Visste du att...

...Omega 3 bl.a. kan förbättra vår förmåga att hantera stress och att det kan reducera depression och aggressivitet?

Visste du även att de flesta av oss äter för lite omega 3 jämfört med omega 6?

Om inte, nu vet du!

Som utbildad näringsfysiolog tänker jag förmedla lite information om mat och näringslära här på bloggen varje måndag. Den här veckan bjuder jag på lite kort info om Omega 3. Om ni har några frågor får ni mer än gärna ställa dem i kommentarsfältet så lovar jag att svara så gott jag kan.

Omega 3 är viktiga fleromättade fettsyror som finns i fet fisk, valnötter och rapsolja. Fettsyrorna agerar "smörjmedel" för cellernas membran (det så kallade "skalet" runt cellen) i kroppen och framförallt för cellerna i hjärnan. Så mycket som en tiondel av hjärnans fett består av omega 3 och klassas som nödvändig att få i sig genom kosten.

Omega 3 skyddar dessutom mot hjärt- och kärlsjukdomar genom att gynna det goda kolesterolet (HDL) och minska det dåliga kolesterolet (LDL). Inte så tokigt!

2 portioner fet fisk (t.ex. lax eller makrill) i veckan är allt som behövs för att täcka behovet för en frisk vuxen, ändå är det så många som inte får i sig tillräckligt.

Äter du dina två portioner fisk per vecka?

Bilden är lånad ifrån SvDs hemsida.

Kommentera inlägget här: