Matprat

Det är 10 veckor tills att vi befinner oss i juli. Det är nu vårsolen strålar och tankarna brukar flyga iväg till sommarsemestern och stranden. Det är även den här helgen som de flesta äter mängder med godis och ångrar det lagom till måndag. Det i sin tur leder till att jag mer frekvent får frågan "vad ska man göra för att komma i form till sommaren, snabbt?". Den frågan är alltid lika knepig att svara på. Dels för att "i form" kan betyda i stort sätt vad som helst och dels för att jag "vet" att de vill få en mirakelkur till svar, som gör att de inte behöver göra någonting annorlunda för att nå sina drömmars resultat. En quick-fix. 
Problemet är att jag inte tror på quick-fixes, jag tror på ett långsiktigt tänk där man förändrar sin livsstil och där man ger sin kropp tid att anpassa sig till sitt nya beteende. En quick-fix håller i det flesta fall knappt fram till sommaren, innan man ledsnar och återgår till sitt vanliga beteende, får tillbaka sin ursprungliga form och sedan går förbi, eftersom kroppen trott att den levt i svält och nu måste lagra energi för att klara nästa period. Kroppen mår inte bra av att jojo-banta. Jag kan självklart ge tips om att man ska sluta äta och gärna springa milen varje dag eftersom svält och långdistanslöpning är två mycket effektiva sätt att gå ned i vikt. Men varför skulle jag vilja det? Det är inte hälsosamt och gör inte kroppen gott. Jag vill att man ska må bra av mina råd, att man ska känna sig pigg, glad och nå sina mål långsiktigt. Att man ska ha balans. 
Balans är inte att panik-banta inför sommaren eller att få ångest efter att man ätit godis. Man ska få äta det man vill men med måtta och i relation till hur mycket man rör på sig. Ingen kropp mår bra av att frossa i något. 
Sommarpaniken och bävan inför stranden grundar sig oftast inte i att man inte vet vad som behövs göras utan snarare att man inte har tillräckligt med fokus eller att man saknar motivation för att orka nå målet. De flesta vet vad man ska äta. De flesta vet att vatten är nyttigare än läsk. Ändå dricker vi läsken. Motivationen till varför man ska välja vattnet är bortblåst. 
Det man alltså borde fundera på är vad man egentligen vill, om det är värt resan dit och om målet verkligen är realistiskt rent tidsmässigt sett till de utmaningar man har mentalt med att nå målet. Det sitter i huvudet. How bad do you want it? Det, är den riktiga frågan. 
Som personlig tränare och näringsfysiolog kan jag ge instruktioner och verktyg, pusha och motivera, men det är du som måste göra jobbet. Det är du som måste känna att det är värt det. Att det är tillräckligt motiverande att göra det. 
Därför är det viktigt att jobba med sin målbild, hela tiden. Det som får dig att hålla fokus. Varje gång du möter en utmaning, må så va ett motstånd till att träna eller att du är supersugen på en portion till trots att du proppmätt, måste du stå redo med vektyg, dvs tankar, som får dig att hitta tillbaka till ditt fokus igen. Utan dem är du maktlös och förlorad. 
Ytterligare knep för att hålla motivationen vid liv är att sätta delmål. Små etapper som är nåbara. Man kan också öka motivationen genom att synligöra och glädjas över prestationen i att man gör något annorlunda mot sin gamla rutin varje dag t.ex. att man tränat en dag då man annars inte hade gjort det, ätit en nyttig lunch eller druckit vatten istället för läsk. Alla små förändringar gör underverk på ett år. Du kanske inte ser dem först, men du kommer snart att känna dem. Du blir starkare, mår bättre, blir rörligare, känner dig piggare och orkar mer. Det är vad som innebär att vara hälsosam. Inte att man är fettfri. 
Men det visste du redan eller hur? Det du egentligen ville höra var något nytt. Kanske att det nu finns ett magiskt piller som gör att du slipper äta mindre portioner eller att träna. Tyvärr är det samma gamla visa; det finns inga genvägar, det är upp till dig.
Kommentera inlägget här: