Ät dig i bättre form!

                 

Det är lätt att glömma bort hur enkel ekvationen för att komma i form egentligen är. Även om du vill gå upp eller ner i vikt eller bibehålla samma vikt så gäller balansvågen för alla.

Äter du mer mat (dvs energi) än vad din kropp gör av med (dvs förbränner) så går du upp i vikt.

Äter du mindre mat än vad din kropp gör av med så går du ner i vikt.

Äter du lika mycket mat/energi som din kropp gör av med så bibehåller du din vikt.

Om förutsätter att du äter och fröbränner som en balanserad våg, där intag och förbränning är lika, så kan du välja två alternativ för att rubba balansen. Det ena sättet är att ändra matvanor. Det andra sättet är att ändra mängden fysisk aktivitet.

För att gå ner i vikt krävs ett mindre energi intag alternativt ökad fysisk aktivitet.

För att gå upp i vikt krävs ett ökat energi intag alternativt mindre fysisk aktivitet.

Alla kroppar har en basal förbränning. Det vill säga den energi som går åt när vi bara andas och lever t.ex. när vi sover. Börjar vi röra på oss ökar förbränningen och vi behöver genast få i oss mer energi för att orka. Målet som varje människa bör sträva efter är att hitta en form där vi mår bra, känner oss starka och friska och sedan bibehålla den genom att hitta balansen mellan mat och fysisk aktivitet.

Det som har visat sig mest effektivt i många studier för att skapa en förändring i kroppsvikt är maten och maten i kombination med träning. Att bara träna och hoppas på stora förändringar är därför en lång väg att gå mot resultat.  Vill man komma i form, gå ner eller upp i vikt eller förbättra muskelaturen så är kombinationen mat och träning det vinnande konceptet.

Vissa tycker att det är svårt att ändra sina matvanor, medan andra tycker att det är svårare att öka den fysiska aktiviteten. Det viktigaste att komma ihåg i sådanna lägen är att även små förändringar ger resultat i slutändan! Spring inte mot målet för att stupa på vägen. Ta det lugnt och gör de förändringar i vardagen som du faktiskt klarar av att leva med.


Kommentera inlägget här: