Se det lilla

Ibland är det så svårt att slita blicken ifrån den stora bilden att vi glömmer bort att se till de små bitarna som faktiskt bygger upp till det stora. Vad pratar jag om? Jo, de superviktiga delmålen.

Det är väldigt mycket jobbigare att sikta mot ett stort mål än ett litet delmål. Ett delmål är lätt att visualisera, lättare att nå men gör framförallt resan mot det stora målet så mycket roligare.

Om man har ett mål men känner att man ständigt tappar motivationen för att nå hela vägen gäller det att tänka om. Ingenting är omöjligt men utan motivation är det väldigt svårt. Tänk igenom varför du vill uppnå ditt mål. Är du beredd på att göra de förändringar som krävs för att komma dit?

När du vet vad du vill och är redo att satsa är det dags att bryta ner ditt mål i små delmål. Se det du faktiskt gjort, hur långt du har kommit och utvecklingen du gått igenom. Bryt sedan ett litet mönster i din vardag och sätt ett delmål som du anser vara realistiskt, hållbart och inte jobbigt. Det kan t.ex. vara att få in vardagsmotion 1 dag extra i veckan om målet är komma igång med träningen (t.ex. ta en morgonpromenad eller få hem ifrån jobbet), eller att äta nyttigt en hel dag om målet är att äta hälsosammare. Tänk "en dag" och sikta stenhårt på att fullfölja uppgiften denna "enda dag". Om man begränsar utmaningen blir den lättare att fullfölja. När detta sedan blivit rutin och busenkelt är det dags att lägga in någonting till. Bygg sten för sten för att få en stadig grund. "Rom byggdes inte på en dag" som det så fint heter.

En annan grej, jämför dig aldrig med någon annan! Alla är vi olika och våra resor mot ett hälsosamt liv eller resultat i träningen kan aldrig jämföras. Gläd dig istället åt att vi är unika och se det som en spännande resa att få ta reda på vad som är bäst för just din kropp och själ.

Mari:

Kloka ord :)

Kommentera inlägget här: