfest igår blev riktigt lyckad! Bra med folk och trevlig stämning. "Catwalken" gick också bra, även om jag kände mig rejält översminkad och lite smålöjlig. Nedan ser ni en liten bild på min outfit inför spektaklet.

Fullt ös!

Efter en kväll med massa mys och lite förberedelser inför Andreas fest på lördag kände jag mig åter igen pigg och fräsch i morse. Jag vet inte hur många "kära grannar, på lördag har jag fest"-lappar A skrev innan han var nöjd! Känns bra att jag iaf inte stressar upp mig över sådana saker! Idag har det varit fix inför Sportlifes sommarfest på Tegnérgatan som jag för övrigt ska gå mannekäng på. Är på väg dit nu och undrar lite smått vad jag gett mig in på? Men det blir säkert roligt! Ser även fram emot en lite senare middag på stan med Tove och Klara. Håller mig borta från hemmet då det är invaderat med grabbar.