Tips till spåret!

Det blev ingen löpning igår. Typiskt! Väl på plats i gymmet insåg jag att det var alltför roliga personer som skulle gå på Bellas Functional Moves så jag hoppade in och körde det istället. Den nya koreografin är riktigt bra och rolig och jag ser fram emot att få köra den i höst. Jag och Sandra Fagerlund passade på att köra slut på oss själva totalt längst bak i salen i sista konditionsövningen; jogga på stället med höga knän i 15-sekunders intervaller. Sjukt jobbigt men otroligt peppande att ha nån att skrika på mitt emot. Jag var trött som ett djur efteråt och det var extra gott med yoghurt glass från Seven Eleven i Vasaparken som belöning.
 
För att återkoppla till löpning så hittade jag idag några tips i en artikel på dn.se från löpar-proffset Ingmarie Nilsson till de som ska börja springa. Bra och tydliga råd!

Nybörjartips:
 

» Det är motigt i början, men det är bara att gilla läget och börja direkt. Inte på måndag, utan nu.

» Skaffa sällskap. Boka tid med en kompis som är på samma nivå som du och bocka för dagar i kalendern när ni kan träna tillsammans, lägg in träningen i veckoschemat.

» Börja försiktigt och långsamt. Sätt inte ribban för högt, men gör det ändå till en utmaning. Det största felet är ofta att nybörjare går ut för hårt.

» Ha en plan: Vad är målet? När ska du ha nått dit? Varför vill du nå dit?

» Skaffa gärna ett bollplank som du kan fråga om löpning. Gå med i en förening eller skaffa en personlig tränare, till exempel.

» Använd bekväma, funktionella kläder och ta hjälp av någon som kan löparskor om du behöver investera i ett par.

» När du tränar ska pulsen upp – dra dig inte för att bli svettig.

» Sist men inte minst: ha massvis med tålamod! Ge inte upp för tidigt. Låt det ta tid, minst tre månader om du springer tre gånger i veckan. Tänk dig löpningen som en långsiktig satsning.Sluta tro på snabba lösningar!Nu har jag gått och blivit lite irriterad igen. Det är ofta man ser olika "snabba lösningar" på att gå ner i vikt och komma i form. Det folk inte verkar förstå är att de sätter sin hälsa i fara och förmodligen får tillbaka alla kilon plus några till efter sin "bantningskur". Självklart hävdar vissa att de frivilligt sätter hälsan på prov för att snabbt tappa några kilon men det tror jag helt ärligt inte på.

I en artikel på Metro berättar "Åsa" att hon vill gå ner i vikt till sitt bröllop nästa år (!!) och därför har valt att använda sig av bantningspillret Efedrin (även kallat "amfetamin light" av dopningtsjouren). Jag vill inte gå in på detaljer kring pillret då jag är emot det och inte vill upplysa folk alltför enkelt men det är vanligt att man får svettningar, sömnproblem och hjärtklappning av det. Det har tillochmed förekommit dödsfall. Det är helt sjukt att folk är villiga att offra sina liv för att gå ner i vikt istället för att tänka om sin diet och börja röra på sig. Så svårt är det inte. Med lite tid och rätt inställning kan man istället nå sin idealvikt utan att behöva få läskiga bieffekter och riskera att gå upp alla kilon efteråt. Det kallas för att ändra sin livsstil och det är garanterat ett vinnande koncept i längden. I "Åsas" fall verkar ju desutom inte tidsbristen vara ett problem. På ett år kan man åstadkomma mycket! Den som tvivlar kan kontakta mig om ett tränings och diet upplägg så får jag bevisa motsatsen.

Nu har jag lugnat ner mig igen men gör mig en tjänst och tro inte att en "quick fix" löser problemet.

Nu är det dags!Sommarschemat har börjat rulla på Sportlife och jag har uppehåll från mina fasta klasser och hoppar endast in och vickar här och där. Det har iofs blivit en hel del inhopp men i praktiken ska jag inte ha några klasser. Vad gör jag då tro? Jo jag springer! Det ska bli härligt att få komma ut på gärdet och djurgården igen. Midnattsloppet och lidingöloppet närmar sig med stormsteg så det är verkligen dags att få upp formen igen.

Ikväll blir det mjukstart på rullbandet medan tjejerna går på functional moves. Det blir såklart lite mys och skvaller efteråt, annars hade jag lika gärna kunnat sprungit ute. Upplägget på rullbandet blir följande:

2 min snabb gång
10 min 10km/h
10min 11km/h
10min 12km/h
2 min nedvarvning/gå

Lite armhävningar på det och jag bör känna mig ordentligt genomkörd. När jag gör mina armhävningar fokuserar jag på att spänna magen, hålla neutral svank och pressa ihop skulderbladen utan att axlarna åker fram när jag går ned mot golvet (så att ryggen får jobba).

Ska rapportera i morgon om jag lyckades hålla min träningsplan. Det kanske blir tufft att köra en så utdragen hastighets-ökning när jag inte sprungit på länge men jag tänker ge det ett försök. Jag får lite extra energi av att veta exakt hur mitt träningspass kommer att se ut (kanske en instruktörs-skada). På så vis vet jag hur länge jag måste kämpa på och vad som krävs av mig. Om jag går in i gymmet utan att veta vad jag ska göra och inte har ett mål så blir träningen oftast lite hur som helst. Inte alls lika fokuserad och jag får svårare att ta ut mig. Tipset är med andra ord att bestämma hur och vad du ska träna, sätta ett mål t.ex. hur mycket du ska lyfta eller hur snabbt och länge du ska springa. Når du inte ditt mål den dagen så vet du vad du har att jobba mot.

Var målmedveten!

En stad som inspirerar


Jag och Nilla i Hyde Park..

Så var midsommar förbi och jag är åter i Sthlm efter min tripp till London. Det var som vanligt ruggigt roligt, lite varmare än i Sverige men framförallt inspirerande.

Jag blir alltid full av energi efter ett besök till England. Där händer saker och ting snabbare och man kan nästan andas in folks ambitioner när de går förbi. Visst jobbas det mycket, med långa dagar och nästan ingen semester, men man är ändå  duktig på att ta vara på den fritid man har och ser till att varje minut räknas. Det finns alltid någon som vill hitta på något efter jobbet. Det är en stad i rörelse och jag älskar det!

Varje gång jag hälsar på i London ser jag vilka fantastiska möjligheter det finns där för mig som nutritonist att jobba med det jag faktiskt brinner för och är utbildad inom. I Sverige känns det annorlunda, glöden finns inte här på samma sätt. Jag har tidigare kännt mig blockerad och inte vågat ta risken att satsa på att starta eget. Nu har jag dock bestämt mig för att hålla fast vid den ambition och energi som London inspirerar mig med och faktiskt börja jobba med hälsa och nutrition på heltid. Det blir en spännande och rolig utmaning som gör hösten till något att se fram emot. Nu ska jag först se till att njuta ordentligt av sommaren..

Snart dags för Midsommarfirande..

Dans kring midsommarstången i Hyde Park..

Känner mig sjukt organiserad! Har städat lägenheten inför midsommarhelgens frånvaro, tvättat och lagt in alla kommande räkningar. Vilken dag! Det är mycket att hålla reda på nu. Har spelningar med bandet som närmar sig med stormsteg och en hel del pass jag vickar på här och där. Så förutom jobb är agendan helt fullbokad. Ska bli tokigt skönt att susa iväg och inte tänka på någonting alls nu i helgen. London blir destinationen. Det blir faktiskt första gången jag firar midsommar i England. Jag har alltid flytt hem till Sverige från England över midsommar men i år blir det alltså tvärtom.Svenskarna i London vet hur man firar denna högtid ordentligt. Tusentals (och jag menar flera tusen) London-svenskar samlas i Hyde Park och äter mat, sjunger och dansar tillsammans. På kvällen blir det privat anordnad middag med ett trettio-tal vänner på en restaurang för min del. Jag ser verkligen fram emot detta! Inte en enda dag tänker jag träna heller. Träning blir det dock desto mer av innan jag drar iväg på torsdag kväll, så det är bara att samla energi och hålla tempot uppe.

En solhälsning till själen..

Idag gäller det att prestera! Död i kroppen från gårdagens första utbildningsdag i CX30 är det bara ren vilja och envishet som motiverar mig att kravla mig upp ur sängen och mot gymmet. Jag ska klara detta! Jag ska bli godkänd i Les Mills core-koncept.

Det gäller att tänka positiva tankar och på hur duktig man är som inte ger upp. Det gäller att fokusera på målet och resultatet. För när man väl är där är det helt fantastiskt. Mitt mål för i år var att bli smidigare genom att utöva yoga och att klara av att springa Lidingöloppet. Efter en tuff vecka körde jag häromdagen ett pass Yoga med min syster och upptäckte till min förtjusning att jag klarade av att sitta i "Lotus"och dessutom orkade hålla upp mig själv i luften. Yeeeeehaaa! Fantastiskt skön känsla! Det är den upplevelsen som gör att det är värt att fortsätta utmana kroppen. Det är den känslan som får mig att orka köra på idag. Jag SKA nå mitt resultat!

Lotus i "luften"..

Mer död än levande..


Aj aj aj aj! Ge mig styrka! Idag var tårarna nära på att spruta. Idag har jag kört del 1 av Les Mills core utbildning: CX30. Fruktansvärt jobbig! Jag är inte ensam om att tycka det, hade instruktörskollegor som var nära att kräkas av utmattning vid min sida. Efter ett pass var det jobbigt, efter två pass gjorde det ont. När vi körde passet för femte gången var Linda Grane HELT slut i kroppen och skrek efter mat och vatten. Jag ville bara lägga mig ner och gråta på mattan men med en Fredrik Andersson i ryggen som bedömde varenda rörelse var det en omöjlighet.

Det är inte många stunder jag är så fysiskt utmattad att jag bara vill kasta in handduken och lägga mig ner och skrika. Tjurruset var nog senaste gången jag kan minnas, nu är känslan färsk igen. Det sjuka är att det ändå är så fantastiskt roligt att det är värt det. När övningarna väl sitter och kroppen blivit starkare kommer "den där" lyckokänslan ta över och förhoppningsvis smitta av sig på de jag kommer instruera passet för. Lite försiktigt undrar jag dock hur jag ska orka igenom en dag till och bibehålla perfekt teknik i min presentation så att jag faktiskt klarar utbildningen. Den som lever få se...

Kör de här övningarna om du kan..

Igår fick jag se en helt otrolig samling övningar som man bara kan drömma om att kunna genomföra. Jag gissar att det ligger lite droger med i bilden men det är ändå imponerande. Killen är riktigt stark!

Spana in det här klippet:

Den eviga tvisten..

Ok, det finns många som hävdar att mjölkchoklad ÄR godast och vidare påstår att de som säger sig föredra mörk choklad bara säger så för att mörk choklad är nyttigare. Jag är så hemskt nyfiken på detta och undrar vad du säger om saken. Vilket är godast och varför?

Jag är en periodare som älskar båda men mjölkchoklad vinner nog i längden..


Här finns lite roliga kommentarer sagt om "choklad vs sex" hämtat från Angie´s blogg.

1. Du kan alltid skaffa choklad.

2. Orden "om du älskar mig sväljer du" har en äkta mening med choklad.

3. Choklad kan ge njutning även när den har blivit mjuk.

4. Du kan utan risk nyttja choklad medan du kör bil.

5. Du kan få choklad att räcka så länge du vill.

6. Du kan äta choklad även tillsammans med din mor.

7. Choklad bryr sig inte om du biter i "nötterna".

8. Två personer av samma kön kan äta choklad utan att få negativa kommentarer. 

9. Ordet förhållande skrämmer inte iväg choklad. 

10. Du kan ha choklad på ditt skrivbord utan att förnärma dina arbetskamrater.

11. Du kan fråga en främling efter choklad utan att få en örfil. 

12. Man får inte hår i munnen när man äter choklad. 

13. Med choklad behöver man inte fejka.

14. Choklad gör dig inte gravid. 

15. Du kan äta choklad vilken tid som helst i månaden. 

16. Bra choklad är lätt att hitta. 

17. Du kan ha så många olika sorters choklad du klarar av. 

18. Du kan aldrig bli för ung eller för gammal för choklad.

19. När du äter choklad håller det inte grannarna vakna. 

20. Med choklad spelar det ingen roll, det är alltid gott.

Pink!

Här om dagen hämtade jag ut nya snygga träningskläder från Stadiums märke SOC. Jag gillar materialet och designen skarpt, och färgen passar mig utmärkt! Det känns att SOC har utvecklat sina produkter och numera håller riktigt bra kvalitet. Jag kan inte bli annat än full av energi när jag tittar på kläderna. Här ska tränas!

Byxor - 249kr
Topp - 299kr
Jacka - 399kr

Toppen har snygga detaljer både fram och bak och byxorna är
bekväma..
.
Krysset och den lilla textraden är helt i min smak..
.
Jackan är bekväm att röra sig i och har en luva bak med toffshål i,
väl genomtänkt..
.
Ärmarna är snyggt "skruvade" och har praktiska hål för tummarna,
perfekt när det är lite kyligt ute..
.
Både byxor, jacka och topp har schysta reflexdetaljer t.ex. vid
dragkedjorna..
.

Mysteriet med den vita fläcken..


.
Dags för en liten upplysing. Jag har förstått att många tror att vita fläckar på naglarna beror på kalciumbrist. Så är dock inte fallet. Kalciumbrist ger snarare sköra naglar som spricker ofta, de vita fläckarna beror på zink-brist. Tro det eller ej men vi svenskar är rätt dåliga på att få i oss zink i maten. Vilket i sin tur leder till att det finns en hel del vita nagel-fläckar i vårt avlånga land.
.
Det är mycket prat om vitaminer men vi får faktiskt inte glömma bort våra mineraler. Eftersom befintliga naglar inte tar till sig näringsämnen så tar det lite tid att få till snygga naglar, närmare bestämt 3-4 månader. Med zink-rika ingredienser i dieten så är det iaf inte omöjligt. Så nästa gång du ser en liten vit fläck på nageln vet du vad det beror på och vad du kan göra åt det.
.
.
Tips på zinkrik mat:
  • Ostron
  • Vetegroddar
  • Kött
  • Fågel
  • Lever
  • Ost
  • Nötter
  • Mjölk
.
Värt att veta är också att zinkbrist kan leda till A-vitaminbrist då zink påverkar A-vitaminomsättningen. Dessutom är det vanligt att man har järnbrist om man har zinkbrist, då järn och zink finns i samma livsmedel. En vegetarian bör vara extra noggrann med att få i sig zink och äta 50% mer zink än blandkostare. Detta beror bland annat på att nötter, baljväxter, hela korn och frön även innehåller ämnen (fytater) som hämmar upptaget av zink (och andra mineraler). Så sätter du i dig en näve nötter för att få i dig zink bör du tänka på att de även innehåller ingredienser som hämmar upptaget. Försök därför att äta en varierad kost med olika livsmedel rika på zink.
.

Smaksättningstips

Jag vet att jag tjatar mycket om Kesella men det är bara för att det är ett sånt smidigt och nyttigt alternativ som frukost och mellanmål.
.
Helt vanlig kvarg (kesella) kan skära sig lite i munnen men kan bli ruggigt god med lite tillbehör som täcker smaken lagom mycket. Om du nu har lite tid på morgonen och faktiskt hinner att smaksätta en lätt-Kesella med något så har jag några goda tips:En deciliter uptinade hallon och några skivor banan..
.
1 Banan och kanel..
.

Passionsfrukt (gärna två stycken)..
.

.
En klick Önos jordgubbssylt (lågkalori)..
.
.
Mumsigt värre!


Smaka det nya!

Arla Köket har äntligen släppt nya smaker på Kesella: Hallon och Rabarber. Jag fick självklart med syrran på ett smaktest med följande resultat:
.
.
Doft: Både Åsa och jag tyckte att båda smakerna doftade gott. Vi uppskattade att doften av Kesella var framträdande men att smaken ändå var tydlig. Mycket väl godkänt!
.
Utseende: Vi uppskattade inte utseendet, eller framföralllt jag. Kesella Hallon påminnde för mycket om yoghurt och jag är inte överförtjust i yoghurt. Rabarber såg fräschare ut. Godkänt.
.
Smak: Här skillde vi oss åt Åsa och jag. Åsa tyckte att Hallon var fantastisk god, inte lika söt som vaniljen och en lätt syrlig touch från Kesellan men ändå rund och god av hallonen. Jag tyckte att Hallon påminnde för mycket om yoghurt, även om den fortfarande smakade lite Kesella. Vaniljen kommer fortfarande vara min nummer ett men Hallon kommer nog smyga sig ner i min matkasse nån gång ibland. Rabarber kände ingen något extra för. God men kanske inte ett frukost/mellanmåls val. Mycket väl godkänt från Åsa och Godkänt från mig.
.
I det stora hela var Hallon alltså godare än Rabarber.
.
Jag uppskattar Arla Kökets nya smaker och väntar med spänning inför de nästkommande. Dock måste jag säga att vaniljen är godare och den solklara favoriten är fortfarande kesella lätt med varma hallon.
.
Åsa och jag in action med smak-, lukt- och utseendetestet..
.
.

Ett oväntat besök..

Den här helgen som gick fick ett litet annorlunda slut. Vaknade på lördag morgon med fruktansvärd magknip men i typisk instruktörs-anda (när man litar på att kroppen klarar det mesta) gick jag envist upp och höll mina två klasser ändå, spinning 45 min och core 30min. Trots att mag-smärtan inte försvann under lördagen och inte heller var borta på söndag morgon valde jag att ignorera den och hålla min Indoor Walking klass ändå. Så korkat! Min syster fick släpa med mig till akuten efter passet och tvinga mig att kolla upp var det var som var på tok. Tur var väl det! Det visade sig att jag hade två inflammationer i kroppen som var i behov av akut behandling. Efter en galen dag flängandes mellan st:görans och danderyds akutmottagningar blev jag tillslut intagen över natten med dropp. Det var en jobbig dag men det jobbigaste var nog att jag inte fick äta varken frukost, lunch eller middag och inte heller fick dricka vatten förutom det glas vatten jag drack direkt efter mitt pass.
.
Nu är jag i vilket fall back on track. Det blir en lugn vecka utan träning och imorgon flyger jag upp till syskonbarnen i Luleå för lite kvalitetstid. Väl förtjänat!
.
Två saker har jag lärt mig i helgen: 1) Att alltid äta frukost (man vet aldrig vad som händer). 2) Att lyssna på min kropp och faktiskt ta signalerna på allvar.
.