Äntligen en vettig artikel!

Imorse tjyvkikade jag lite i Andreas "SATS Magasin" och upptäckte till min glädje en bra artikel om kost. Visserligen var textförfattaren precis som jag näringsfysiolog, därav mer inne på vad forskning säger snarare än Expressens kost-bilaga. Hur som helst så fick vikten av de långsamma kolhydraterna tydlig fokus! De kom på andra plats efter listettan proteiner men dominerade totalt över fettet i kampen om plats i artikeln.

Härligt att läsa om hur viktigt det är med kolhydrater. Att lite kolhydrater i kosten leder till brist på glukos vilket i sin tur leder till minskad hjärnaktivitet och sämre bedömningsförmåga och därav koncentrationsproblem. Artikeln informerade även om att kolhydrater är en källa till serotonin, en signalsubstans som vid brist leder till olustkänslor och att du lätt tappar kontrollen/humöret. Serotonin balanserar nämligen våra känslor, aptit, sömn och upplevelser av smärta. Lite fint fick textförfattaren t.o.m. in att det är bättre för kroppen att äta långsamma kolhydrater (frukt, fullkornspasta, grönsaker) istället för snabba (vanlig pasta, socker, vetemjöl) och varför.

Bra där! Det är på tiden att folk lär sig att rätt sorts kolhydrater i rätt mängd inte är farligt eller skadligt för kroppen. Vi behöver kolhydrater!

Kommentera inlägget här: