Heta piroger med mynta- och koriandersås!

Nu har jag varit duktig och testat något nytt! Kikade runt på några recpet häromkvällen och blev väldigt sugen på piroger och tacos och indisk mat samtidigt. Varför inte kombinera allt tänkte jag? Sagt och gjort! Det blev piroger med het tacokryddad köttfärs och lite riven vitkål med en mynta- och korianderdipp till. Riktigt mumsigt!
 
Ett basrecept på köttfärspiroger hittar man varsomhelst på nätet. Jag använda mig av basen ifrån Coop. På Tant Russins Bak hittade jag ett recept på mynta- och koriandersås som verkligen är värt att testa. Mycket smarrigt!
 
Pirogdeg:
4 dl mjöl (spara 1 dl till utbakningen)
150 g mjukt smör
1 ägg
2 msk vatten
0,5 tsk salt

Fyllning:
3 dl strimlad vitkål
400 g nötfärs
1 hackad gul lök
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl vatten
Tacokrydda
1
 Chili

Gör så här:

Blanda mjölet med resten av ingredienserna till degen och låt den vila en stund.

Stek vitkål, chili, lök och tomatpuré i olivolja. Lämna lite fett i pannan och stek köttfärsen med tacokrydda separat. Salta och peppra och tillsätt de stekta ingredienserna, vatten, salt och peppar. Låt puttra cirka 5 minuter.

Kavla ut degen med resten av mjölet och dela den i rutor, cirka 10x10 cm. Fördela färsblandningen på degrutorna och vik ihop dem till trekanter. Tryck tilt kanterna ordentligt med till exempel en gaffel.  Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med frön. Grädda cirka 15 minuter.

Het koriander- och myntadip:
2 krukor färsk koriander
knappt en kruka färsk mynta
2 msk solrosfrön
saft av 1 1/2 lime
1 hel röd
chili
2 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
socker
salt

Gör så här
Skala och hacka lökarna. Mixa samtliga ingredienser till en röra. Ta i lite chili åt gången om du är lite försiktig av dig. Smaka av med socker och salt. Låt stå en stund innan servering.

Servera med sallad, lite tacosås och gräddfil. Riktigt gott och perfekt att ha med sig i lunchlådan!

Kommentera inlägget här: