Valborg!

Det var i princip tomt på folk på gymmet idag och det beror ju självklart på Valborgsfirandet som pågår för fullt i vårt avlånga land. Jag ska också vara ledig imorgon och det känns väldigt lyxigt. I brist på utbud av pass på gymmet så står givetvis en springrunda eller ett Tabata-pass hemma på agendan innan jag sticker iväg på 2-årskalas. När man är ledig har man ju plötsligt ännu mer tid till att prioritera sin träning. Underbart! Trevlig Valborg på er!

Bryt dina vanor!

Oj va ärligt det är att utmana kroppen! Att träna en träningsform som man inte är bra på och veta att det kommer ge dubbelt så mycket resultat för att kroppen inte är van. Att veta att det här sjukt jobbiga man gör för stunden verkligen är värt det. Det härliga i att bryta rutinen. Att känna att kroppen svarar. Älskar det! Älskar att kunna springa igen!

Matprat

Det är 10 veckor tills att vi befinner oss i juli. Det är nu vårsolen strålar och tankarna brukar flyga iväg till sommarsemestern och stranden. Det är även den här helgen som de flesta äter mängder med godis och ångrar det lagom till måndag. Det i sin tur leder till att jag mer frekvent får frågan "vad ska man göra för att komma i form till sommaren, snabbt?". Den frågan är alltid lika knepig att svara på. Dels för att "i form" kan betyda i stort sätt vad som helst och dels för att jag "vet" att de vill få en mirakelkur till svar, som gör att de inte behöver göra någonting annorlunda för att nå sina drömmars resultat. En quick-fix. 
Problemet är att jag inte tror på quick-fixes, jag tror på ett långsiktigt tänk där man förändrar sin livsstil och där man ger sin kropp tid att anpassa sig till sitt nya beteende. En quick-fix håller i det flesta fall knappt fram till sommaren, innan man ledsnar och återgår till sitt vanliga beteende, får tillbaka sin ursprungliga form och sedan går förbi, eftersom kroppen trott att den levt i svält och nu måste lagra energi för att klara nästa period. Kroppen mår inte bra av att jojo-banta. Jag kan självklart ge tips om att man ska sluta äta och gärna springa milen varje dag eftersom svält och långdistanslöpning är två mycket effektiva sätt att gå ned i vikt. Men varför skulle jag vilja det? Det är inte hälsosamt och gör inte kroppen gott. Jag vill att man ska må bra av mina råd, att man ska känna sig pigg, glad och nå sina mål långsiktigt. Att man ska ha balans. 
Balans är inte att panik-banta inför sommaren eller att få ångest efter att man ätit godis. Man ska få äta det man vill men med måtta och i relation till hur mycket man rör på sig. Ingen kropp mår bra av att frossa i något. 
Sommarpaniken och bävan inför stranden grundar sig oftast inte i att man inte vet vad som behövs göras utan snarare att man inte har tillräckligt med fokus eller att man saknar motivation för att orka nå målet. De flesta vet vad man ska äta. De flesta vet att vatten är nyttigare än läsk. Ändå dricker vi läsken. Motivationen till varför man ska välja vattnet är bortblåst. 
Det man alltså borde fundera på är vad man egentligen vill, om det är värt resan dit och om målet verkligen är realistiskt rent tidsmässigt sett till de utmaningar man har mentalt med att nå målet. Det sitter i huvudet. How bad do you want it? Det, är den riktiga frågan. 
Som personlig tränare och näringsfysiolog kan jag ge instruktioner och verktyg, pusha och motivera, men det är du som måste göra jobbet. Det är du som måste känna att det är värt det. Att det är tillräckligt motiverande att göra det. 
Därför är det viktigt att jobba med sin målbild, hela tiden. Det som får dig att hålla fokus. Varje gång du möter en utmaning, må så va ett motstånd till att träna eller att du är supersugen på en portion till trots att du proppmätt, måste du stå redo med vektyg, dvs tankar, som får dig att hitta tillbaka till ditt fokus igen. Utan dem är du maktlös och förlorad. 
Ytterligare knep för att hålla motivationen vid liv är att sätta delmål. Små etapper som är nåbara. Man kan också öka motivationen genom att synligöra och glädjas över prestationen i att man gör något annorlunda mot sin gamla rutin varje dag t.ex. att man tränat en dag då man annars inte hade gjort det, ätit en nyttig lunch eller druckit vatten istället för läsk. Alla små förändringar gör underverk på ett år. Du kanske inte ser dem först, men du kommer snart att känna dem. Du blir starkare, mår bättre, blir rörligare, känner dig piggare och orkar mer. Det är vad som innebär att vara hälsosam. Inte att man är fettfri. 
Men det visste du redan eller hur? Det du egentligen ville höra var något nytt. Kanske att det nu finns ett magiskt piller som gör att du slipper äta mindre portioner eller att träna. Tyvärr är det samma gamla visa; det finns inga genvägar, det är upp till dig.

Bästa knepet!

Idag var det en sån där dag då jag hade bestämt mig redan på morgonen att jag skulle springa, höll mig taggad fram till lunch, började tappa lusten vid två, i princip somnade på vägen hem ifrån jobbet, för att slutligen kasta mig i soffan och inte förstå hur jag ens kunde tänka tanken på att orka springa i morse. 
Det är då man får det där fantastiska "häng med till gymmet"-samtalet, som på något magiskt sätt rycker upp en ur soffan och ger en energi man inte alls trodde man hade. 
Åh va bra det är med träningssällskap. Helt klart mitt bästa motivationsknep!
Kategori: Livet som Linda, Träning; Taggar: träningseuphorin, träningstips; motivationsnivån, träningstips; motivationstips;

Vårkänslor!

Efter en lång period med höst, vinter och knä-rehab är våren och löpningen äntligen här! Jippi! Jag är inte den enda som får vårkänslor och sug efter löpning. Hela Stockholm kutar runt överallt. 
Jag är inte heller den enda som drar mig för att dra ut i spåret ensam. Men det är inte ett bekymmer längre. Numera finns det nämligen massor av alternativ av löpning i grupp. 
För mig har det känts lite väl ambitiöst att anmäla mig till en renodlad löpgrupp men de stora gymkedjornas löp-klasser passar mig perfekt! 
Igår gjorde jag min debut på en löp-klass på Nordic Wellness. Det var verkligen bra! Det är svårt att stanna eller ge upp när man blir peppade av andra. Då ger man det där lilla extra. Precis det jag gillar bäst!

Instruktörslycka!

Idag känner jag den där härliga känslan av att jag älskar att vara instruktör. Det är så kul! Jag får så mycket energi av alla glada medlemmar och att få träna i grupp till bra musik. Galet roligt! Jag har  varit fokuserad på mitt nya jobb de senaste månaderna och inte instruerat så mycket men nu är jag tillbaka i mitt vanliga tempo igen. 
Idag hoppade jag in och instruerade Indoor Walking på Nordic Wellness Östermalm, lite magstarkt efter att ha deltagit på en GRIT Strength kan jag väl erkänna, men träningseuphorin fick mig att orka hela vägen trots mjölksyra. Det tackar jag taggade medlemmar för! Love it! Love you! Nu förtjänar jag, och alla andra där ute som tränat hårt ikväll,  verkligen att slappa i soffan. Trevlig kväll!