Gör som holländarna!I helgen var jag i Amsterdam för första gången och lät mig själv bli riktigt imponerad. Amsterdam är en stad som är byggd för cyklar, gängare, båtar och spårvagnar. Här är bilen inte det bekvämaste alternativet att ta sig fram i, för i den kommer du knappt någonstans.

Det är cykeln som regerar på Amsterdams gator. Holländarna kan ju knappast var missnöjda med den lösningen, minde avgaser, mindre buller och bra för hälsan och vardagsmotionen. Det är på tiden att vi Stockholmare vässar till miljötänket och unnar oss lite gratismotion på samma gång. Det är dags att plocka fram cyckeln!

 

Att röka eller icke röka? Det är frågan!

Häromdagen läste jag en intressant artikel i tidningen "Träningsguiden", en ny produkt från "Fitness Magazine". Den handlade om kombinationen rökning och träning.
.
Bilderna är som tagna ur en scen ur Fight Club. Det första man ser är Ola Rapace posa med en cigarett i munnen i hård träning under ledning av Stefan Reijer, tränare från Bosön. Min första reaktion var att höja ögonbrynen och tänka "det var det dummaste jag sett". Även om jag aldrig uppmuntrat rökning så tog det inte många sekunder innan jag förstod att effekten av tobaken kan tänkas ge ett positivt utslag på träningen.
.
 
.
Stefan Reijer, tränare från Bosön, är av åsikten att rökning under träningspasset skapar en höghöjds-träningseffekt och på så vis förbättrar prestationsförmågan. Ingen dum idé. Men jag skulle dock aldrig tänka mig att försämra min hälsa för att göra min träning lite mer effektiv. Hellre ger jag mig tiden att förbättra min syreupptagningförmåga den långa vägen.
.
.
"När Ola inte har tid pga. av teater och film lägger vi in att han får röka cigaretter eftersom rökning orsakar en syrebrist i kroppen. Effekten blir liknande den av höghöjdsträning.
Vid rökning får blodet ett ökat hemoglobinvärde. Det ska vara riktigt tungt att andas. I motsats till motionsträning där man tänker på att träning ska vara bra för hälsan. Vi tänker inte på hälsan, vi satsar den istället.
"

.
Vad säger du om saken?

Äntligen!

Det märks att det är vår för det släpps ny musik i takt med att blommorna slår ut, en efter en. Det jag har gått och väntat på, i vad som kännts som tusen år, är en ny singel från Beyoncé. Nu är den äntligen släppt i USA och England! "Run the world (Girls)" har inte börjat spelats på svensk radio än så jag tar mig ann uppgiften och ger er en sverigepremiär:Jag kommer garanterat att lägga in låten på mitt core pass nästa lördag. Det är möjligt att den även smyger sig in på Indoor Walking nästa söndag. Kan knappt vänta tills Beyoncés nya album släpps och poppar i mina hörlurar. 


En annan favorit just nu är en ny låt som även den sjungs av en gammal Destiny´s Child medlem:Alex Gaudion featuring Kelly Rowland´s "What a feeling" kommer ni att få höra på mitt nästa spinning pass. Va så säkra!

Veckans fråga!Det är djungel av information där ute och ibland vet man inte vad man ska tro på. Som näringsfysiolog och certifierad personlig tränare får jag ofta frågor om träning och hälsa. Tänkte att det är dags att jag börjar dela med mig av några frågor jag har fått:

Fråga: Är det bättre att äta prinskorv, äggröra och bacon till frukost än en surdegsfralla, ägg och kaffe? Jag tror jag äter för mycket kolhydrater.

Svar: Nej det tycker jag inte. Hjärnan behöver kolhydrater! En surdegsfralla inehåller långsamma kolhydrater som är att föredra framför t.ex. vitt rostbröd. Bacon och korv är inga nyttiga proteinkällor. De innehåller mycket mättat fett och salt vilket inte är bra för hjärtat. Kalkon är ett hälsosammare alternativ.

Om det är något du funderar över kring mat och träning får du gärna fråga i kommetarfältet eller maila till mig på linda.grane@hotmail.com