Sista njutningen!

Passa på att frossa i det sista som finns kvar av sommarfrukten! Hösten har också sina go-bitar men jag föredrar att få njuta av sommarens jordgubbar, körsbär, nektariner, plommon, aprikoser, mangos och olika sorter av melon. Listan är lång!

Jag förespråkar att man inte ska vara rädd för att äta frukt. Ja, de innehåller kolhydater (i form av bl.a. fruktos) men vi (speciellt våra hjärnor) behöver kolhydrater för att fungera. Jag kan hålla med om att det är onödigt att proppa i sig massa onödigt socker i näringsfattig mat (t.ex godis) eftersom man får energibehovet täckt men inte får i sig tillräckligt av näring (t.ex. vitaminer och mineraler). Jag kan även hålla med om att det är bättre för blodsockret att äta långsamma kolhydrater istället för snabba. Det är dock viktigt att komma ihåg att våra kroppar fortfarande behöver kolhydrater. Kroppen föredrar att omvandla kolhydraterna till energi framför andra energikällor (protein och fett). Det är kroppens förstahandsval av energikälla eftersom omvandlingen av kolhydrater till energi kräver minst energi och är "enklast". Om man håller sig fysiskt aktiv och tränar ordentligt så behöver man alltså inte vara orolig att fruktens kolhydrater ska omvandlas till fett som lagras i kroppen (som många är). Ät gott och träna och slipp därmed tänka på sånt strunt!

Sommarfrukterna är dessutom näringsrika, fyllda med nyttiga vitaminer som hjälper kroppen att fungera, t.ex. Vitamin C som behövs för att bygga upp kroppens brosk- och bevävnad och även har en funktion i upptaget av järn ifrån maten.

Mumsa mer helt enkelt!

Vill passa på att tacka min vän Ida för det fina fotot.

Kommentera inlägget här: